Kontracepcijski implantatKontracepcijski implantat. Kontracepcijski implantat - Implantat, implant, implanon, gestagenska kontracepcija, samo-gestagenska kontracepcija. Kontracepcijski implantati se nalaze na tržištu od 1987. godine kada se po prvi puta pojavio Norplant u Švedskoj i Finskoj. Njegovim konačnim usavršavanjem nastao je Implanon koji se sastoji od 1 štapića s 68 mg etonorgestrela (3-keto-desogestrel). Kontracepcijski implantat se postavlja pod kožu s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke, štapić je nevidljiv, ali se može osjetiti na dodir. Postavljanje kontracepcijskog implantata obično se vrši u lokalnoj anesteziji, u 90% slučajeva trajanje insercije je ispod 3 minute. Odstranjenje kontracepcijskog implantata vrši se nakon 3 godine, u 83% slučajeva traje manje od 5 minuta.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Kontracepcijski implantat

Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.
Samogestagenska kontracepcija ..

vrsta je hormonske kontracepcije pri kojoj se koristi samo jedan hormon - gestagen.

Gestageni su derivati progesterona ili 19-nortestosterona čija je glavna odlika vezivanje za progesteronski receptor i progesteronski učinci.

Progesteron je hormon jajnika koji se stvara tijekom druge faze ciklusa, a čiji su učinci oprečni učincima estrogena: dovodi do sekrecijske transformacije sluznice maternice, smanjuje pokretljivost jajovoda, te reducira količinu i kvalitet sluzi vrata maternice.

Samogestagenska kontracepcija općenito se preporučuje ženama kod kojih nije moguća ili nije pouzdana druga vrsta kontracepcije.

U ovu skupinu spadaju pacijentice koje uzimaju druge lijekove koji potiču enzimsku indukciju jetara, duševno bolesne i osobe ovisne o alkoholu ili drogama.

Uzimanje kontracepcijskih pilula se općenito ne preporučuje kod pacijentica s gastrointestinalni koje su praćene povraćanjem ili proljevom, kao i ženama kod kojih je kontraindicirana primjena preparata s estrogenskom komponentom.

Ova vrsta kontracepcije često dovodi do poboljšanja cikličkih migrena kao i premenstrualnog sindroma, a kod žena sa epilepsijom smanjuje učestalost epileptičkih napadaja.

Povoljan učinak primjećuje se također kod žena s recidivirajućom mastopatijom, miomatoznim uterusom i endometriozom.

Samogestagenska kontracepcija može se primjenjivati u nekoliko vidova: samogestagenske pilule, injekcije depo-gestagena i gestagenski implantati.KONTRACEPCIJSKE
PILULE

KONTRACEPCIJSKI
FLASTER


KONTRACEPCIJSKI
IMPLANTAT


VAGINALNI
PRSTEN


FAQ


Implantati ..

se nalaze na tržištu od 1987. godine kada se po prvi puta pojavio Norplant u Švedskoj i Finskoj.

Norplant se sastoji od 6 silastičkih fleksibilnih štapića od kojih svaki sadrži po 36 mg kristalnog levonorgestrela.

Usavršavanjem Norplanta nastaje Norplant 2 koji se sastoji od 2 štapića s po 70 mg levonorgestrela, a sasvim ga prevazilazi Implanon koji se sastoji od 1 štapića s 68 mg etonorgestrela (3-keto-desogestrel).

Implantat se postavlja pod kožu s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke, štapić je nevidljiv, ali se može osjetiti na dodir.

Postavljanje implantata obično se vrši u lokalnoj anesteziji, u 90% slučajeva trajanje insercije je ispod 3 minute.

Odstranjenje implantata vrši se nakon 3 godine, u 83% slučajeva traje manje od 5 minuta.

Implanon je veoma sigurno kontracepcijsko sredstvo, u preko 70,000 ciklusa nije ostvarena niti jedna trudnoća.

Osim opisanih učinaka gestagenske kontracepcije inhibitor je i ovulacije.

Najčešća neželjena djelovanja su nepravilna krvarenja kao i oskudna menstruacijska krvarenja pa sve do njihovog izostanka, što se javlja u 25% pacijentica.

Mogu se javiti glavobolja, akne, oscilacije u raspoloženju, povećani apetit kao i dobitak na težini.

Nakon 24 mjeseca 64% pacijentica dobije najmanje 1 kg, i 37% pacijentica 3 kg. S metodom je zadovoljno i nastavlja ju koristiti nakon 24 mjeseca 82% žena.


Kontraindikacije za implantat su ..

nejasna vaginalna krvarenja, akutna tromboza ili tromboflebitis, liječenje antikoagulansima, hemoragička dijateza, akutne bolesti jetara, tumori jetara i rak dojke.

Relativne kontraindikacije su izvanmaterična trudnoća u anamnezi, povišeni kolesterol, arterijske bolesti (hipertenzija, infarkt, moždani udar), teški oblici migrene, kronične bolesti i teška depresija.

Implantat predstavlja sredstvo izbora za žene koje žele apsolutnu zaštitu od neželjene trudnoće, ali koje dobro poznaju i prihvaćaju rizike ove vrste kontracepcije.dr. Vesna Harni


Literatura