Marihuana i LSDMarihuana i trudnoća. LSD i trudnoća. Najvažniji djelotvorni i ujedno psihotropni princip marihuane delta-9-THC (tetrahydrocannabiol) nesmetano prolazi placentarnu barijeru i dospijeva u krv fetusa koji je na ovaj način u potpunosti izložen njegovom djelovanju. Kretanja u razini delta-9-THC u krvi fetusa odgovaraju oscilacijama razine THC u majčinoj krvi, premda je apsolutna koncentracija THC daleko niža.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Marihuana i LSD

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.
      Među opojnim sredstvima i drogama osobito omiljenim posljednjih godina poseban značaj zauzimaju marihuana (cannabis sativa indijska konoplja, hašiš) i LSD (dietilamid lizergičke kiseline).

Najvažniji djelotvorni i ujedno psihotropni princip marihuane delta-9-THC (tetrahydrocannabiol) nesmetano prolazi placentarnu barijeru i dospijeva u krv fetusa koji je na ovaj način u potpunosti izložen njegovom djelovanju.

Kretanja u razini delta-9-THC u krvi fetusa odgovaraju oscilacijama razine THC u majčinoj krvi, premda je apsolutna koncentracija THC daleko niže.


U animalnim eksperimentima primjena THC tijekom trudnoće izaziva kromosomoske lomove, povećanu učestalost urođenih anomalija, spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja, nisku porođajnu težinu kao i dugotrajna oštećenja u razvitku mozga i endokrinološkog sustava.  

Studije humanih trudnoća nisu tako jednoznačnog karaktera, a oprečni rezultati istraživanja izazivaju mnoge nesigurnosti glede stvarnih oštećenja uzrokovanih uživanjem marihuane tijekom trudnoće.  

U nekim studijama nađeni su ubrzani kucaji čedinjeg srca te povećana učestalost prijevremenih porođaja i niža porođajna težina bebe uz ostale probleme pridružene ovim stanjima: neonatalne infekcije ili poteškoće s disanjem prijevremeno rođene djece.

Najveći problem u istraživanju točnog utjecaja marihuane na trudnoću je nepouzdanost podataka (ilegalna uporaba marihuane) kao i pridružena uporaba drugih droga, lijekova ili što je najčešće pušenja. 

Pušenje tijekom trudnoće, premda ne izaziva urođene anomalije, sigurni je čimbenik koji ispoljava embrio- i fetotoksično djelovanje.  PUŠENJEALKOHOL

MARIHUANA i LSD


EKSTAZA

   

hEROIN

   

kOKAKIN

   

Većina znanstvenih istraživanja potvrditi će da uživanje marihuane tijekom trudnoće ne dovodi do povećane učestalosti urođenih anomalija. Za razliku od toga, povišena je učestalost perinatalne smrtnosti djece (sudden infant death syndrome) pri čemu također nije u potpunosti jasno je li tome uzrok pušenje ili delta-9-THC.

Uživanje marihuane tijekom trudnoće u svakom slučaju može biti povezano s određenim zdravstvenim problemima fetusa, zbog čega se preporučuje suzdržavanje od konzumiranja marihuane tijekom cijelog trajanja trudnoće, kao i tijekom dojenja.

Slično kao i kod uživanja marihuane, niti jedan od mnogobrojnih znanstvenih radova nije mogao jednoznačno potvrditi embriotoksično djelovanje halucinogena LSD u humanoj trudnoći.  

Pri tome se, premda bez statističkih argumenata, u trudnoćama kompliciranim uzimanjem LSD-a uočava upadljivo veliki broj anomalija skeleta, središnjeg živčanog sustava kao i anomalija (displazija) u razvitku oka, zbog čega se preporučuje intenzivna antenatalna skrb.

U pokusima na životinjama, slično kao i marihuana, LSD izaziva kromosomoske lomove. Kako niti neškodljivost uzimanja LSD-ja u trudnoći nije sigurna, trudnice bi se trebale suzdržati od uporabe ove i drugih halucinogenih ili opojnih sredstava tijekom trudnoće i dojenja.

dr. Vesna Harni 
Literatura