Arterijska hipertenzijaArterijska hipertenzija prije trudnoće. Arterijska hipertenzija neovisna o trudnoći, preegzistencijska hipertenzija ili kronična arterijska hipertenzija u trudnoći definira se kao visoki krvni tlak koji postoji prije trudnoće ili kao vrijednost tlaka veća od 140/90 mm Hg dijagnosticirana u prvoj polovini trudnoće i koja traje najmanje 12 tjedana poslije porođaja. Često se radi o blagoj do srednje teškoj hipertenziji. Žene koje imaju povišeni krvni tlak prije trudnoće imaju 5.5 puta veći rizik za rađanje nedonošenog djeteta male porođajne težine i 1.5-1.7 puta veći rizik rađanja donošenog djeteta male težine za porođajnu dob. Nadalje, javljaju se poteškoće u prilagodbi djeteta obzirom na lošije vrijednosti arterijskog pH, povećana potreba za intubacijom i duži boravak djeteta u klinici radi nadzora.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Arterijska hipertenzija

Vezano
Tema
Trudnoća
Datum zadnje izmjene: 8. siječnja 2017.
Arterijska hipertenzija neovisna o trudnoći (op.prev. u našoj terminologiji kronična arterijska hipertenzija) definira se kao visoki krvni tlak koji postoji prije trudnoće ili kao vrijednost tlaka veća od 140/90 mm Hg dijagnosticirana u prvoj polovini trudnoće i koja traje najmanje 12 tjedana poslije porođaja.

Često se radi o blagoj do srednje teškoj hipertenziji.

U 1-5% svih trudnoća arterijska hipertenzija nastaje kao posljedica postojanja primarne (multifaktorijalni uzroci) ili sekundarne (posljedica drugih bolesti) hipertenzije, kojoj su često sklone starije i pretile žene.

Dodatni rizik za superponiranu preeklampsiju (nadograđenu ili superponiranu gestozu) postoji zbog kroničnog hipertonusa, često većeg nego u općoj populaciji.

Prognoza za majku i dijete značajno ovisi o funkciji majčinih bubrega.

Žene koje imaju povišeni krvni tlak prije trudnoće imaju 5.5 puta veći rizik za rađanje nedonošenog djeteta male porođajne težine i 1.5-1.7 puta veći rizik rađanja donošenog djeteta male težine za porođajnu dob.

Nadalje, javljaju se poteškoće u prilagodbi djeteta obzirom na lošije vrijednosti arterijskog pH, povećana potreba za intubacijom i duži boravak djeteta u klinici radi nadzora.

Podaci iz literature pokazuju da je 4 % majčinog mortaliteta uzrokovano abrupcijom posteljice radi hipertenzije.

Bez obzira na terapiju lijekovima, a ovisno o visini krvnog tlaka, tjednima trudnoće i dodatnim majčinim i fetalnim rizičnim faktorima, bit će potreban strogi nadzor s ograničenjem aktivnosti sve do mirovanja u krevetu. U pogledu ishrane, preporučuje se normalna prehrana bez ograničenja soli.


 TROMBOFILIJA

ANEMIJA


BOLESTI SRCA


ART. HIPERTENZIJA

Poznato je da smanjenje tjelesne težine prije trudnoće može dovesti do smanjenja tlaka.

Pretile žene ne bi trebale držati dijetu za smanjenje težine tijekom trudnoće, zato što te vrste dijeta mogu uzrokovati manju porođajnu težinu i poremećaj rasta ploda.

Ako je anamnestički poznato da je žena u prethodnoj trudnoći imala preeklampsiju prije 28. tjedna, mogu se vrlo rano početi davati male doze acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin), jer te žene imaju povećani kardiovaskularni rizik.

Uloga lijekova, stalne antihipertenzivne terapije u trudnica s kroničnom arterijskom hipertenzijom, predmet je rasprava.

Dok se s jedne strane spuštanje visokog krvnog tlaka čini korisno, s druge strane može nastati poremećaj fetalnog rasta uzrokovan lijekovima.

Kod kronične hipertenzije ili sklonosti pogoršanju, kao što je kod postojeće bolesti bubrega ili dijabetesa melitusa, postojeće smjernice postavljaju granicu spuštanja tlaka na vrijednosti od 160/100 mm Hg.

Zato se mora uzeti u obzir fiziološki odgovor na visoki tlak i prilagoditi dozu lijeka tijekom trudnoće.

Lijek izbora za duže trajanje terapije je alfa-metildopa. Osim nje, mogu se koristiti selektivni beta-blokatori.

Prvi izbor je metoprolol, jer je opisano da atenolol uzrokuje poremećaj rasta ploda.

Često se koriste i antagonisti kalcija, iako je njihova upotreba sporna.

Tako su uz nifedipin i dihidropiridinske antagoniste kalcija uočeni teratogeni učinci u životinja, što je apsolutna kontraindikacija za njihovu upotrebu u prvom tromjesečju. Suprotno tome, verapamil se već dugo koristi kod trudnica sa supraventrikulskim poremećajem ritma rada srca i nisu se pokazali štetni učinci na fetus.

Oprez je također nužno potreban uz kombinaciju antagonista kalcija i magnezij-sulfata.

Zbog zajedničkog učinka u pojedinim slučajevima može doći do naglog pada tlaka. Nadalje, ACE-inhibitori i AT1-antagonisti kontraindicirani su zbog embrio- i fetotoksičnosti.

Diuretici pogoršavaju uteroplacentalnu perfuziju smanjivanjem volumena plazme, tako da se smiju koristiti samo kod teške hipertenzije, zatajenja srca i edema pluća.

Krvni tlak iznad 170/110 mm Hg u trudnice smatra se hitnim stanjem i zahtijeva neodgodivu hospitalizaciju.

Diferencijalno-dijagnostički, potrebno je razmotriti pojavu visokog krvnog tlaka nakon 20. tjedna trudnoće koji nestaje unutar 6 tjedana od porođaja.

Ako se radi o hipertenziji bez nalaza bjelančevina u urinu, govorimo o gestacijskoj hipertenziji; suprotno tome, ako se u urinu nađe više od 300 mg bjelančevina u 24 sata, govorimo o preeklampsiji (ili gestozi) koja predstavlja stanje opasno po život.

U kasnijem životu ta djeca imaju povećani rizik obolijevanja od epilepsije.

Zbog sve veće prevalencije majčinstva u starijoj životnoj dobi i povećanog rizika rađanja djece male za gestacijsku dob, potrebno je provesti daljnja istraživanja arterijske hipertenzije neovisne o trudnoći.The Merck Manual, Williams Obstetrics, Pedijatrija, Porodništvo, Medscape, Interna medicina


 
 KRVNE I
KRVOŽILNE BOLESTIBOLESTI JETRE,
BUBREGA I CRIJEVA
ENDOKRINOLOŠKE
BOLESTI

BOLESTI ŽIVČANOG
I MIŠIĆNOG SUSTAVA
 
IMUNOLOŠKE I
REUMATOLOŠKE BOLESTI