Sigurno domaNa party je uglavnom lako doći. Ali, treba se vratiti doma... po mogućnosti - čitav i uskoro spreman za ponovno "partijanje". Za odlazak na party i povratak doma, razmislite o korištenju javnog prijevoza ili o tome da podijelite trošak taksija s frendovima. Ne dolazi u obzir? Ipak, razmislite!
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Sigurno doma

Objavljeno: 14. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

 


Na party je uglavnom lako doći. Ali, treba se vratiti doma... po mogućnosti - čitav i uskoro spreman za ponovno "partijanje".

Za odlazak na party i povratak doma, razmislite o korištenju javnog prijevoza ili o tome da podijelite trošak taksija s frendovima. Ne dolazi u obzir? Ipak, razmislite!

Ako idete autom, odaberite nekoga u društvu tko nije konzumirao alkohol i/ili droge, a osjeća se dovoljno odmoran da vozi. Dobrovoljac bi trebao imati vozačku dozvolu! Ako je moguće, dobrovoljca odredite prije partyja.

Ako dobrovoljca nema ili se zbog bilo čega predomisli, doma se svakako vratite javnim prijevozom, taksijem ili pješice. Voziti auto nakon konzumiranja droge i/ili alkohola nije najbolja ideja.

Čak i droge koje podižu, poput speeda ili ecstasyja, opasne su za vožnju, premda se pod njihovim utjecajem osjećate budnijima.

Testovi su pokazali da je za vožnju opasno pretjerano samopouzdanje koje je tipično nakon uzimanja tih droga, unatoč brzom vremenu reagiranja. K tome, ecstasy i halucinogeni mogu iskriviti percepciju.


Umor je za vožnju ..

jednako opasan kao i alkohol i droge. Reakcije su zbog umora bitno usporene, a postoji i mogućnost da zaspite usred vožnje. Krenuti doma prije nego što se potpuno iscrpite, vjerojatno je dobro rješenje. Sjetite se da vam party nije posljednji!

Dok se vozite doma, za suvozača odaberite nekoga dovoljno odmornog i blagoglagoljivog, tko će razgovarati s vozačem i tako mu pomoći da ostane budan tijekom vožnje.

Ako ni to ne ide, bolje je zaustaviti auto podalje od ceste i odspavati, nego nastaviti vožnju.Špica / Udruga za zdraviju subkulturnu scenu / Open Society Institute Croatia