Vježbe nakon porođajaVježbe nakon porođaja. Tjelovježba nakon porođaja služi u prvom redu za jačanje mišića cjelokupnog mišićnog dna zdjelice. Jačanje ovih mišića pri tome predstavlja najbolju prevenciju inkontinencije: kako urina, tako i stolice. Inkontinencija označava nevoljno odilaženje urina ili stolice, najčešće uslijed slabosti mišića sfinktera - zatvarača uretre i rektuma, odnosno ukupnog mišićnog dna zdjelice. Tjelovježba nakon porođaja sprječava spadanje i ispadanje kako maternice, tako i mokraćnog mjehura, te rektuma. Osim toga, snaži se trbušna i leđna muskulatura, te jača cirkulacija.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Vježbe nakon porođaja

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.

      


Tjelovježba nakon porođaja služi u prvom redu za jačanje mišića cjelokupnog mišićnog dna zdjelice. Jačanje ovih mišića pri tome predstavlja najbolju prevenciju inkontinencije: kako urina, tako i stolice.

Inkontinencija označava nevoljno odilaženje urina ili stolice, najčešće uslijed slabosti mišića sfinktera - zatvarača uretre i rektuma, odnosno ukupnog mišićnog dna zdjelice.

Tjelovježba nakon porođaja sprječava genitalni descenzus i ispadanje kako maternice, tako i mokraćnog mjehura, te rektuma. Osim toga, jača se trbušna i leđna muskulatura, te snaži cirkulacija.

S tjelovježbom nakon porođaja ne biste trebali započeti sve dok su prisutne lohije. Zapravo, za ovo vrijeme biste smjeli raditi vježbe, ali samo u položaju na trbuhu. Prilikom izvođenja vježbi u položaju na leđima, kod istodobnog podizanja obje noge moglo bi doći do zastoja lohija. ŽIVOTNI STIL PREHRANA

TJELOVJEŽBA


TEGOBE
U TRUDNOĆI
   

U ovo prvo vrijeme može vam pomoći masaža trbuha. Lezite na leđa i savijte noge u koljenima i lagano masirajte trbuh u pravcu kretanja kazaljki na satu. Masažom trbuha u pravcu kretanja kazaljki na satu, stimulirati ćete probavu i olakšati stolicu.


Vježba za jačanje trbušnih mišića

Lezite na podlogu za vježbanje u položaj na leđa. Ispružite noge i lagano ih odignite od podloge. Ispružite vaše ruke u pravcu prstiju na stopalima i pokušajte im se približiti, istodobno povlačeći glavu i ramena. Spustite ruke i noge i opustite ih u ležećem položaju. Vježbu ponovite četiri puta.


Vježba istezanja leđnih mišića

Sjednite opuštenu u položaj s prekriženim nogama (Schneidersitz). Opustite vaša ramena i ruke. Glavu prignite vašim prsima, koliko god vam to dopuštaju vratni mišići. Podignite glavu i okrenite ju jedan puta udesno, potom ulijevo. Vježbu ponovite četiri puta.


Vježba za jačanje mišića zdjeličnog dna

Lezite na podlogu za vježbanje u položaj na leđa. Privucite vaša koljena prsima, mišiće stražnjice i dna zdjelice čvrsto napnite. Lagano ispružite noge, tako da koljena ostanu blago savijena i okrenite se postupno na stranu. U ovom položaju ostanite barem 3 sekunde. Mišići dna zdjelice bi trebali kroz ovo vrijeme biti i dalje napeti.

Okrenite na drugu stranu, te opustite. Vježbu ponovite još jednom.
 VJEŽBE
ISTEZANJA


VJEŽBE KOD
POLOŽAJA ZATKOMKONTRAINDIKACIJE
ZA TJELOVJEŽBUKEGELOVE
VJEŽBEVJEŽBE NAKON
POROĐAJA


Vježba za jačanje cirkulacije

Lezite na podlogu za vježbanje u položaj na leđa. Ispružite ruke i noge prema gore. naizmjenično savijte i ispružite potkoljenice, te počnite lagano "voziti bicikl". Nastavite "voziti bicikl" kroz najmanje 10 sekundi.

Ukoliko dojite, vježbajte nakon podoja. Tijekom vježbanja se u mišićima stvara mliječna kiselina koja se putem mlijeka dijelom može prenijeti i vašoj bebi, te biti razlogom pojave dodatnih grčeva kod bebe.
dr. Vesna Harni
Literatura