40. tjedan40. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Treće tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Treći trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

40. tjedan

Datum zadnje izmjene: 13. siječnja 2017.
Konačno je došao i veliki događaj. U 40. tjednu trudnoće porodi se oko 70% trudnica, premda svega oko 3% trudnica na izračunati termin.


Buduća majka

Nakon svih ovih mjeseci iščekivanja konačno će se roditi i Vaša beba. Porođaj protječe u 4 faze:

  • I faza: faza otvaranja vrata maternice
  • II faza: porođaj djeteta
  • III faza: porođaj posteljice
  • IV faza: faza intenzivnog nadzora nakon porođaja.


Faza otvaranja vrata maternice u principu traje najdulje. Od prvih trudova do porođaja djeteta u prosjeku prolazi kod prvorotkinje (primipara - žene koja prvi puta rađa) 12 - 16 sati, a kod žene koja je već rodila 8 - 12 sati.

U ovoj fazi uhodavaju se trudovi, od slabih kontrakcija koje se javljaju svakih pola sata na početku ove faze, pa sve do jakih, snažnih trudova koji dolaze svake 2 - 3 minute i koji su znak brzog dolaska djeteta na svijet.

Kada se glavica spusti sasvim na izlaz zdjelice, a trudovi otvore maternično ušće u potpunosti, javlja se nagon za tiskanjem, snažni i potpuno nehotični pritisak nadolje kojim će se bebina glava sve više i više potiskivati na van.

Osobito obratite pozornost na Vaše disanje u ovo vrijeme i poslušajte upute primalje. Nakon rođenja glavice u svega nekoliko minuta rodit će se i cijelo tijelo bebe.

Nakon porođaja djeteta nastupa kratka pauza u kojoj ste vjerojatno oduševljeni prvim susretom s Vašom bebom.


 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

U ovo vrijeme primalja reže pupkovinu i zbrinjava ranu na pupku bebe. Maternica se lagano kontrahira što dovodi do odvajanja posteljice.

Posteljica se zatim u nekih 10 - 15 minuta nakon rođenja djeteta porođaji spontano ili blagim povlačenjem za pupkovinu od strane primalje.

Nakon porođaja ginekolog pregledava porođajni kanal i zbrinjava eventualno nastale povrede.

U rađaonici ćete ostati još nekih 2 sata, a primalja će redovito kontrolirati Vaš izgled, tlak i intenzitet krvarenja nakon porođaja. Veliki događaj ostaje sada već iza Vas, a počinju se javljati prva pitanja i nedoumice oko dojenja i zbrinjavanja Vaše bebe.

Ako ste stigli do ovdje - onda je Vaša beba vrlo brzo u Vašem naručju, a sve što Vam možemo poželjeti je – sretno.Vaša beba

Prije nego što ćete dobiti Vašu bebu u naručje, primalja i/ili ginekolog, a sve češće i u našim bolnicama Vaš suprug ili partner prerezati će pupčanu vrpcu koja će se potom podvezati.

Slijedi prvi pregled bebe koji se obavlja odmah nakon rođenja u 1. minuti života, te potom ponavlja u 5. Minuti života.

Ovaj test (Apgar indeks) obuhvaća ispitivanje kucaja srca bebe, njeno disanje, mišićni tonus, boju kože i reflekse.

Svaki od ovih parametara se ocjenjuje brojčano s 0, 1 i 2. Naravno da je najviša ocjena 10, a sve iznad 7 je normalno.

Tako idealan Apgar indeks iznosi 10/10. Ukoliko je Apgar manji od 7, pozvati će se pedijatar, a ispitivanje bebe nastaviti na posebnom odjelu za bebe.

Osim određivanja Apgar indeksa, beba će se naravno izvagati, izmjeriti će se njena dužina kao i opseg glavice.

Detaljnijim pregledom će se provjeriti zatvorenost kralježnice, spolni organi, pokretljivost kukova, odnosno isključiti druge nepravilnosti.


Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 48 - 51 cm, i teška između 3.500 - 4.000 g, uz mogućnost velikih razlika.Savjet

Ranijih godina bio je gotovo redovito običaj napraviti mali urez na međici za vrijeme porođaja, kako bi se spriječio nastanak grubih oštećenja mekih tkiva izlaznog dijela porođajnog kanala.

Ovaj rez se naziva epiziotomija, predstavlja kiruršku ranu i zbrinajva se kirurškim šivanjem u lokalnoj anesteziji.

Medicinski utemeljeni dokazi pokazali su da žene s epiziotomijom češće imaju kasnije smetnje kod spolnih odnosa i pri sljedećim trudnoćama češće nastaju spontani rascjepi međice, tako da je danas epiziotomija zahvat koji se ne izvodi rutinski, već samo kada to porođaj zahtijeva.

Šavovi koji idu izvana na kožu su od nerazgradivog materijala i oni se obično skidaju 3. - 4. dan nakon porođaja, u svakom slučaju prije nego što ćete otići kući.

Šavovi koji ostaju u rodnici su od razgradivog materijala (catgut), i sami će se istopiti tijekom prvih 7 - 10 dana.

Za olakšanje procesa cijeljenja i ublažavanje bolova nastalih nakon epiziotomije, preporučaju se sjedeće kupke u mlakom čaju od kamilice, kalendule, arnike ili hrastove kore.

U prvo vrijeme potrebno je izbjegavati sjedenje. Ako ćete imati poteškoća pri sjedenju, sjedite na jastuku. Tako ćete smanjiti pritisak na međicu.

Ako vas peče dok mokrite, pokušajte za to vrijeme polijevati taj dio toplom vodom.

Topla voda razrjeđuje urin i tako sprječava pečenje.dr. Vesna Harni


Literatura