5. tjedanTrudnoća po tjednima prati Vas iz tjedna u tjedan trudnoće.Prvi trimestar – peti 5. tjedan trudnoće: Ponekad žene instinktivno znaju da su trudne. Najvjerojatniji razlog za ovaj osjećaj je priljev veće količine ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, kao i sasvim novih hormona kao što su hPL - humani placentarni laktogen i hCG - humani korionski gonadotropin. Razina estradiola u krvi raste u trudnoći 100 puta, a estriola i 1.000 puta u odnosu na razinu prije trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

5. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.
Ovaj tjedan bi se mogao najbolje označiti kao vrijeme iščekivanja. Iščekujući pojavu vaše mjesečnice, možda ćete osjetiti neke znakove trudnoće slične premenstrualnim tegobama, kao što su napetost u dojkama ili osjećaj mučnine.

Buduća majka

Ponekad žene instinktivno znaju da su trudne. Najvjerojatniji razlog za ovaj osjećaj je priljev veće količine ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, kao i sasvim novih hormona kao što su hPL - humani placentarni laktogen i hCG - humani korionski gonadotropin. Razina estradiola u krvi raste u trudnoći 100 puta, a estriola i 1.000 puta u odnosu na razinu prije trudnoće.

Tijekom petog tjedna trudnoće javljaju se tzv. nesigurni znaci trudnoće. To su prije svega osjetljive i napete dojke, kao i izostanak mjesečnice. Nije svaki izostanak mjesečnice znak trudnoće - stres ili druge bolesti su veoma često razlozi istog. Zbog visoke razine navedenih "hormona trudnoće" može se javiti osjećaj pojačanog umora, kao i pritisak u zdjelici, te pojačan nagon za mokrenjem.


Vaša beba

Već koncem prošlog i tijekom ovoga tjedna jednostavna loptica - blastocista se pretvara u embrij unutar kojega se počinju razlikovati tri listića iz kojih će u procesu gastrulacije nastati tri različite vrste tkiva. Iz unutrašnjeg listića - endoderm nastati će probavni sustav, gušterača, jetra i pluća, a iz vanjskog listića - ektoderm živčani sustav, koža, kosa, zubna caklina i očna leća. Srednji listić - mezoderm diferencirati će se u potporna tkiva - kostur i mišiće, kao i bubrege, srce i krvne žile. Stanice svakog tkiva premještati će se toliko dugo dok ne stignu na ciljno mjesto.

Stvaranjem embrionalnih listića embrij poprima oblik štita, te se na njemu razlikuju gornja i donja, prednja i stražnja, te lijeva i desna strana. Na leđnoj strani embrionalnog štita počinje se formirati pruga od koje se stvara u početku žlijeb, koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz prednjeg dijela neuralne cijevi će se razviti mozak, a iz stražnjeg dijela leđna moždina. U središtu embrija počinje se stvarati ispupčenje od kojeg se formira srce koje počinje kucati, praćeno stvaranjem krvnih žila koje urastaju na svoja mjesta.

Savjet

Četiri tjedna nakon zadnje mjesečnice se u slučaju trudnoće u vašem urinu može otkriti hormon trudnoće hCG. Testove za trudnoću možete nabaviti u ljekarni - obično indikator promijeni boju ili se u predviđenom polju javi obojena crtica ili znak plus. Preporuka je test raditi iz prvog jutarnjeg urina obzirom da sadrži najviše hCG-a. Današnji testovi su veoma pouzdani.

Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranljive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (6 - 8 manjih obroka), takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.

Embriologija

Treći tjedan embrionalnog razvitka, peti tjedan amenoreje (izostanka menstruacije) obuhvaća Carnegie stadij 6 i 7. Tijekom ovog razdoblja epiblast prolazi brojne složene promjene koje vode diferencijaciji u tri germinalna lista u procesu označenom pojmom "gastrulacija".

Carnegie stadij 6 odlikuje proliferacija i migracija stanica epiblasta u pravcu središnje linije embrionalnog diska i nastanak "primitivne pruge", koja raste u duljinu dok ne dosegne polovicu embrionalnog diska. Primitivna pruga je mjesto u koje poniru stanice koje migriraju iz lateralnih dijelova diska, a koje će formirati mezoblast i endoblast. Na ovaj način nastaje trilaminarni embrionalni disk, a ovo je vrijeme kada možemo dobiti i prve ultrazvučne slike u trudnoći.


Glavni kriterij za Carnegie stadij 7 je pojava notokordalnog nastavka neposredno rostralno u odnosu na primitivni čvor i prugu. Embrionalni disk je u pravilu okrugao, ovalan ili kruškolik. Stanice koje poniru u predjelu primitivnog čvora migriraju uzduž medijalne linije kranijalno i formiraju notokordalni nastavak, a ovaj proces se može usporediti s klizanjem prstiju u rukavicu. Na ultrazvučnim slikama iz ovog razdoblja prepoznaju se gestacijska i žumanjčana vreća.
dr. Vesna Harni

Literatura