15. tjedan15. tjedan trudnoće
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

15. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.

Buduća majka

Sada je i vaš trbuh jasno prepoznatljiv. Time i dosadašnja odjeća postaje preuska i vrijeme je za kupovinu trudničke odjeće.

Porastom volumena krvi počinje prilagodba vašeg organizma na povećani napor, prije svega srce povećava svoj učinak za 20%.

Rastu minutni, kao i udarni srčani volumen, što je praćeno s povećanom srčanom frekvencijom (ubrzani rad srca i ubrzani puls).


Vaša beba

Nastavlja se finiji razvitak kože vaše bebe, koja je u ovo vrijeme tanka i prozirna i kroz koju se vidi mnoštvo krvnih žilica.

Lanugo dlačice prekrivaju gotovo cijelu površinu kože bebe, a jasnije se ističu dlačice na obrvama.

Počinje rasti kosa na glavi, a pigmentne stanice počinju stvarati crni pigment.

Razvijaju se daljnji centri okoštavanja i kosti, kao i koštana moždina koja preuzima funkciju žumanjčane vreće u stvaranju krvi djeteta.

Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba s time i sve savitljivija. Sada vaša beba može svoje prstiće stisnuti u šaku.


Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 10 - 12 cm, a teška 50 - 100 g. PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Savjet

Većina trudnica je početkom trudnoće veoma zaokupljena mišlju o trudnoći, nadama i strahovima, kao i tjelesnim promjenama koje nastaju.

Rezultat toga je veoma često gubitak seksualne želje i izbjegavanje spolnih odnosa.

Sa završetkom prvog tromjesečja trudnoće i s popuštanjem tegoba, prihvaćanjem i zaokupljenošću promjenama koje se dešavaju, raste želja za nježnošću što vrlo često oživljuje i interes za tjelesnom ljubavi.

Savršeni položaj za vođenje ljubavi tijekom trudnoće je položaj jedan do drugoga, čime se izbjegava pritisak na trbuh i grudi, što trudnica može doživljavati bolno.

Koncem trudnoće u većine trudnica ponovo popušta seksualno zanimanje, najviše uslijed snažnih tjelesnih promjena kao i zaokupljenošću samim porođajem.

Strah da bi ste mogli povrijediti dijete prilikom spolnog odnosa je neutemeljen, jer je dijete u maternici veoma dobro zaštićeno.

U nekim pak posebnim situacijama mogle bi nastupiti smetnje. Sjemena tekućina, obzirom da sadrži prostaglandine mogla bi izazvati prijevremene trudove a time i prerani porođaj.

Prostaglandini su tvari slične hormonima koje koncem trudnoće zajedno s oksitocinom izazivaju porođajne trudove.

Kod pojava sukrvice prilikom spolnog odnosa savjetuje se pregled ginekologa, iako je u većini slučajeva razlog veoma dobra prokrvljenost vagine i vanjskog spolovila, tako da se ne mora raditi o ozbiljnom simptomu.

U sljedećim situacijama ne biste trebali imati spolne odnose tijekom trudnoće:

  • kod nisko sjedeće ili predležeće posteljice (opasnost od krvarenja)

  • kod insuficijencije vrata maternice (otvorenosti materičnog ušća)

  • kod pojave prijevremenih trudova

  • kod učestalih vaginalnih infekcija.


Ukoliko vam je iz bilo kojeg razloga liječnik savjetovao suzdržavanje od spolnog odnosa, vi i vaš partner možete još uvijek održavati tjelesnu i emocionalnu intimu ljubavnim milovanjem i nježnim diranjem trbuha.dr. Vesna Harni


Literatura