21. tjedan21.tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Drugo tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Drugi trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

21. tjedan

Datum zadnje izmjene: 13. siječnja 2017.
S ovim tjednom prva polovina trudnoće ostaje iza vas, a vi ulazite u njenu drugu polovinu.Buduća majka

Drugi trimestar trudnoće razdoblje je kada se nešto povećava dobitak na težini.

Kažemo da, zapravo, tek u drugom tromjesečju trudnoće rastu stvarne kalorijske potrebe trudnice, za svega nekih 200 do 300 kcal/dan i to zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma.

Obratite pozornost ne samo koliko već i što jedete, izbjegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.Vaša beba

Napreduje razvitak probavnog sustava, a na jeziku bebe se razvijaju okusni pupoljci.

Iz bebinih crijeva se u ovo vrijeme mogu resorbirati voda i šećer, postoji peristaltika, ali beba ne prazni debelo crijevo za vrijeme svog intrauterinog života.

Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) stvaraju se početkom trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetrima.

U ovo vrijeme počinje proizvodnja i bijelih krvnih stanica (leukociti) koje su nužne u borbi s infekcijom.

Očni kapci vaše bebe su još uvijek lagano slijepljeni i zatvoreni.
 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 25 - 28 cm, a teška oko 350 - 390 g.Savjet

Trudnoća nije vrijeme u kojem inzistiramo na redovitom cijepljenju trudnica, premda sva cjepiva nisu kontraindicirana u trudnoći.

Temeljno pravilo je ne cijepiti sa živim virusnim cjepivima (cjepiva protiv morbila, rubeole, mumpsa i tuberkuloze), pa niti onda kada se radi o oslabljenim sojevima virusa jer je i u toj situaciji za očekivati oštećenje fetusa.

Učinak ovih cjepiva nije izravno teratogeni učinak, već ova cjepiva dovode do porasta tjelesne temperature i broja staničnih dioba čime raste i mogućnost nastanka anomalija.

Izuzetak od ovoga pravila su cjepiva protiv poliomijelitisa i žute groznice, protiv kojih se trudnica može i treba cijepiti ukoliko će u vrijeme trudnoće putovati iz raznih razloga u krajeve u kojima postoji opasnost od ovih infekcija (Središnja Afrika, Južna Amerika, Jugoistočna Azija).

Ukoliko trudnica tijekom trudnoće dođe u kontakt s oboljelima od morbila, rubeole ili varičele, a nije poznato je li i sama preležala te bolesti, potrebno je kontrolirati razinu protutijela u krvi i ustanoviti njen imunološki status.

Kod odsutnosti protutijela protiv uzročnika navedenih infekcija, umjesto cijepljenja provodi se imunoglobulinska zaštitna terapija.

Kada je u pitanju kontakt s tuberkuloznim bolesnicima, imunološki status trudnice ispituje se pomoću tuberkulinskog testa.

Kada se radi o cijepljenu cjepivima koja sadrže djeliće mrtvih bakterija ili virusa, tada je cijepljenje trudnica dozvoljeno i moguće, kako u slučajevima direktnog kontakta tako i preventivno kod putovanja u endemske krajeve i to tijekom cijele trudnoće.

Ovdje se radi o sljedećim bolestima:

  • poliomijelitis

  • influenca

  • hepatitis B

  • tetanus

  • difterija

  • tifus

  • kolera

  • krpeljni encefalitis

  • bjesnoća.
dr. Vesna Harni


Literatura
21. tjedan