2. tjedanTrudnoća po tjednima prati Vas iz tjedna u tjedan trudnoće. Tijekom reprodukcijskog dijela života maternica se kroz menstruacijski ciklus priprema za oplodnju svaki mjesec. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacijskog krvarenja, koje predstavlja zapravo ljuštenje sluznice maternice. Tijekom slijedeća dva tjedna ciklusa nastupa obnavljanje sluznice i njena priprema za trudnoću. Istodobno se odvijaju promjene na jajnicima gdje počinje sazrijevanje jajne stanice. Negdje krajem 2. tjedna od početka menstruacije dolazi do pucanja folikula na jajniku, mjehurića ispunjenog tekućinom, a u kojem se nalazi jajna stanica, što se označuje pojmom ovulacija.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

2. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije, pa je drugi tjedan trudnoće zapravo drugi tjedan menstrualnog ciklusa -  predovulacijsko razdoblje i ovulacija koncem ovog tjedna kada će trudnoća tek nastati. U odnosu na trenutak začeća, u ovom razdoblje bi točnije bilo govoriti o minus 1. tjednu trudnoće.

Buduća majka

Tijekom reprodukcijskog dijela života maternica se kroz menstruacijski ciklus priprema za oplodnju svaki mjesec.

Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacijskog krvarenja, koje predstavlja zapravo ljuštenje sluznice maternice.

Tijekom slijedeća dva tjedna ciklusa nastupa obnavljanje sluznice i njena priprema za trudnoću. Istodobno se odvijaju promjene na jajnicima gdje počinje sazrijevanje jajne stanice.

Negdje krajem 2. tjedna od početka menstruacije dolazi do pucanja folikula na jajniku, mjehurića ispunjenog tekućinom, a u kojem se nalazi jajna stanica, što se označuje pojmom ovulacija.

Ovulacija je vrijeme najveće plodnosti žene.

Jajna stanica je sposobna za oplodnju svega nekih 4 sata po ovulaciji, no spermatozoidi mogu živjeti i do tjedan dana u vratu maternice te sačekati na neki način ovulaciju.

Još nekoliko zanimljivosti: spolni odnos u vrijeme ovulacije ne označuje i sigurno nastupanje trudnoće - šansa za rođenjem djeteta iz odnosa u vrijeme ovulacije iznosi oko 35%!

Iz puknutog folikula na jajniku nastaje žuto tijelo (corpus luteum), koje proizvodi hormon progesteron odgovoran za promjene u tijelu žene tijekom druge faze menstruacijskog ciklusa, kao i rane trudnoće, te ranog razvitka embrija.

Povratni hormonski odgovor iz posteljice (hormon ß-hCG) utječe nakon oplodnje na produžetak života žutog tijela i održavanje trudnoće do potpunog razvitka posteljice.

U suprotnom, funkcija žutog tijela se gasi za nekih dva tjedna, zbog čega nastaje odumiranje sluznice maternice i njeno ljuštenje - nastupa slijedeća menstruacija. PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Savjet

Obratite pažnju na vašu prehranu! Višak, kao i manjak kilograma mogu utjecati na reprodukcijsku sposobnost.

Pokušajte prije trudnoće ostvariti i zadržati približno idealnu težinu; trudnoća nije vrijeme za držanje dijete.

Izbjegavajte masnu hranu i hranu bogatu ugljikohidratima ili šećerom.

Umjesto toga uživajte u svježem voću i povrću, čija će biljna vlakna posebice pomoći pri zatvoru (začepu ili opstipaciji), koji je česti problem u trudnoći.

Da biste sačuvali elastičnu kožu, dobru probavu kao i cirkulaciju, pazite na dovoljni unos tekućine u trudnoći.

Vaše opće dobro stanje olakšati će ne samo trudnoću, nego i porođaj. Iskoristite vrijeme prije začeća za stjecanje određene tjelesne spremnosti.dr. Vesna Harni


Literatura