16. tjedan16. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Drugo tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Drugi trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

16. tjedan

Objavljeno: 18. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.
Sa 16. tjednom započinje drugo tromjesečje trudnoće.


Buduća majka

Tijekom 16. tjedna nastavlja se daljnji rast maternice, koja se sada uzdiže nekih 2 poprečna prsta iznad stidne kosti.

Osim bebe u ovo vrijeme maternica sadrži i već 250 ml plodove tekućine.

U ovo vrijeme mliječne žlijezde započinju stvaranje mlijeka, što dovodi do otjecanja i osjetljivosti dojki.

Zbog povećanog dotoka krvi u dojke, kao i intenzivnog razvitka alveola dolazi do značajnog povećanja dojki, a nerijetko se vide izražene vene, kao i sitne kvržice oko areole koje se označavaju kao Montgomeryjeve kvržice.

Ukoliko trudnica nije stigla obaviti kombinirani probir u 1. tromjesečju trudnoće ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. tromjesečju ali je njihova preciznost u procjeni rizika Downovog sindroma značajno manja.

Ovi testovi obuhvaćaju dvostruki probir (double test), trostuki probir (triple test) i četverostruki probir (quadruple test), pri čemu se ovaj posljednji ne obavlja u našoj zemlji.

Testovi probira u 2. tromjesečju su poprilično nesigurni: od 1.000 ispitanih žena, abnormalni rezultat se dobije u 50 žena - dok se zapravo samo u jedne do dvije od njih nalazi i zbilja bolestan plod.

Određivanjem AFP može se ustanoviti da li postoji sumnja na defekt neuralne cijevi (spina bifida, anencephalia).

Dvostruki i trostruki probir omogućuju usporedbu određenih biokemijskih parametara u krvi trudnice (estriol i free-ßhCG kod double testa, odnosno estriol, ß-hCG i alfa-fetoprotein kod triple testa) i njene starosti sa standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom.


 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE


Točnost samog testa se procjenjuje na 60 - 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće.

Amniocenteza (punkcija trbušne stjenke i aspiracija plodne vode) je jedini apsolutno sigurni test kada je u pitanju otkrivanje Downovog sindroma.

Pod ultrazvučnom kontrolom se ulazi finom iglom u amnionsku šupljinu i uzima 10 - 20 ml plodne tekućine iz koje se zatim izoliraju i kultiviraju fetalne stanice, te određuje njihov genetski kod. Rizik spontanog pobačaja nakon provedenog zahvata iznosi 1%, što odgovara riziku izvođenja biopsije korionskih resica u 1. tromjesečju.

Prije nego što se odlučite za provođenje prenatalne dijagnostike razmislite što za vas osobno znači imati bolesno dijete, odnosno koje posljedice nose pozitivni testovi sa sobom za vas osobno.Vaša beba

Napreduje razvitak mišića i kostiju vaše bebe.

Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i uspraviti glavu. Napreduje odlaganje kalcija u kosti.

Nastavlja se intenzivni razvitak spolnih žlijezda: ukoliko se radi o ženskom fetusu jajnici bebe sada sadrže oko 5 milijuna jajnih stanica.

Ovaj broj će još neko vrijeme rasti, a potom nastupa njihovo atrezija, tako da se djevojčica rađa sa samo nekih 2 milijuna jajnih stanica.Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 14 - 16 cm, a teška 80 - 120 g.Savjet

Različita su mišljenja i stavovi ginekologa glede sporta, kao i sportskih aktivnosti u trudnoći. Stav starije generacije ginekologa da sport općenito jača mišićno dno zdjelice i time otežava porođaj nije sasvim za odbaciti - pogotovo ako se radi o profesionalnom bavljenju sportovima kao što su jahanje ili jedrenje.

Umjerene sportske aktivnosti, posebice tipa plivanja, laganog vježbanja i hodanja ne samo da su dozvoljene, nego se i veoma preporučuju tijekom trudnoće.

Plivanje učvršćuje mišiće i povećava snagu. Vježbanjem i hodanjem se poboljšavaju cirkulacija i probava.

Ostale vrste sportova također su dozvoljene u umjerenim granicama - pri tome prvenstveno mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat!

Ipak, kada su u pitanju bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kod kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa u trudnoći, upravo preležane infekcije, ako se radi o višestrukoj trudnoći ili pobačajima i preranim porođajima u ranijim trudnoćama - oprez!Općenite preporuke:

  • Ukoliko ste zdravi i nemate problema u trudnoći, dopuštene su sportske aktivnosti, sve dok vam one čine zadovoljstvo i pri tome se dobro osjećate. Pri tome vaš puls ne bi smio prelaziti 130 bps (udaraca/minuti).

  • Posebice se preporučuju plivanje, hodanje i lagane gimnastičke vježbe.

  • Kod plivanja temperatura vode ne bi smjela biti ispod 20°C niti prelaziti 35°C.

  • Ako se radi o težim sportskim disciplinama kao što su trčanje, veslanje, vožnja bicikla i skijanje morali biste paziti da vaš angažman ostane daleko ispod vaših granica.

  • Sportske aktivnosti koje znatnije opterećuju zglobove (judo, rukomet) ili su povezane s jakim potresanjem tijela ili opasnosti od pada (skijanje, klizanje, jahanje, tenis) trebali biste izbjegavati tijekom cijelog trajanja trudnoće.Ukoliko se radi o posjetima sauni, ne morate se obavezno odreći vašeg užitka tijekom trudnoće.

Za preporučiti su mjere opreza: izbjegavati posjet sauni unutar prvih 12 tjedana trudnoće tijekom kojih dolazi do razvitka embrionalnih organa.

U ovo vrijeme povišena tjelesna temperatura trudnice može biti čimbenik nastanka različitih oštećenja embrionalne osnove.

Koncem trudnoće za izbjegavati je kupanje u bazenu neposredno nakon posjete sauni (izbjegavanje šoka uslijed hladnoće).Dobre strane saune:

  • skraćuje trajanje, a i ublažuju bolove

  • stimulira obrambene sposobnosti kože i smanjuje osjetljivost na infekciju

  • svojevrsnim treningom krvnih žila kože smanjuje nakupljane tkivne tekućine i sprječava nastanak proširenih vena kao i tromboze

  • dovodi do značajnog znojenja: pri tome kisele tvari u znoju jačaju kiselinski omotač kože te smanjuje na ovaj način broj nepoželjnih bakterija na koži.


Ugođaja u sauni trebali biste se odreći ukoliko postoji sumnja na prijevremene trudove i prerani , kao i kod drugih bolesti u trudnoći kao što su infekcije ili oboljenja kardiovaskularnog sustava.dr. Vesna Harni


Literatura