17. tjedan17. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Drugo tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Drugi trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

17. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.
Tijekom prvih 16. tjedana trudnoće došlo je do konačnog razvitka posteljice i od sada je i posteljica potpuno zreo organ.Buduća majka

Konačni završetak razvitka posteljice znači razvitak tercijarnih izdanaka korionskih resica i stanjivanje membrane koja dijeli majčin i fetalni krvotok na svega oko 5 mm.

Ukupna površina korionskih resica će i dalje rasti tijekom trudnoće, tako da će u 28. tjednu iznositi 4.8 m2 a koncem trudnoće, u 40. tjednu čak 12 - 14 m2.

Korionske resice su inače organizirane strukture: razlikujemo primarne resice (kotiledone, kojih ima 15 - 20), a svaka od njih sadrži 5 - 6 sekundarnih resica.

Jedna sekundarna resica sadržava desetak tercijarnih resica, a svaka tercijarna resica čini lobulus posteljice, što je osnovna jedinica građe posteljice. Jedan kotiledon sadrži 50 - 60 lobulusa.

Nastavlja se rast maternice čije se dno (fundus) sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je pojava i strija - vrlo finih crvenih ili smeđih prugica na koži uslijed rastezanja kože.

Nakon porođaja prugice će postupno izbljediti i dobiti bjelkasti ili srebrnkasti sjaj. Ovo je vrijeme da izaberete grudnjak po mjeri i počnete koristiti neku od krema protiv strija.

Grudnjak po mjeri znači: košarice grudnjaka i vrpce ispod njih ne smiju biti tijesne, a naramenice moraju biti široke i podstavljene kako se ne bi urezivale u ramena. PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Vaša beba

Beba je sada u cijelosti pokrivena pahuljastim dlačicama (lanugo dlačice).

Koža bebe je još uvijek tanka i nema vidljivog potkožnog masnog tkiva.

Glavni korak za vašu bebu u ovome tjednu je početak stvaranja i odlaganja smeđeg masnog tkiva.

To je posebna vrsta masnog tkiva veoma važna u proizvodnji topline.Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 16 - 18 cm, a teška oko 180 g.
Savjet

Teško da će i jedna trudnica biti pošteđena bolova u leđima. Razlog je veoma jednostavan.

Kako bi porođaj uopće bio moguć, hormoni trudnoće već neko vrijeme prije porođaja omekšavaju vezivno tkivo i hrskavice između zdjeličnih zglobova  i kralješaka.

Ovo omekšanje ima i određene nepovoljne strane za trudnicu.

Povećana i omekšana maternica svojom težinom opterećuje u većoj mjeri prednji dio kralješnice.

Iz istoga razloga dolazi do produbljenja lumbalne lordoze, odnosno zakrivljenosti kralješnice u slabinskom području. Rezultat toga su bolovi u leđima.

Bolovi u leđima javljaju se prvenstveno tijekom drugog i u trećem tromjesečju trudnoće. Možete si pomoći:

  • plivanjem (prije svega leđno plivanje), trudničkom gimnastikom kao i nošenjem udobnih cipela

  • ukoliko na poslu sjedite, biti će vam potrebna stolica s odgovarajućim naslonom

  • koliko god često možete, pokušajte se opustiti u ležećem položaju. Pri tome je najbolje ležati na boku: naizmjenično lijevi ili desni bok

  • bolovi tipa išijasa sa širenjem u nogu olakšat ćete masažom. U trudnoći se ne preporučuje grijanje leđa i na taj način mogu se izazvati prijevremene kontrakcije

  •  nemojte nositi steznike za trudnice.

    Dopustite vašim mišićima preuzeti dodatni teret i ojačajte ih umjerenim vježbama.

    Nošenjem steznika mišići postaju još slabiji, a tegobe samo vremenski odlažete.

  • Oprez kod bolova u leđima koji su praćeni pojavom sukrvice ili laganog krvarenja. U ovom slučaju obavezno se posavjetujte s vašim ginekologom.


Spina bifida

naziv je za rascjep kralješnice, koji nastaje uslijed nepotpunog zatvaranja neuralne cijevi tijekom procesa embriogeneze.

Spina bifida obično je izolirani poremećaj, koji se javlja kod 0.5 - 1/1,000 a, a spada u najčešće prirođene anomalije spojive s životom.

Većina znanstvenika vjeruje kako su za njezin nastanak potrebni zajednički učinci genetskih i okolišnih čimbenika.

U prevencije nastanka defekata neuralne cijevi preporučuje se uzimati folnu kiselinu u najmanjoj dozi od 400 - 800 mikrograma/dan, i to najmanje tri mjeseca prije planiranja trudnoće.dr. Vesna Harni


Literatura