Razvojne anomalije spolnih organaUterus septus. Septum maternice. Uterus bicornis. Dvoroga maternica. Uterus subseptus. Septum vagine. Vaginalni septum. Poremećaji u razvitku ženskih spolnih organa obuhvaćaju blaža ili teža odstupanja od normalnog razvitka ženskog genitalnog sustava, koja se javljaju na tri razine.
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Razvojne anomalije spolnih organa

Vezano
Vezani članci
Oštećenja jajovoda
Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.
Neplodnost u žene | Anovulacija | Oštećenja jajovoda | Razvojne anomalije spolnih organa | 3D galerija - anomalije uterusa

Poremećaji u razvitku ženskih spolnih organa

Obuhvaćaju blaža ili teža odstupanja od normalnog razvitka ženskog genitalnog sustava, koja se javljaju na tri razine
  • anomalije u razvitku ženskih spolnih žljezda (jajnika/ovarija),
  • anomalije spajanja Müllerovih kanala (anomalije u nastanku jajovoda, uterusa i vagine) i
  • abnormalnosti u razvitku vanjskog spolovila.

Najčešće su u pitanju rana embrionalna oštećenja u razvitku spolnog sustava, koja su veoma često kombinirana s nasljednim ili slučajno nastalim kromosomskim abnormalnostima.


Anomalije u razvitku ženskih spolnih žlijezda

Ove anomalije obuhvaćaju potpuni nedostatak jajnika (ovarijska aplazija i ageneza) ili prisustvo funkcionalno neaktivnog tkiva na njihovom mjestu što predstavlja ovarijsku disgenezu i obuhvaća sindrome kao što su Turnerov sindrom (45 XO), Triple X (47 XXX), Swyerov (46 XY), Klinefelterov (47 XXY), i Morrisov sindrom - sindrom testikularne feminizacije (46 XY).

Najčešće se radi o kromosomskim abnormalnostima ili intrauterinom oštećenju


Anomalije u spajanju Müllerovih kanala

Anomalije u nastanku jajovoda, uterusa i vagine obuhvaćaju nedostatak ili različite stupnjeve nepravilnog spajanja i srastanja, odnosno neprohodnosti jajovoda, maternice i rodnice: aplazija i atrezija, kao i pojavu različitih oblika septuma koja u krajnjoj liniji može rezultirati nastankom dvostruke ili pak jednoroge ili dvoroge maternice.


Anomalije u razvitku vanjskog spolovila

Predstavljene su različitim stupnjevima nepravilnog diferenciranja i djelomičnog ili potpunog spajanja ovih organa te hermafroditizmom: muški i ženski pseudohermafroditizam, Mayer-Rokitanski sindrom, adrenogenitalni sindrom, kao i pravi hermafroditizam.


Mogućnosti dijagnostike

obuhvaćaju prije svega ginekološki i ultrazvučni pregled, koji se kombiniraju s kromosomskom analizom (kariotipizacija) i po potrebi histeroskopijom (HYSC) i laparoskopijom (LPSC).

U liječenju neplodnosti najbolju prognozu imaju anomalije spajanja, gdje je normalnu trudnoću vrlo često moguće ostvariti uz minimalne ili nikakove kirurške intervencije.

U slučaju anomalija razvitka spolnih žljezda ili vanjskih genitalija liječenje se svodi na prije svega kiruršku korekciju i hormonsko nadomjesno liječenje.
dr.Vesna Harni
Literatura