Genitalni herpesGenitalni herpes i prehrana.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Genitalni herpes

Objavljeno: 21. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

Aktualne spoznaje ukazuju da prehrana i prirodni lijekovi često vrlo učinkovito skraćuju zacjeljivanje ranica i trajanje simptoma herpesa, te smanjuju učestalost njegovog ponovnog pojavljivanja. Još početkom 1950-ih godina je otkriveno da aminokiseline koje se nalaze u hrani mogu prigušiti ili potaknuti razvitak simptoma herpesne infekcije.

Tako je u in vitro pokusima na staničnim kulturama virusa herpesa dodatak aminokiseline arginina dovodio do rasta i širenja virusa.

Dodavanjem aminokiseline lizina, nasuprot tomu, rast i širenje virusa herpesa je zaustavljeno. Daljnja istraživanja su pokazala da se ne radi samo o količini, nego i o ravnoteži između arginina i lizina u hrani.

Antagonizam između aminokiselina lizina i arginina doveo je do preporuka za smanjenje unosa namirnica bogatih argininom, te povećanja unosa namirnica bogatih lizinom ili uzimanje suplemenata aminokiseline lizin.

Lizin ..

jedna je od osam temeljnih aminokiselina koje tijelo ne može stvoriti samo. Mljevenjem žitarica iz njih se uklanja lizin, tako da ga u brašnu i drugim rafiniranim proizvodima ove vrste ima malo.

Kuhanje bjelančevina zajedno sa šećerom također uništava lizin. Upravo je to razlog što konzumiranje “slatkog” i “brze hrane” povećava opasnost od nedostatka ove aminokiseline.

Crveno meso, piletina, puretina, riba, jaja i druge životinjske bjelančevine, te krumpir, pivski kvasac i mahunarke sadrže dovoljne količine lizina. Vegetarijanci, kao i osobe na dijeti siromašnoj bjelančevinama možda neće dobiti dovoljno ove tvari.


 POJAM I DEFINICIJA


LIJEČENJE


PREHRANA
NADOPUNE
PREHRANIALTERNATIVNI
PRISTUP
Lizin djeluje ometajući apsorpciju glavnog virusnog hranjiva, aminokiseline arginina. Učinak L-lizina na herpes je ispitivan u brojnim kliničkim pokusima čiji rezultati nisu uvijek suglasni.

Vjerojatno je preporuke za prehranu potrebno pratiti dulje vrijeme, te koristiti kritičku dozu lizina.

Lizin se uzima u dozi od 400 - 500 mg 2 - 4 puta na dan, s dnevna doza od 1 do 3 g sprječava nastanak simptoma, posebice mjehuriće.

Preporuke za prehranu obuhvaćaju i istodobno smanjenje, odnosno izbacivanje iz uporabe namirnice s visokim sadržajem arginina koje bi mogle potaknuti razvoj virusa herpesa. Nmirnice bogate argininom su bademi, lješnjaci, orasi, kikiriki, brazilski orasi, indijski oraščići, kao i čokolada, te želatina.

Općenito se smatra da je smanjenje potrošnje hrane bogate argininom dovoljno da suzbije virus. Također se preporučuje smanjivanje unosa slijedećih namirnica ukoliko je njihov unos pojačan: ječam, kokos, kukuruz, prokulice, pšenica uključujući i pčenične mekinje, pšenične klice i gluten, tjestenina, zob.

Prehrambene mjere su najučinkovitije u sprječavanju ponovnog izbijanja herpesa ili u suzbijanju simptoma herpesa u početnim fazama, odmah nakon što prvi put započnu žarenje i peckanje koji ukazuju na herpes.

Što prije se poduzmu koraci protiv virusa, tim bolje. Kad se infekcija herpesom jednom razbukta mjehurićima ili ranicama, izliječiti je metodom velike količine lizina i male količine arginina postaje mnogo teže.

Kako stres potiče izbijanje herpesa važno je odvojiti vrijeme za aktivnosti koje smanjuju napetost kao što su “mind-body” tehnike tipa autogenog treninga, joge i meditacije.

Savjetuje se izbjegavati sredstva koja razdražuju živčani sustav poput kave, čaja, alkohola i duhana, kao i teško probavljive hrane koja dovodi do porasta “kiselosti” – kisele reakcije (pH) organizma poput jakih začina, octa, crnog papra, velikih količina soli, gaziranih pića, kola napitaka, pice, kečapa i majoneze.

Od pomoći mogu biti kratkotrajni postovi s voćem (namirnice lužnate reakcije), mnogo obične vode i biljni čajevi za čišćenje.


Nadopune prehrani

Od velike koristi može biti unos korisnih bakterija, kao što su bakterije u jogurtu ili dodaci laktobacilusa (Lactobacillus acidophilus). Ovdje se radi o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uvjetima naseljavaju kako crijeva, tako i rodnicu.

Ove bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze, te na taj način čini prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija.

Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd).

Također su mnogobrojne nadopune koje sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.

Imunološki sustav izravno jačaju i ostali nutrijenti kao što su vitamin C, beta karoten ili vitamin A, cink i kvercetin. Vitamin C povećava razinu glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline lizina koja snažno djeluje protiv virusa.

Preporučena doza za vitamin C je 200 mg i cink 100 mg, a uzimaju se zajedno s bioflavonoidima tri puta na dan uz obrok, prije izbijanja simptoma.

Vanjska primjena otopine cinkova sulfata također se pokazala učinkovitom i za ublažavanje simptoma i za sprječavanje ponovnog pojavljivanja herpesa.dr. Vesna Harni


Literatura