Intrauterina kontracepcijaIntrauterina kontracepcija. Spirala. Bakrena spirala. Hormonska spirala. LNG-IUD. Mirena. Intrauterina kontracepcija - intrauterini uložak, spirala, IUD, mirena, unutarmaternična kontracepcija. Intrauterini uložak - IUD (intrauterine device, spirala) sastoji se od komadića plastike koji je svojom formom prilagođen unutrašnjosti maternične šupljine. Intrauterini uložak je u većini slučajeva obložen bakarnom žičicom (bakarna spirala) ili je u novije vrijeme uložen u hormonski (gestagenski) cilindar (LNG-IUD). Postoje i inertni IUD ('inertne spirale'), koji nisu uopće obloženi. Trajnost intrauterinog uloška kreće se od 3 - 5 godina.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Intrauterina kontracepcija

Objavljeno: 28. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 22. lipnja 2019.
Pojam intrauterina kontracepcija označuje kontracepcijske metode kada se u materničnu šupljinu (intrauterino) umeće uložak, metalni ili plastični, koji je u prvo vrijeme imao izgled spirale, pa se ovaj popularni naziv zadržao i do danas, premda već dugo intrauterini ulošci nemaju spiralni oblik.

Suvremeni intrauterini ulošci su obično maleni i imaju oblik slova 'T', te sadrže bakar ili levonorgestrel, a uvode se u sluznicu šupljine maternice.

Predstavljaju oblik dugoročne reverzibilne zaštite od začeća. 

Među različitim metodama zaštite od začeća korisnice su, uz kontracepcijske implantate, najzadovoljnije.

Dokazi podupiru učinkovitost i bezopasnost u adolescentica i žena koje do tada nisu rađale.

Spirale ne utječu na dojenje i mogu se koristiti neposredno nakon porođaja. Također se mogu koristiti naposredno nakon pobačaja.

Kad se, čak i nakon dugotrajnog korištenja, spirala ukloni, odmah se uspostavlja sposobnost začeća.

Intrauterini uložak starijeg datuma (Dalkon shield) bio je povezan s povećanom opasnošću od upalne bolesti zdjelice, međutim suvremene spirale ne utječu na tu opasnost u žena koje u vrijeme uvođenja spirale ne boluju od spolno prenosivih infekcija.

Trajnost intrauterinog uloška kreće se od 3 - 5 godina.

Premda sve metode kontracepcije imaju određene potencijalne nepoželjne učinke, opasnost od njih je manja nego od trudnoće.

Nakon prekida primjene mnogih metoda kontracepcije, uključujući oralne kontraceptive (tablete), spirale, implantacijske i injekcijske kontraceptive, stope trudnoća su u sljedećoj godini jednake kao i ako se nije koristila niti jedna od metoda kontracepcije.


KONTRACEPCIJA
DANAS

INTRAUTERINA
KONTRACEPCIJA


HITNA
KONTRACEPCIJA


KONTRACEPCIJA
I PRETILOST


FAQ


Bakrena spirala

Bakrena spirala je intrauterini uložak obložen tankom bakrenom žicom, koji posjeduju dodatni učinak izazvan djelovanjem bakrenih jona.

Mehanizam djelovanja obuhvaća pored mehaničkog učinka uslijed prisutnosti u materničnoj šupljini i inaktiviranje mnogobrojnih enzima koji potiču lokalni nespecifični upalni odgovor na strano tijelo.

Povećana infiltracija leukocita i makrofaga također je odgovorna za intenzivnu fagocitozu spermija. Kao rezultat ovog tihog, ali sterilnog upalnog procesa bakrena spirala može pojačati menstrualno krvarenje i menstrualnu bol, dok hormonske spirale smanjuju menstrualno krvarenje ili ga u potpunosti sprječavaju.


Hormonska spirala

osim opisane lokalne reakcije ispoljava učinak na cervikalnu sluz koja se zgušnjava, koja na taj način postaje nepropusna za spermije.

Hormonski intrauterini uložak pored toga ispoljava snažan učinak na materničnu sluznicu koju dovodi u stanje atrofije.

Treći učinak hormonske spirale je utecaj na pokretljivost jajovoda, koja je pod utjecajem gestagena izrazito smanjena, pa jajovodi nisu u stanju prihvatiti oslobođeno jajašce.


Pouzdanost različitih kontracepcijskih metoda ..

mjeri se Pearl Indexom koji označava broj trudnoća kod 100 žena koje se metodom služe godinu dana.

Zanimljiva je činjenica da se razlikuju teoretski podaci od stvarnih podataka.Metoda 
 Pearl Index - teorijski % zakazivanja  Pearl Index - stvarni % zakazivanja
 Bez kontracepcije

 85 85
 Kontraceptivne tablete

 0.1  1
 Samogestagenske
  tablete
 
0.5
 
3
 
 Depo injekcija gestagena
 
0.3
 
0.3

 Implantat
 
0.3
 
0.3
 
Cu-IUD 
 
0.6
 
0.8

LNG-IUD 
 
0.1
 
0.1

Sterilizacija žene

0.2

0.4

Sterilizacija muškarca

0.1

0.15

Kondom

3

12

Dijafragma

6

18

Cervikalna kapa

6-9

28

Spermicidi

6

21

Prekinuti snošaj

4

19

Periodička apstinencija

2-9

20
Indikacije

Intrauterini je uložak osobito pogodan za žene u periodu između dvije trudnoće.

Druga pogodna indikacija su žene, koje ne mogu ili ne žele uzimati oralnu kontracepciju, kao i žene iznad 40 godina kada raste rizik od neželjenih učinaka pri uzimanju kontracepcijskih tableta.

IUD se također primjenjuje kod žena koje su umorne od uzimanja kontracepcijskih tableta, ili kod psihijatrijskih pacijentica kada je nepouzdano uzimanje tableta. Bez sumnje radi se o veoma kvalitetnoj metodi kontracepcijske zaštite.

Osobito kad su u pitanju novije forme IUD, kao što je LNG-IUD, intrauterini uložak više ne predstavlja samo sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće nego i sredstvo za liječenje određenih ginekoloških problema kao što su nepravilna i dugotrajna krvarenja, miomi i endometrioza.

Pearl index (broj trudnoća/100 žena koje se metodom služe godinu dana) za bakarni IUD iznosi 0.6 i za LNG-IUD je 0.1.


Neželjena djelovanja

Spontana ekspulzija (izbacivanje) intrauterinog uloška nastaje ovisno o formi i vrsti IUD, i javlja se u 0.5 - 2% slučajeva.

Pri tome najveću ulogu igra duljina ležanja IUD u maternici. Učestalost spontanog izbacivanja IUD je također veća kod rane insercije IUD neposredno iza porođaja, i prije involucije maternice.

Također je za računati s većom stopom spontanog izbacivanja spirale kod žena koje nisu rodile.

Bolovi i nepravilna krvarenja javljaju se s različitom učestalosti. Obično se javljaju kratkotrajni i bolovi slabijeg intenziteta nakon insercije IUD, osobito kod osjetljivih žena. Također u manjem broju slučajeva javlja se premenstrualni spotting, smeđkast iscjedak nekoliko dana prije očekivane menstruacije.

Nepravilna ili obilnija krvarenja, koja zahtijevaju odstranjenje IUD javljaju se u 1%. Duljina i jačina krvarenja mogu se regulirati davanjem antifibrinolitika.


Pojam "Lost IUD" ..

označuje nemogućnost nalaza končića spirale prilikom ginekološkog pregleda.

Pri tome spirala može stvarno biti izgubljen ili se može raditi o trudnoći i povlačenju končića na više.

U ovom slučaju nužan je ultrazvučni pregled i najčešće histeroskopsko odstranjenje spirale.

Sigurnost bakrene spirale se procjenjuje na 98% (hormonska spirala 99.8%), u 2 % dolazi do neželjene trudnoće. Kod bakrene spirale, u 50% ovako nastalih trudnoća radi se o ektopičnoj (izvanmateričnoj) trudnoći.

U slučaju hormonske spirela, učestalost ektopičnih trudnoća je niža nego u prirodnoj populaciji.

Nastupanje trudnoće uz IUD nije medicinska indikacija za pobačaj: 60% ovako nastalih trudnoća uredno završava.

Ne postoji povećani rizik od nastanka fetalnih anomalija. Svakako je za spomenuti povećani rizik infekcije, zbog čega 40% trudnoća uz IUD završava spontanim pobačajem.

U slučaju nastupanja trudnoće, kod želje za iznošenjem trudnoće a radi sprječavanja nastanka infekcije nužno je što ranije odstraniti IUD.


Kontraindikacije

Intrauterini uložak se ne smije postaviti ukoliko je prisutna genitalna infekcija, nejasno krvarenje, uterus myomatosus, veće anomalije ili rascjepi vrata maternice nakon porođaja, abnormalan PAPA test ili sumnja na ranu trudnoću.dr. Vesna Harni


Literatura