EcstasyMDMA uzrokuje povećano izlučivanje neurotransmitera serotonina u mozgu, što dovodi do najčešće ugodnih promjena u raspoloženju, percepciji i razmišljanju. MDMA počinje djelovati 20 - 90 minuta nakon uzimanja, a učinak doseže vrhunac (špicu) 15-ak minuta nakon početka djelovanja. Takvo stanje se zadržava 2 - 3 sata i završava 4 - 6 sati nakon uzimanja "spuštanjem".
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Ecstasy

Objavljeno: 9. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

 


Ecstasy tablete

MDMA (3,4-metilendioksi-N-metilfetamin)

Sastav

1 tableta obično sadržava 60 - 120 mg MDMA. Umjesto MDMA tableta može sadržavati i MDA, MDEA, DXM, efedrin, amfetamin, kofein ili njihove kombinacije.

Način i mjesto izdavanja

Ecstasy je zakonom zabranjena droga i njezino posjedovanje ili preprodaja mogu dovesti do kaznenog gonjenja.

Djelovanje

MDMA uzrokuje povećano izlučivanje neurotransmitera serotonina u mozgu, što dovodi do najčešće ugodnih promjena u raspoloženju, percepciji i razmišljanju. MDMA počinje djelovati 20 - 90 minuta nakon uzimanja, a učinak doseže vrhunac (špicu) 15-ak minuta nakon početka djelovanja. Takvo stanje se zadržava 2 - 3 sata i završava 4 - 6 sati nakon uzimanja "spuštanjem".

Doziranje

Efekti ovise o tjelesnoj građi, osjetljivosti, psihofizičkom stanju te ambijentu u kojem se MDMA uzima, a prisutni su kod doze od 0,5 mg po kg tjelesne težine (oko pola tablete za prosječnu osobu). Rezultati studija pokazali su puno veću vjerojatnost trajnog oštećenja mozga ukoliko se uzimaju veće doze u malim vremenskim razmacima. Najsigurnije je ne konzumirati MDMA, a ukoliko ga konzumirate, radite pauze od 4 - 5 tjedana i ne uzimajte više od jedne tablete.

Nuspojave

Nerijetko se pri konzumaciji javlja mučnina u želucu, grčenje čeljusti i škrgutanje zubima te akutna depresija nekoliko dana nakon konzumacije.
Preveliko naprezanje i dehidracija mogu izazvati vrtoglavicu, slabost, grčenje, dezorijentiranost, napadaje panike ili nesvjesticu. Kod pojave takvih smiptoma treba sjesti, odmoriti se, po mogućnosti izvano bučnog, zagušljivog i pregrijanog prostora te popiti tekućine (ne alkohol).

U slučaju da osoba izgubi svijest ili ima vrlo jake opisane simptome, OBVEZNO treba potražiti medicinsku pomoć.

Kontraindikacije

MDMA uzrokuje povišenje tjelesne temperature, krvnog tlaka i pulsa. Zbog toga se izrazito ne preporučuje ljudima s povišenim krvnim tlakom, hipoglikemijom, bolestima srca te ljudima koji imaju problema s bubrezima i jetrom. Isto upozorenje vrijedi i za ljude koji su osjetljivi na lijekove i droge. Osobito je opasna kombinacija s MAO inhibitorima koji se ponekad prepisuju kao antidepresivi (npr. Aurorix), a koja može dovesti i do smrti.

Mjere opreza

Svaka, a posebno produljena i neumjerena upoterba MDMA može dovesti do oštećenja mozga, promjena u ponašanju, kronične depresije i problema u privatnom i socijalnom životu.

Posebna upozoranja

Izrazito se ne preporučuje kombiniranje ecstasya s ostalnim ilegalnim i legalnim drogama jer to ZNATNO povećava vjerojatnost neželjenih posljedica. Ovo upozorenje posebno vrijedi za droge koje povećavaju krvni tlak i puls kao što su speed i kokain.

Ni u kom slučaju

ne "spuštajte" se s ecstasya heroinom. Mnogi partijaneri na taj su način završili kao ovisnici o heroinu.Špica / Udruga za zdraviju subkulturnu scenu / Open Society Institute Croatia