Kreme za sunčanjeKreme za sunčanje. Veoma zanimljivi rezultati istraživanja različitih UV zaštitnih filtera objavljeni su koncem travnja u New Scientist Magazine. Ispitivanja su vršili švicarski znanstvenici (Institut für Pharmakologie und Toxikologie Zürich), a testirano je šest različitih UV filtera, koji se nalaze ne samo u mlijeku za sunčanje, već i u zaštitnim ruževima i drugim kozmetičkim sredstvima.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Kreme za sunčanje

Datum zadnje izmjene: 15. veljače 2013.
Drugi čimbenici ekološkog onečišćenja | Bisfenol A | Organska otapala i funkcija vida | Kreme za sunčanje | Učestalost karcinoma u kemijskoj industriji | Kvarcni pijesakVeoma zanimljivi rezultati istraživanja različitih UV zaštitnih filtera objavljeni su koncem travnja u New Scientist Magazine. Ispitivanja su vršili švicarski znanstvenici (Institut für Pharmakologie und Toxikologie Zürich), a testirano je šest različitih UV filtera, koji se nalaze ne samo u mlijeku za sunčanje, već i u zaštitnim ruževima i drugim kozmetičkim sredstvima.

Zapanjujuća konstatacija je bila da većina ispitivanih UV zaštitnih filtera (svih 5 UV B zaštitnih filtera) posjeduje estrogeno djelovanje, te uzrokuje brzi rast tumorskih stanica, a pojedini od njih i smetnje u razvitku. Jedan od najčešće rabljenih zaštitnih filtera 4-MBC: methylbenzyliden camphor pokazuje osobito snažan učinak.

Znanstvenici su mješavinu 4-MBC i maslinovog ulja nanosili na kožu laboratorijskih miševa i potom pratili učinke. S iznenađenjem je registriran dva puta brži rast maternice ženskih miševa.

Iznenađenje je bilo tim veće, jer je korištena ista koncentracija 4-MBC koja je dozvoljena u zaštitnim kremama za sunčanje. Od svih ispitanih UV zaštitnih filtera, jedino UV A - filter B-MDM: butylmethoxydibenzoylmethan nije pokazivao štetne učinke na životinjama.

Ono što dalje uznemirava znanstvenike je nagomilavanje 4-MBC u vodama u kojima se ljudi kupaju, kao i u ribama.

Odavno je poznato, da tvari s estrogenim djelovanjem utječu na razvitak riba u smislu izazivanja nastanka hermafroditizma. I ne samo u vodama, UV zaštitni filteri se mogu nagomilavati u majčinom mlijeku. Ovdje se radi o razinama reda nanogram/kg masnog tkiva, red veličina štetnog djelovanja drugih ekoloških zagađivača.

Osobito se treba ispitati i svakako spriječiti nagomilavanje ovih tvari u dječjim organizmima.

Znanstvenici nas ipak ne ostavljaju u dvojbi koristiti ili ne sredstva za zaštitu od sunca. Svakako se preporučuje zaštititi kožu od neželjenog dijela spektra sunčevog zračenja. Za preporučiti su "sunblockers" koji sadrže cink-oksid u vidu mikropigmenata, koji reflektiraju štetni dio UV zračenja.


Enviromental Health Perspectives 2001; vol 109: 239


dr. Vesna Harni