LiječenjeLiječenje policističnih jajnika. Policistični jajnici. PCOS. Sindrom policističnih jajnika. Osnovni problem policističnih jajnika je anovulacija ili izostanak ovulacije pa se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije najčešće uz istodobnu inhibiciju aktivnosti hipofize s ciljanim spolnim odnosom. Trudnoća sama po sebi vrlo povoljno djeluje na PCOS. PCOS je moguće liječiti i kirurškim putem. Primjenjuje se laparoskopski drilling ili klinasta resekcija jajnika, a osnovna je svrha ovih zahvata smanjiti zapreminu povećanih policističnih jajnika, kao i pretjeranu proizvodnju muških spolnih hormona.
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Liječenje

Vezano
Vezani članci
Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Pojam i definicija | Liječenje

Pretjerana debljina vrlo je čest problem žena s policističnim jajnicima. Smanjenje tjelesne težine za samo 5% može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus, pored toga ima višestruko pozitivne učinke.

Normalna tjelesna težina ujedno znači i manje problema s kolesterolom, lipidima i inzulinom. Uz mršavljenje važna je i tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola, te općenito usvajanje zdravog načina života.

U okviru liječenja neplodnosti ..

osnovni problem policističnih jajnika je anovulacija, izostanak ovulacije pa se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije najčešće uz istodobnu inhibiciju aktivnosti hipofize s ciljanim spolnim odnosom. Trudnoća sama po sebi vrlo povoljno djeluje na PCOS.

Ostali problemi vezani uz anovulaciju su izostanak menstruacije kao i problemi vezani uz visoku razinu testosterona. U liječenju neredovitih ciklusa primjenjuju se gestagenska terapija i oralna kontracepcija, najčešće onih preparata koji istodobno imaju antiandrogeno djelovanje.

Takav lijek u prvome redu je ciproteronacetat koji se primjenjuju po točno određenim shemama kao što su obrnuta Kauffmann-ova ili shema po Hammerstein-u, a osim njega premda s nešto nižim postotkom inhibicije androgenog receptora mogu se primjenjivati klormadinonacetat, drospirenon i dienogest.

Ukoliko postoje značajna metabolička odstupanja u smislu periferne rezistencije na inzulin i hiperinzulinemija primjenu nalazi metformin. Periferna rezistencija na inzulin je razlog problema s kolesterolom i lipidima te brojnim drugim endokrinološkim i metaboličkim poremećajima, čiji je krajnji rezultat šećerna bolest, koja se dijagnosticira kod čak 80 - 90% pacijentica koje nisu liječene od PCOS.

Kirurški pristup

PCOS je moguće liječiti i kirurškim putem. Primjenjuje se laparoskopski drilling ili klinasta resekcija jajnika, a osnovna je svrha ovih zahvata smanjiti zapreminu povećanih jajnika, kao i pretjeranu proizvodnju muških spolnih hormona.

Psihoginekologija

Uvijek kada postoji problem u svezi nečega tako kompliciranog kao što je to proces ovulacije ili složena funkcija jajnika, uzroke tražimo u mehanizmima koji reguliraju menstruacijski ciklus.

Najčešći uzroci anovulacije i amenoreje potječu iz kontrolnih sustava u središnjem živčanom sustavu koji obuhvaćaju hipotalamus i hipofizu, ali i cjelokupni limbički sustav, pa holistička medicina promatra ovaj problem u sklopu neuravnotežene izmjene energije kod finog usklađivanja razine neuropeptida u mozgu pod utjecajem stresa.

Stres koji dovode do poremećaja menstruacijskog ciklusa, izostanka ovulacije ili gubitka menstruacije i nastanka PCOS obuhvaća prema dr. Northrup negativne emocije zbog osjećaja podređenosti ili inferiornosti u ulozi žene.

Ponovno uspostavljanje ciklične funkcije jajnika zahtijeva analizu usvojenih negativnih poruka, kao i ponovnu uspostavu ciklične izmjene i protoka emocija. Potrebno je dopustiti puni opseg emocionalnih reakcija na događaje u životu. Ovdje svakako spada i psihoterapija, koja izlazi iz okvira alternativnih mogućnosti, a koja sigurno nalazi dodirne točke s holističkim pristupom.

Od drugih alternativnih postupaka u liječenju PCOS za spomenuti je i terapija svjetlom: izlaganje svjetlosti punog spektra dva sata svake večeri i svakog jutra. Provoditi što više vremena na prirodnom svjetlu, a preporuka je najmanje 3 dana tijekom jednog mjeseca ostaviti upaljeno svjetlo za vrijeme spavanja.


dr. Vesna Harni

Literatura
Liječenje