Nadopune prehraniNadopune prehrani kod HPV infekcije. Vitaminske nadopune kod HPV infekcije.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Nadopune prehrani

Vezano
Tema
Lifestyle
Vezani članci
Objavljeno: 11. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

Premda antioksidanse dobivamo hranom mnogim ljudima to neće biti dostatno, osobito u stanjima povećanih potreba ili kroničnih infekcija.

Ovdje predstavljamo vrlo moćne antioksidanse, prirodne kemijske tvari iz biljaka aloe vera i morinde citrifolia (noni).


Aloja vera – Aloe barbadensis Miller

Aloja vera je višegodišnja zeljasta biljka s velikim sukulentnim listovima bodljikava ruba.

Podrijetlom je iz Afrike, a u 17. stoljeću je prenešena na otočje Barbados, gdje ju otkriva botaničar Miller. Od davnina je poznata kao eliksir dugovječnosti, a drevni Egipćani su je nazivali “biljkom besmrtnosti”. Prirodno raste samo u područjima gdje je prosječna godišnja temperatura iznad 22° C.

Od biljke se najviše upotrebljava njezin gel, želatinozna masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloja vera gel mješavina je triju komponenti, staničnih stijenki, staničnih organela i tekućeg dijela biljke. Svaka od ovih komponenti sadrži različite sastojke.

Stanične stijanke sadrže neuobičajeno veliku količinu galakturonične kiseline, stanične organele polisaharide bogate galaktozom, dok tekući dio sadrži manan.


 POJAM I DEFINICIJA


LIJEČENJE


PREHRANA
NADOPUNE
PREHRANIALTERNATIVNI
PRISTUP
Neutralni polisaharidi aloemanan i acemanan pokazaju biološku aktivnost nakon peroralne primjene, te ispoljavaju antitumorski, protuupalni, antiviralni i imunomodulirajući učinak, koji se ispoljava pojačanom aktivnosti makrofaga. Glikoproteinska frakcija pospješujedegradaciju bradikinina i staničnu proliferaciju

Aloja vera gel primjenjuje se lokalno za cijeljenje rana i kod opeklina, a kao napitak djeluje blagotvorno na mnogobrojne funkcije organizma, jača imunološki sustav, smanjuje upalknu reakciju poslije virusne infekcije, pomaže u detoksifikaciji , potiče metabolizam uz laksativni učinak.

Mnoge tvrtke nude razne proizvode od aloje. Prilikom izbora kvalitetnog proizvoda obratite pozornost na certifikat proizvoda, iz kojeg područja i kakvog uzgoja potiče aloja kao i kakvim postupkom se vrši stabilizacija gela. Pri doziranju je potrebno slijediti preporuke proizvođača.


Noni – Morinda citrifolia

Morinda citrifolija samonikla je biljka raširena u Indiji (“Indian Mulberry”), jugoistočnoj Aziji i Polineziji, gdje se preko 2000 godina koristi u liječenju povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, različitih upalnih procesa i raka.

Tek su suvremena istraživanja u različitim in-vitro i in-vivo pokusima potvrdila antimikrobni, antiinflamatorni, antihipertenzivni i antikancerozni učinak nonija.

Opisani učinci objašnjavaju se snažnim inhibicijskim djelovanjem na CONX-2 i 5LOX enzime, te inhibicijom angiogeneze, stvaranja novih krvnih žila, indukcijom vaskularne degeneracije i stanične apoptoze.

Ekstrakt morinde citrifolije ispoljava u istraživanju statistički značajnu antimikrobnu i antifungalnu aktivnost protiv različitih gljivica i bakterija kao što su kandida albikans, ešerihija koli, zlatni streptokok i dr.

Antioksidativni učinak posjeduju različiti dijelovi biljke uključujući listove, voće (plodove) i korijen.

Najsnažniji antioksidativni učinak pokazuje ekstrakt korijena, koji se pak ne primjenjuje zbog visokog sadržaja antrakinona.

Svestrano blagotvorno djelovanje nonija potječe iz sastavnih komponenti prokseronina, kseronina, skopoletina, damnakantala, aminokiselina, enzima, vitamina i drugih mineralnih tvari.

Prokseronin i kseronin pospješuju lučenje endorfina i time ispoljavaju antidepresivni učinak. Skopoletin podržava funkciju štitnjače, te povećava razinu serotonina i melatonina, a damnajantal igra važnu ulogu u modulaciji imunološkog odgovora poticanjem funkecij T- i B- limfocita.

Primjena nonija je zdravstveno sigurna, a preporučena doza je 30 ml/dan.


dr. Vesna Harni


Literatura