Pesticidi i rak dojkeRak dojke i pesticidi. Pesticidi i rak dojke. Belgijski znanstvenici iz Sart Tilman University Hospital u Liege, Belgija ukazuju na konfliktne rezultate dosadašnjih studija kada je u pitanju ekspozicija organoklornim pesticidima i rak dojke.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Pesticidi i rak dojke

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Pestidicidi | Pesticidi i reprodukcijsko zdravlje muškaraca | Pesticidi i spermiogram | Pesticidi i Parkinsonova bolest | Pesticidi i kongenitalne anomalije | Anomalije srca i pesticidi | Urogenitalne anomalije i pesticidi | Pesticidi i rak dojke


Prisutnost pesticida DDT i HCB u krvi pacijentica s rakom dojke registrira se najmanje pet puta češće nego kod zdravih ispitanica.

Belgijski znanstvenici iz Sart Tilman University Hospital u Liege, Belgija ukazuju na konfliktne rezultate dosadašnjih studija kada je u pitanju ekspozicija organoklornim pesticidima i rak dojke.

U svom istraživanju mjerili su razinu ukupnog DDT i HCB kod 159 pacijentica s rakom dojke i 250 kontrolnih zdravih ispitanica. Prosječna starost pacijentica u obje skupine iznosila je oko 54 godine.

Znanstvenici nalaze kako je prosječna serumska razina oba pesticida statistički značajno viša u skupini pacijentica s rakom dojke. U usporedbi sa zdravim ispitanicama, pacijentice s rakom dojke imale su između pet i devet puta češće mjerljivu razinu DDT i HCB.

Razina DDT i HCB nije se značajno razlikovala u pacijentica s rakom dojke ovisno o prisustvu estrogenskog receptora u tumoru.

Navedeni rezultati dopunjavaju rastuća saznanja o tome kako je prisutnost određenih tvari u zraku povezana s povišenim koncentracijama tih tvari u krvnim uzorcima pacijentica s rakom dojke u odnosu na zdrave ispitanice.

Ovi podaci zahtijevaju daljnje analize, ali i razmišljanja o mogućim putovima ekspozicije kao što je i prehrana.

Occup Environ Med 2003; 60:348-351dr. Vesna Harni