Kokain i trudnoćaKokain i trudnoća. Kokain u trudnoći. Uporaba kokaina među ženskim dijelom populacije tijekom reprodukcijske dobi u stalnom je porastu, kako u SAD, tako i na europskom kontinentu. Istraživanja o djelovanju kokaina u trudnoći otežana su uobičajenom istodobnom uporabom drugih opojnih droga (alkohol, opijati, pušenje).
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Kokain i trudnoća

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.
      Uporaba kokaina među ženskim dijelom populacije tijekom reprodukcijske dobi u stalnom je porastu, kako u SAD, tako i na europskom kontinentu.

Istraživanja o djelovanju kokaina u trudnoći otežana su uobičajenom, istodobnom uporabom drugih opojnih droga (alkohol, opijati, pušenje).

Do sada su objavljena ozbiljna istraživanja koja ukazuju na povećanu učestalost krvarenja, spontanog pobačaja, abrupcije posteljice, prijevremenog prsnuća plodnih ovoja i prijevremenog porođaja, kao i smrti djeteta in utero u trudnica koje uživaju kokain.

Nekoliko istraživanja ukazuje na veću učestalost urođenih anomalija u djece izložene već intrauterinom djelovanju kokaina, osobito urođenih anomalija urogenitalnog trakta.

Nasuprot tome, vrijedna zapažanja su kako kokain u eksperimentima na životinjama nije pokazivao teratogeno djelovanje.

Kokain izaziva uočljivi porast srčane frekvencije kako u majke, tako i u nerođene bebe, čime su smanjeni opskrba kisikom i protok krvi kroz posteljicu.

Otuda se javlja i mogućnost zastoja rasta fetusa, kao i niska porođajna težina djeteta.

U nekim slučajevima opisana su teška krvarenja u mozgu novorođenčeta nakon porođaja u trudnica koje su uživale kokain.

Ukoliko je kokain uzet kratko vrijeme prije porođaja, novorođene bebe su hiperaktivne, izgledaju nemirno i razdražljive su.

U slučaju redovitog konzumiranja kokaina, u beba se nakon porođaja javljaju simptomi odvikavanja koji su vrlo slični simptomima odvikavanja u odraslih. PUŠENJEALKOHOL

MARIHUANA I LSD


ECSTASY

   

HEROIN

   

KOKAIN

   

Vrlo je vjerojatno da dojenče dobiva kokain mlijekom prilikom dojenja.

Pojava različitih simptoma kod bebe ovisi o dozi i učestalosti uzimanja kokaina, kao i razmaku između podoja. Kao rezultat uživanja kokaina tijekom perioda dojenja, beba postaje nemirna, razdražljiva, hiperaktivna i odbija hranu.

Novija istraživanja rasta, razvitka i ponašanja djece kokain-ovisnih trudnica u dobi od 6 godina (JAMA, 2001.) ne ukazuju na toksičke učinke prenatalne kokainske ekspozicije na tjelesni rast i psihički razvitak ove djece.

Obzirom na opisane moguće teratogene efekte kokaina, uživanje kokaina tijekom trudnoće i dojenja potrebno je unatoč rezultata ove studije u svakom slučaju izbjegavati.
dr. Vesna Harni
Literatura