28. tjedan28. tjedan trudnoće označuje početak trećeg trimestra trudnoće. Bebina pluća počinju stvarati surfaktant - tvar koja će omogućiti njeno samosatalno disanje nakon porođaja.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

28. tjedan

Objavljeno: 13. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.
Ovaj tjedan označuje početak trećeg tromjesečja trudnoće.

Buduća majka

Početkom trećeg tromjesečja trudnoće uobičajeno je provjeriti kompletnu krvnu sliku.

Kako se za vrijeme trudnoće volumen krvi povećava za oko 30%, a volumen krvnih elemenata za oko 25% - postoji prirodno blaga dilucijska anemija (anemija uslijed razrjeđenja krvi).

Ukoliko je razina željeza u granicama normalnog, usprkos anemije u krvnoj slici, nije nužno uzimati dodatne preparate željeza.

I obrnuto, vrlo često uslijed velikih potreba trudnice i djeteta za željezom postoji anemija i manjak željeza, kada se svakako preporuča nadomjestiti željezo.

Osobito su bogati željezom mahunarke, jaja, povrtnice zelenog lišća kao i crveno meso.


Vaša beba

U 28. tjednu trudnoće vaša beba počinje stvarati surfaktant, tvar koja oblaže unutrašnju površinu plućnih alveola i time smanjuje njihovu površinsku napetost.

Na taj način surfaktant omogućuje rastezanje i širenje plućnih alveola - disanje, što je preduvjet za samostalan život.

Nastavljaju se procesi sazrijevanja bebinih organa, napreduju rast i sazrijevanje funkcije pojedinih organa. Kosa postaje duža.

Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod kože
 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je oko 37 cm i teška 800 - 1.000 g.


Savjet

Osim različitih krvnih grupa kao što su A, B, AB i O, crvena krvna zrnca (eritrociti) nose na svojim membranama i druge antigene, tvari koje mogu potaknuti imunološku reakciju i stvaranje protutijela protiv tih tvari.

Najvažnija od tih tvari u trudnoći je Rhesus faktor, prvi puta otkriven u krvi Rhesus majmuna i po tome nosi svoj naziv.

Dodatkom Rhesus-pozitivnih eritrocita u Rhesus-negativnu krv dolazi do stvaranja protutijela koja razaraju eritrocite koji na svojoj površini nose Rhesus-faktor (Rh inkompatibilnost ). Otuda niti jedna trudnica s Rhes-negativnim faktorom ne smije dobiti Rhesus-pozitivnu krv.

Ukoliko jedna Rhesus-negativna trudnica nosi Rhesus-pozitivno dijete, veoma rijetko za vrijeme trudnoće, ali često kod porođaja, dolazi do prijelaza dječjih Rhesus-pozitivnih eritrocita u krv majke.

Njen imunološki sustav reagira na dječje eritrocite i Rhesus-faktor stvaranjem protutijela.

Ova protutijela dospijevaju za vrijeme sljedeće trudnoće u krvotok bebe i razaraju njene eritrocite zbog čega nastupa teška anemija bebe, a u najtežem slučaju i hemolitička bolest novorođenčeta..

U ovakvim slučajevima, ovisno o težini kliničke slike, može se još intrauterino učiniti transfuzija krvi bebe.

Ovakav problem se gotovo u pravilu ne viđa kod prve trudnoće, jer su trudnoća kao i porođaj nastupili prije stvaranja protutijela.

U cilju sprječavanja nastanka protutijela, Rhesus-negativne majke koje rode Rhesus-pozitivno dijete, danas redovito unutar 72 sata od porođaja dobivaju zaštitnu injekciju: Anti-D-imunoglobulin koji sprječava nastanak protutijela protiv Rhesus-pozitivnih eritrocita.

Ovakva zaštitna injekcija primjenjuje se i kod zahvata u trudnoći (amniocenteza) ili obilnijih krvarenja za vrijeme trudnoće; naravno samo kod Rhesus-negativnih trudnica.dr. Vesna Harni

Literatura