MiomiMiom. Fibroid. Miomi - miomatozni čvorovi.Miomi na maternici. Miomi maternice. Etiologija mioma. Uzroci nastanka mioma. Dijagnostika mioma, liječenje mioma, psihosomatski uzroci nastanka mioma.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Miomi

Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.
Jednako kao što maternica čini središnji organ male zdjelice, gdje je usidrena s tri para veza (lig. infundibulopelvica, teres i cardinalia), žena jednako tako predstavlja središte obitelji i čini kao što pučka mudrost kaže tri kuta kuće.

Gotovo na jednak način kako maternica povezuje i istodobno je “raspeta” između dva jajnika i rodnice, emocije jedne žene povezuju ju i "raspinju" između ljubavi prema roditeljima, vlastitoj obitelji, životnom partneru i djeci, te karijeri.

Na taj način postaje razumljiv i ogroman simbolički značaj maternice za jednu ženu, pa tegobe koje potječu od maternice valja gledati i kroz zatomljene, potisnute i zarobljene emocije povezane s unutarnjim sukobom zbog odnosa u obitelji, roditeljstva i rađanja.

Psihološki profil pacijentica s miomima govori da se radi o ženama prosječne starosne dobi između 35 i 55 godina, koje su djetinjstvo i doba adolescencije provele obično u blizini gradova. Odnos prema životnom partneru pacijentica s miomima obično je bolji u odnosu na pacijentice sa spuštenom maternicom, a partneri su najčešće iste životne dobi ili nešto mlađi.

U više od 50% pacijentica s miomima bilježi se neostvarena želja za majčinstvom, zbog čega se pojava i rast mioma smatraju somatskom ekspresijom, tjelesnim izričajem frustrirane želje za djetetom, te miomi na taj način predstavljaju “kompenzacijski” rast maternice umjesto trudnoće.

Psihoemocionalni tenzijski sindrom koji se manifestira ishemijskim promjenama, grčem glatkog mišićja krvnih žila male zdjelice i maternice, kao i smanjenim protokom krvi te sindromom pothlađenosti male zdjelice, dijagnosticira se kod 80% pacijentica s miomima.

Ovo je razlog za preporuke o svrstavanju mioma u psihosomatske bolesti.


 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUP
Istraživanja ruskih znanstvenika koji su pacijentice s intersticijskim i subseroznim miomima i potvrđenim psihoemocionalnim stresnim sindromom (visoka razina anksioznosti, bolovi i nepravilna krvarenja, smetnje pri mokrenju) liječili psihoelektrostimulacijom pokazali su kako regulacijski učinak na središnji živčani sustav pokazuje povoljan učinak na kardiovaskularni, endokrini i reprodukcijski sustav, te kako eliminacija neurotičkih simptoma usporava i/ili dovodi do smanjenja rasta mioma.

Energetska medicina poučava kako miomi prestavljaju našu kreativnost koja nije realizirana, uključujući i "fantastične" slike koje imamo o sebi samima, a koje nikada nisu ugledale svjetlo dana.

Miomi nastaju kod usmjeravanja životne energije u slijepu ulicu, na poslove ili odnose koje treba prerasti.

Na pitanje jesu li miomi nasljedni, dr. Christiane Northrup navodi da su u obiteljima gdje se miomi “prenose” s generacije na generaciju, žene suočene s obiteljskim sustavom uvjerenja kojih se vrlo teško osloboditi. Upravo je ovo razlog zašto holistička medicina savjetuje postupke akupunkture, akupresure i masaže u smislu oslobađanja “blokirane energije” i pojačanja protoka energije u zdjelici, a u prepoznavanju temeljnog problema i njegovom liječenju od koristi mogu biti sve vrste tehnika opuštanja, “mind-body” tehnike: psihoanaliza i psihoterapija, autogeni trening, te yoga i meditacija.

Slične poglede na nastanak mioma nalazimo i u okviru psihoanalize. Kako maternica u simboličkom smislu predstavlja arhetip majke, to je ujedno i organ na koji je usmjerena i gdje se ispoljava sva naša neizrečena i često neprepoznata agresija spram vlastite majke ili odnosa u obitelji, kao i vlastitog majčinstva ili nemogućnosti njegovog ostvarenja.

Pater Anselm Grün i Linda Jarosch u svojoj knjizi “Živi što jesi. Biblijski ženski likovi kao arhetipi” navode:

“Žene su uvijek majke kad su otvorene za nešto novo što žele od sebe dati. Majke su i onda kad se pažljivo odnose prema nečem novom i dopuštaju mu da u miru raste.
Biti majka, čak i bez djece, ostaje uvijek dio ženina bića i izraz ženine životnosti.
Kako će ona izraziti tu životnost ovisi o njezinoj odluci, što čini žensku raznolikost.
Žene koje žele izraziti svoju majčinsku energiju uglavnom žele hraniti druge, njegovati ih i preuzeti odgovornost. Ali i potpomagati rast, biti velikodušan i darežljiv, također je jedan od izraza majčinstva.

Prihvatiti majčinstvo znači zamijetiti vlastito dostojanstvo. A to znači ići duhovnim putem, i to bez prakticiranja bilo kakvih metoda meditacije. Već sam stav davanja i uzimanja, oslobađanja i omogućivanja rasta jest duhovni put. Na tom putu žena živi sve više tajnu ženstvenosti, ali i tajnu Boga, koji je najdublje majka.”


dr. Vesna Harni


Literatura