Bisfenol ABisfenol A. Tijekom zadnjeg desetljeća bilježi se stalni porast sintetičkih kemikalija u našem okolišu koje pokazuju djelovanja slična djelovanju ženskih spolnih hormona estrogena.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Bisfenol A

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Drugi čimbenici ekološkog onečišćenja | Bisfenol A | Organska otapala i funkcija vida | Kreme za sunčanje | Učestalost karcinoma u kemijskoj industriji | Kvarcni pijesakTijekom zadnjeg desetljeća bilježi se stalni porast sintetičkih kemikalija u našem okolišu koje pokazuju djelovanja slična djelovanju ženskih spolnih hormona estrogena.

Sve je veći broj znanstvenih dokaza da je jedna od takvih kemikalija, bisfenol A (sastojak bočica za bebe i konzervi), u stanju inducirati estrogenske efekte tipa stanične proliferacija in vivo.

U eksperimentu objavljenom u Environ Health Perspect nezreli CD - 1 miševi ženskog spola su izlagani različitim koncentracijama BPA tijekom 3 dana. Istraživanja promjena na maternici ovih miševa pokazuje povećanje težine uterusa, kao i promjene na epitelnim stanicama uterusa sukladno estrogenoj stimulaciji, intenziteta ovisnog o dozi primijenjenog BPA.

Bisfenol A se primjenjuje u izradi konzervi (unutrašnji zaštitni sloj), umjetnih materijala, raznog stomatološkog materijala, te za recikliranje papira. Putem otpadnih voda bisfenol A dospijeva u okoliš.

Podaci njemačkog ministarstva za zaštitu okoliša su vrlo precizni. Godišnje se preko otpadnih voda oslobodi 410,000 tona BPA u okoliš.

Izravna opasnost za čovjeka nije još uvijek dokazana. Ono što je sigurno je porast učestalosti hormonski ovisnih tumora osobito karcinoma testsa ili dojke, kao i stalni pad koncentracije spermija u muškaraca tijekom zadnjih 50 godina. Ovo su činjenice koje upućuju na mogući ekološki utjecaj, odnosno ekološko opterećenje i onečišćenje.

U okviru internacionalnog simpozija u studenom 2000. godine, upravo je njemački Umweltbundesamt uputio zahtjev za povlačenje BPA iz uporabe, prije svega iz sastava dječjih bočica i konzervi.

Premda kemijska industrija odbacuje optužbe, kao i moguća estrogena djelovanja BPA tip povećanja prostate, pad koncentracije spermatozoida i preranog puberteta, intenzivno se traga za novim tvarima koje bi nadomjestile bisfenol A.

Environ Health Perspect 2001; 109 (1): 55-60
J Chomatogr B Biomed Sci Appl 2000; 749 (1): 49-56

dr. Vesna Harni