23. tjedan23. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Drugo tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Drugi trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

23. tjedan

Datum zadnje izmjene: 13. siječnja 2017.
U ovome tjednu mogli biste početi osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije.Buduća majka

Braxton-Hicksove kontrakcije nepravilne su, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije, stezanja maternice, i spadaju u pripreme maternice za porođaj.

S napredovanjem trudnoće, kontrakcije maternice će postajati sve jače, no glavna karakteristika ovih kontrakcija biti će odsustvo njihovog djelovanja na cerviks - vrat maternice, te neće dolaziti do njegovog skraćenja niti otvaranja.

To su ujedno i glavne karakteristike lažnih kontrakcija ili trudova, odsustvo njihovog učinkovitog djelovanje na vrat maternice, kao i potiskivanja djeteta ka izlaznom dijelu porođajnog kanala.

Ove kontrakcije mogu se bilježiti pomoću kardiotokografa (CTG) koji se koristi prije svega za bilježenje otkucaja srca vaše bebe, kao i motoričke aktivnosti maternice, osobito u kasnijim fazama trudnoće ili kod specijalnih indikacija na kontinuiranom ispisu.


Vaša beba

Vaša beba još uvijek izgleda premršavo, rast i razvitak kože brži je od stvaranja potkožnog masnog tkiva, premda se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno.

Bebina koža više nije prozirna već zbog stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.

Pokreti bebe mogu biti veoma živi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nježni.

U ovo vrijeme beba osjeća svoju okolinu, kao i pupčanu vrpcu. Fetoskopski snimci pokazuju kako se beba zna igrati s pupčanom vrpcom i opnom koja ih okružuje ("fetal grasping"). PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

U jednom slučaju može ručicama loviti pupčanu vrpcu, u drugome svoje lice ili ručice trljati o opnu koja ju okružuje.

U ovo vrijeme mogli biste uočiti i štucanje vaše bebe koje nastupa zbog gutanja plodne vode.

Plodna voda i šećer koji se u njoj nalazi su značajan energetski dodatak hranjivim tvarima koje beba inače prima preko pupčane vrpce.Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 28 - 31 cm, a teška oko 400 - 450 g.Savjet

Kao i ostali dio populacije, tako niti trudnice nisu pošteđene infekcije virusom gripe koji se najčešće javljaju u proljeće i jesen svake godine.

Na sreću, prehlada ili gripa neće ostaviti traga na vašoj trudnoći i vašem djetetu.

Zbog promijenjene imunološke reakcije u trudnoći, prehlada ili gripa mogu trajati nešto duže.

Pokušajte s nekoliko sljedećih savjeta savladati gripu već u njenom začetku, kako ne biste zaradili koju od težih komplikacija kao što su upala sinusa, angina, bronhitis ili upala pluća u trudnoći:

  • obratite pozornost na dovoljan unos tekućine, osobito ako imate vrućicu, znojite se prekomjerno, kišete ili vam curi nos

  • pokušajte se riješiti visoke temperature na prirodan način izbjegavajući lijekove: koristite hladne obloge, nosite širu odjeću, uzimajte umjereno hladne napitke
  • ukoliko vrućica ne prestaje ili naglo skače svakako informirajte vašeg liječnika
  • uporaba lijekova tek nakon konzultacije s liječnikom
  • jedite redovito, bez obzira da li imate ili nemate apetit
  • osigurajte si dobar san, glavu položite nešto više tako da su disajni putovi slobodn
    ;
  • kod grlobolje ili kašlja pomognite se s inhalacijama eteričnih ulja.


Cijepljenje protiv gripe tijekom trudnoće ne samo da nije štetno, već se preporučuje, osobito trudnicama koje će se poroditi tijekom zimskih mjeseci, usred sezone gripe.dr. Vesna Harni


Literatura