Heroin i trudnoćaHeroina i trudnoća. Heroin u trudnoći. Heroin-ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon porođaja računati s nizom mogućih komplikacija. U većini je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica inficirana je virusom hepatitisa ili uzročnikom sifilisa (Klinikum R. Virchow, Charlottenburg, Berlin), a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija, stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih žena kod uporabe zajedničkih igala.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Heroin i trudnoća

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.
      Oko 80% populacije heroinskih ovisnica nalazi se u reprodukcijskom razdoblju. Upravo hormonska neravnoteža koja nastupa uzimanjem heroina (inhibicija oslobađanja Gn-RH iz hipotalamusa) i sekundarna amenoreja, izostanak menstruacije kao posljedica opisane inhibicije, navodi djevojke na pomisao o nepotrebnosti kontracepcije.

U kratkim fazama apstinencije ili kod smanjenog konzumiranja heroina uspostavlja se ovulacijski ciklus, što ima za posljedicu mogućnost začeća.


Heroin-ovisne trudnice ..

moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon porođaja računati s nizom mogućih komplikacija. U većini je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza.

Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica inficirana je virusom hepatitisa ili uzročnikom sifilisa (Klinikum R. Virchow, Charlottenburg, Berlin), a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija, stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih žena kod uporabe zajedničkih igala.

U analizi tijeka porođaja osobito je upadljiv veliki broj operativno dovršenih porođaja.

Gotovo sve trudnice u vrijeme porođaja pokazuju znake apstinencijske krize: nemir, ubrzani puls, velike oscilacije tlaka.

Oko 14% novorođenčadi teži na porođaju manje od 2,500 g, a oko 25% djece se rodi prije 38. tjedna trudnoće.

Težina svakog drugog novorođenčeta ispod je 50. percentile, a svako peto dijete pokazuje znake asfiksije (mekonijska plodova voda ili deceleracije u CTG-u). PUŠENJEALKOHOL

MARIHUANA I LSD


ECSTASY

   

HEROIN

   

KOKAIN

   
Nekontrolirani prekid uzimanja heroina u trudnoći ima za posljedicu povećani broj spontanih pobačaja, a u trećem trimestru prijevremene trudove kao i iznenadnu intrauterinu smrt djeteta.

Stoga je uz redovitu antenatalnu skrb nužna supstitucijska terapija u trudnoći: L-polamidon (L-izomer) ili metadon (racemat) koja sprječava tjelesnu i duševnu zaostalost djeteta.

Supstitucijska terapija obvezno se započinje u stacionarnim uvjetima zbog nužnosti praćenja redovitog uzimanja medikamenta, kao i njegovih neželjenih učinaka.

Uobičajeni apstinencijski simptomi su: nemir, drhtanje, znojenje, bolovi u kostima kao i glavobolja, mučnina, povraćanje, kao i pojačana aktivnost djeteta i ubrzani kucaju čedinjeg srca.

Dobra metoda praćenja stanja novorođenčeta tijekom metadonske supstitucije je određivanje biofizikalnog profila i non-stress testa.

Novorođenčad majki (90%) koje uzimaju polamidon ili metadon razvijaju snažnu apstinencijsku krizu nakon porođaja i zahtijevaju intenzivnu skrb u specijaliziranim ustanovama u 50% slučajeva.

Ova kriza se pak ne smije liječiti s polamidonom ili metadonom, obzirom da za isti proteinski nosač u krvi kompetitivno konkurira bilirubin, te postoji opasnost kernikterusa.

Obzirom da polamidon i metadon prelaze u majčino mlijeko, dojenje je kontraindicirano.

Ukoliko je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije poroda nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.

Polamidon i metadon su kontraindicirani kod kronične plućne insuficijencije, hipotireoze, hipovolemije, ulceroznog kolitisa, pankreatitisa i divertikulitisa.
dr. Vesna Harni
Literatura