Hormonska kontracepcijaHormonska kontracepcija. Kontraceptivne tablete. Kontracepcijske pilule. Kotracepcija. Hormonska kontracepcija - kontracepcijske pilule (kontraceptivne pilule), flaster i vaginalni prsten. Hormonska kontracepcija predstavlja jednu od najjednostavnijih i najpouzdanijih metoda zaštite od neželjene trudnoće. Radi se hormonskim pripravcima - estrogensko-gestagenskoj kombinaciji (u većini preparata), dok gestagenske tablete ("progesteron-only-pills") ne inhibirajući ovulaciju štite od neželjene trudnoće putem tri mehanizma: djeluju na cervikalnu sluz koju zgušnjavaju i čine nepropusnom za spermije, dovode do promjena sluznice maternice koje onemogućuju implantaciju i inhibiraju pokretljivost jajovoda koji nisu u stanju prihvatati oslobođeno jajašce nakon ovulacije.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Hormonska kontracepcija

Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.
Oralna kontracepcija ..

predstavlja jednu od najjednostavnijih i najpouzdanijih metoda zaštite od neželjene trudnoće.

Radi se o hormonskim pripravcima koji sadrže ili kombinaciju estrogena i gestagena ili samo o pripravcima gestagena.

Mehanizam djelovanja estrogensko-gestagenskih (kombinirane pilule, E/G pilule) tableta prije svega je inhibicija ovulacije, dok samogestagenske tablete ("progesteron-only-pills") ne inhibirajući ovulaciju štite od neželjene trudnoće putem tri mehanizma:
  • djeluju na cervikalnu sluz koju zgušnjavaju i čine nepropusnom za spermije,
  • dovode do promjena sluznice maternice koje onemogućuju implantaciju i
  • inhibiraju pokretljivost jajovoda koji nisu u stanju prihvatati oslobođeno jajašce nakon ovulacije.

Osim mehanizama djelovanja, razlike postoje i u načinu primjene: kombinirane pilule se primjenjuju kroz 21 dan + 7 dana pauze, kada nastupa prijelomno / abrupcijsko krvarenje slično menstruacijskom krvarenju, dok se samogestagenske tablete uzimaju kontinuirano bez pauze.

Kombinirane tablete na taj način održavaju ciklus veoma stabilnim, dok se kod samogestagenskih tableta često javljaju nepravilna krvarenja ili izostanci menstruacija zbog čega su ove tablete manje omiljene, a najširu primjenu nalaze u zaštiti od neželjene trudnoće nakon porođaja, za vrijeme dojenja.

I dok je estrogenska komponenta kod svih tableta ista i predstavljena je različitim dozama (20, 30, 35, 50 µg) sintetskog estrogena etinil - estradiola (EE2), razlike u gestagenskoj komponenti određuju spektar željenih i neželjenih djelovanja.


KONTRACEPCIJSKE
PILULE

KONTRACEPCIJSKI
FLASTER


KONTRACEPCIJSKI
IMPLANTAT


VAGINALNI
PRSTEN


FAQ

Dvije su glavne grupe gestagena koje se koriste u Kontracepcijskim tabletama: prvu skupinu sačinjavaju derivati progesterona - pregnani, dok drugu skupinu čine derivati nortestosterona.


Iz skupine derivata progesterona ..

najpoznatiji gestagen je ciproteronacetat (CTA) koji ima najsnažnije poznato antiandrogensko djelovanje, pa se ove tablete koriste u liječenju stanja s povišenom razinom muških spolnih hormona (akne, pojačano ispadanje kose, pojačani rast dlačica).

Ovdje spada i klormadinonacetat sa sličnim spektrom djelovanja, pri čemu antiandrogeskni učinak iznosi oko 30% od učinka CTA.

Kod oba gestagena prisutno je slabo glukokortikoidno djelovanje vidljivo tek kod uporabe većih doza, i s neželjenim posljedicama u smislu dobijanja na težini.

Daleko češće se koriste gestageni iz skupine derivata nortestosterona.

Ovdje su razlikuju dvije podskupine: gonani (levonorgestrel, norgestimat, desogestrel) i estrani (noretisteron, noretisteronacetat, linestrenol, dienogest i dr.).

Svaki od ovih gestagena posjeduje specifične odlike zbog čega se koristi kod osobitih indikacija. Levonorgestrel ima izuzetno snažno djelovanje na endometrij, zbog čega se primjenjuje kod obilnih menstruacija, menstruacijskih grčeva ili nestabilnog ciklusa.

Norgestimat posjeduje najslabije antiestrogensko djelovanje i idealan je u terapiji akni, pri čemu se tjelesna težina gotovo uopće ne mijenja.

Dezogestrel je također snažan gestagen, koji omogućuje izradu kontraceptiva koji sadrže svega 20 µg EE2. Dienogest je jedini gestagen iz skupine derivata nortestosterona s antiandrogenskim učinkom, pa se može primjenjivati kod stanja gdje je povišena razina muškog spolnog hormona.Etinil-estradiol je na različite načine spojen s gestagenskom komponentom, tako da se razlikuju preparati kod kojih svaka tableta sadrži jednake - jednofazična kontracepcija ili različite koncentracije estrogena i gestagena - sekvencijska kontracepcija.

Kod sekvencijske kontracepcije, razlikuju se dvofazični i triciklični preparati.

Kod dvofazičnih preparata prvih 11 dana primjenjuje se samo estrogen i potom slijedi 10 dana E/G kombinacija. Kod tricikličnih preparata cijelo vrijeme primjenjuje se E/G kombinacija pri čemu se po pravilu razlikuju tri faze s tri različita doziranja EE2 ili gestagena.

Ovako široki spektar različitih kombinacija omogućuje potpunu individualizaciju terapije, i pronalaženje najoptimalnijeg kontraceptiva za svaku djevojku, odnosno ženu.


Neželjena djelovanja

U samom početku uzimanja kontracepcijskih tableta mogu se pojaviti mučnina, glavobolja i/ili napetost u prsima. Ukoliko se i jave, ovi simptomi se brzo gube.

Tijekom prvih ciklusa izvan menstruacijskog krvarenja znaju se javiti smeđkast iscjedak ili nepravilno krvarenje.

U ovom slučaju radi se o probojnom krvarenju, koje može predstavljati jednostavno prilagodbu na kontraceptiv, ali se javiti i kod istodobnog uzimanja drugih lijekova (antibiotici, antiepileptici) ili označavati prenisku dozu hormona.

Ukoliko se probojno krvarenje javlja tijekom više uzastopnih ciklusa, svakako je potrebno posavjetovati se s ginekologom.

Od ostalih neželjenih učinaka treba spomenuti gubitak libida, depresivna raspoloženja, dobitak na tjelesnoj težini, utjecaj na metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, kao i utjecaj na faktore koagulacije s porastom rizika za trombozu i emboliju, osobito nakon 35. godine života i u žena koje nastavljaju pušiti uz uzimanje kontracepcijskih tableta.


Kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije za uzimanje kontracepcijskih tableta su akutna i kronična oboljenja jetara i žučnjaka, tromboza i embolija u anamnezi, prisustvo antifosfolipidnih protutijela, vaskulitis, angiopatije, homocistinurija, hipertriglicidemija, lupus eritematodes, povišeni krvni tlak, dijabetes melitus, rak dojke i nejasna vaginalna krvarenja.

Relativne kontraindikacije su lakši oblici hipertenzije, dijabetesa, bolesti jetara, angina pektoris, pušenje, dojenje, teška mastopatija, miomi, operacija srca, bubrežna insuficijencija, rak cerviksa.dr. Vesna Harni


Literatura