KokainKokain je derivat južnoameričke biljke koka. Najčešće se koristi u obliku bijelog praha (kokain hidroklorid), ali moguće ga je pronaći u slobodnoj bazi (crack) ili u obliku "kamena". Djeluje vrlo brzo uz početni val euforije, te na nekoliko desetaka minuta pojačava motoričku aktivnost, raspoloženje, budnost, razgovorljivost, samopouzdanje i seksualnu želju. Kokain je droga uz koju je povezano najviše mitova i zabluda:
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Kokain

Objavljeno: 8. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

 


Kokain je derivat južnoameričke biljke koka. Najčešće se koristi u obliku bijelog praha (kokain hidroklorid), ali moguće ga je pronaći u slobodnoj bazi (crack) ili u obliku "kamena". Djeluje vrlo brzo uz početni val euforije, te na nekoliko desetaka minuta pojačava motoričku aktivnost, raspoloženje, budnost, razgovorljivost, samopouzdanje i seksualnu želju. Kokain je droga uz koju je povezano najviše mitova i zabluda:

Zabluda 1. Kokain je čist.

Kokain koji kupite u Hrvatskoj pomiješan je s velikim brojem supstanci od kojih su neki i lokalni anestetici koji služe da bi koka bolje prošla na tzv. "testu utrljavanja u desni". Čistoća obično varira od 30 do 60%.


Zabluda 2. Kokain je ekskluzivan i kvalitetan.

Iznimno visoka cijena kokaina ne odražava njegovu kvalitetu nego utjecaj proizvođača i potrebu tržišta za jednom snobovskom drogom koja izdvaja elitu od ostalih.


Zabluda 3. Kokain ne izaziva ovisnost.

Kokain izaziva slabu fizičku reakciju na apstinenciju, ali je psihička ovisnost iznimno jaka i brzo se stječe. Apstinencijski simptomi uključuju bezvoljnost, nervozu, stalnu glad, depresiju, nedostatak seksualnog nagona...

Ukoliko namjeravate konzumirati kokain, odredite maksimalnu količinu koju mislite uzeti i ne dovodite se u situaciju u kojoj možete nabaviti još.


Zabluda 4. Ideja da kokain oštećuje dišne putove plod je novinarskih senzacija i mitova.

Loš utjecaj šmrkanja kokainskog praha na nosnu pregradu je stvaran. Produženo korištenje može izazvati kronične upale sluznice, kolaps pregrade, čir sluznice nosa i gubitak osjeta njiha.

Nemojte se začuditi krvarenju iz nosa ni pri pojedinačnom korištenju.


Zabluda 5. Kokain je manje štetan nego ostale droge.

Kokain sužava krvne žile, povećava bilo, tlak i tjelesnu temperaturu, pa postoji opasnost od srčanih tegoba pri korištenju. Nakon djelovanja kokaina često se javljaju umor, paranoja (osjećaj da vas nešto proganja), agresivnost, nervoza, smanjeni apetit...

Nikako ga ne miješajte sa alkoholom jer tako jako povećavate toksičnost i mogućnost neželjenih posljedica.


Zabluda 6. Ništa nije tako dobro kao kokain.

Efekti šmrkanja kokaina osjete se nakon minute, a zatim traju još samo 20 do 30 minuta. Dvadesetak minuta jako brzo prođe i prvo što osjetite nakon toga je potreba za još...
Ne zaboravite, kokain stvarno izaziva ovisnost.Špica / Udruga za zdraviju subkulturnu scenu / Open Society Institute Croatia