Tamponi i dioksini Tamponi i dioksinin. Dioksini i tamponi. Odgovor na ovo pitanje jednoznačno daje FDA (US Food and Drug Administration) koji regulira sigurnost i djelotvornost medicinskih uložaka, uključujući tampone. Prije nego se i jedna vrsta tampona uspije registrirati u SAD , FDA istražuje sastav materijala. . FDA odgovorno tvrdi da niti jedna vrsta tampona koja se nalazi na tržištu u SAD ne sadrži azbest.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Tamponi i dioksini

Vezano
Tema
Lifestyle
Vezani članci
Endometrioza i dioksini
Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Dioksini i furani | Endometrioza i dioksini | Tamponi: azbest & dioksini i toksički šok


Tragom maila u kojemu se upozorava na prisutnost , kao i štetno djelovanje azbesta, dioksina i rayona u tamponima koji se proizvode u SAD, došli smo do zanimljivih rezultata.

Azbest

U navedenom mailu tvrdi se kako proizvođači tampona u SAD dodaju azbest svojim proizvodima, kako bi izazvali snažnije i obilnije menstruacijsko krvarenje i na taj način prodali/prodavali što veći broj tampona.

Odgovor na ovo pitanje jednoznačno daje FDA (US Food and Drug Administration) koji regulira sigurnost i djelotvornost medicinskih uložaka, uključujući tampone. Prije nego se i jedna vrsta tampona uspije registrirati u SAD , FDA istražuje sastav materijala. . FDA odgovorno tvrdi da niti jedna vrsta tampona koja se nalazi na tržištu u SAD ne sadrži azbest.

Dioksini

Kada su u pitanju dioksini, odgovor koji daje FDA nije tako jednostavan i jednoznačan.

Naime, dioksini su toksične tvari (više od nekoliko stotina različitih supstanci, od kojih su najpoznatiji Tetra-Chloro-Dibenzo-Dioxin - TCDD i poliklorirani bifenili - PCB), koje sadrže klor, ili nastaju postupcima u kojima se koristi klor (klorno izbjeljivanje).

Posjeduju potencijalno karcinogeno djelovanje, a poznat je njihov toksični učinak na imunološki, kao i reprodukcijski sustav. Eksperimentalno je potvrđen utjecaj na nastanak endometrioze, u 79% rhesus majmuna izloženih dioksinima dijagnosticirana je endometrioza.

Na osobito opasan - kumulativni učinak dioksina ukazuje jos 1996. godine "Environmental Protection Agency" - EPA.

FDA potvrđuje da se prilikom testiranja US tampona registriraju vrlo male količine dioksina, otprilike 0.1-1/trilijun što bi odgovaralo 1 čajnoj žličici u jezeru promjera 1 milja i dubine 15 stopa.

Ono što ostaje nejasno i gdje FDA ne zauzima kategoričan stav je podrijetlo ovih dioksina. Osim u procesu izbjeljivanja gdje se koristi klor-dioksid, dioksini "bi mogli" dolaziti u pulpu drveta iz "prirodnog" atmosferskog onečišćenja.

Ostaje nejasno kako je onda odsutno ovo "prirodno" zagađenje pulpe drveta iz koje se izrađuju pamučna vlakna koja se koriste za izradu tampona u Europi (gdje je dioksin na listi kancerogena i gdje nije dopuštena prisutnost dioksina u tamponima niti u tragovima).


Sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka ( "toxic shock syndrom - TSS") rijetka je, ali potencijalno fatalna (smrtonosna) bolest koju uzrokuju bakterijski toksini, pri čemu se prije svega radi o toksinima streptokoka i stafilokoka. Broj slučajeva sindroma toksičnog šoka u SAD je zadnjih godina u znakovitom porastu.

Pretpostavlja se da je najmanje polovina slučajeva sindroma toksičnog šoka povezana s uporabom tampona za vrijeme menstruacijskog krvarenja, osobito u mlađih žena i djevojaka.

Sindrom toksičnog šoka se može javiti kod svih skupina ljudi, kako kod djece, tako i kod muškaraca, te žena izvan menstruacijskog krvarenja. Premda znanstvenici uočavaju povezanost između sindroma toksičnog šoka i uporabe tampona, točna veza je još uvijek nepoznata.

Rayon je derivat pulpe drveta dobiven postupkom klornog izbjeljivanja, a posjeduje značajne odlike apsorpcije daleko veće od običnog pamuka. Rayon, kao i kombinacija rayon-pamuk se obilno rabi u izradi tampona.

Nedavno objavljena studija u kojoj je istraživana povezanost vrste tampona sa sindromom toksičnog šoka ukazuje na znakovito niži rizik od nastanka TSS u svih tampona koji su izrađeni isključivo od pamučnih vlakana (studija je uključivala 20 vrsta tampona).

Smatra se da su razlozi snažnije povezanosti tampona koji sadrže rayon s TSS upravo njihova povećana moć apsorpcije, vaginalna suhoća, i stvaranje mikro-povreda vaginalne sluznice, kao i cerviksa što omogućuje nesmetani prodor bakterijskih toksina u genitalni sustav.

FDA kategorički upozorava na vrlo veliku važnost odabira prave veličine tampona, zbog čega se uvode standardne oznake na svim tamponima: junior, regular, super i super plus.

Ukoliko Vam ova objašnjenja nisu dovoljna, prije nego što sljedeći put kupite tampone, pogledajte njihov sastav, način izrade (klorno izbjeljivanje?) i odlučite se za tampone izrađene iz čistog pamuka.

US Food and Drug Administration - Center for Devices and Radiological Health, July 23, 1999