6. tjedanTrudnoća po tjednima prati Vas iz tjedna u tjedan trudnoće. Prvi trimestar - 6. tjedan trudnoće: Izostanak mjesečnice doista je pravi pokazatelj da ste trudni i javlja se dva do tri tjedna nakon začeća. Izostanak menstruacijskog krvarenja može biti izazvan i drugim razlozima, zato trudnoću potvrdite sami testom ili liječničkim pregledom. Ovo je vrijeme kada se trudnoća može vidjeti i ultrazvučnim pregledom: gestacijska (embrionalna) vrećica mjeri 10 - 15 mm u promjeru, a unutar embrionalne osnove vide se otkucaji fetalnog srca.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

6. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.

Otkriće i spoznaja da ste trudni biti će radostan trenutak za vas i vašeg partnera.

Buduća majka

Izostanak mjesečnice doista je pravi pokazatelj da ste trudni i javlja se dva do tri tjedna nakon začeća. Izostanak menstruacijskog krvarenja može biti izazvan i drugim razlozima, zato trudnoću potvrdite sami testom ili liječničkim pregledom. Ovo je vrijeme kada se trudnoća može vidjeti i ultrazvučnim pregledom: gestacijska (embrionalna) vrećica mjeri 10 - 15 mm u promjeru, a unutar embrionalne osnove vide se otkucaji fetalnog srca.

Trudnoća se obično dijeli u tri razdoblja, koja su označena pojmom trimestar ili tromjesečje. Prvi trimestar traje do punih 15. tjedana, tijekom prvih 12. tjedana odvija se organogeneza. Koncem prvog trimestra svi organi su formirani i od sada do konca trudnoće dijete raste u dužinu i deblja se. U ovo vrijeme rizik od spontanog pobačaja je najveći. Drugi trimestar obuhvaća razdoblje od 16. - 27. tjedna trudnoće i treći trimestar razdoblje od 28. - 40. tjedan trudnoće.

Vaša beba

Tijekom šestog tjedna trudnoće postaju vidljivi različiti dijelovi embrija. Embrij iz prvobitnog oblika štita poprima oblik slova C, a neuralna cijev koja se proteže duž leđa je sada zatvorena. Uzduž obje strane neuralne cijevi nastaju nakupine stanica zvane somiti iz kojih se razvijaju mišići i druge strukture pojedinih segmenata tijela.

Dužina i težina bebe:

Volumen gestacijske (embrionalne) vrećice je 2 - 3 ml, a vaša beba dugačka je 2 - 6 mm.

Savjet

Vaša beba će se roditi četrdeset tjedana od prvoga dana vaše zadnje menstruacije (ZM). Ipak na ovako izračunati termin porođaja (TP) porodi se svega 3 - 5% beba. Stvarni termin porođaja leži zapravo u razdoblju između 38. i 42. tjedna trudnoće.

Obzirom da je začeće nastupilo tek koncem drugog ili početkom trećeg tjedna trudnoće, u četrdesetom tjednu trudnoće je vaša beba stara samo 38 tjedana.

Embriologija

Četvrti tjedan embrionalnog razvitka je razdoblje između 23 - 28 dana po oplodnji i obuhvaća Carnegie stadije 8 - 10. Ovo je razdoblje u kojem svaki od triju zametnih listića daju osnovu za brojna tkiva i organe, te se javljaju prve morfološke karakteristike kičmenjaka.

Carnegie stadij 8 odlikuje kruškoliki oblik embrionalnog diska, početak procesa neurulacije i pojava notokordalnog i neurenteričkog kanala.

Tijekom Canegie stadija 9 nastaje neuralni žlijeb koji se širi prema primitivnoj pruzi , te počinje uzdizanje lateralnih rubova neuralne ploče i stvaranje neuralnih nabora i somita. Ovaj stadij karakterizira prisustvo 1-3 somita, vidljiv neuralni žlijeb, pojava moždanih vezikula i početak kucaja srca.

Carnegie stadij 10 odlikuje početak spajanja neuralnih nabora i nastajanje neuralne cijevi s dva otvora, prednjim i stražnjim neuroporusom. Nakon zatvaranja neuralne cijevi pojavljuju se dva parna zadebljanja ektoderma: slušne i lećne plakode, kao i prva dva ždrijelna luka.

Na ultrazvučnim slikama vidljivi su gestacijska i žumanjčana vrećica, kao i embrij čija je duljina CRL - "crown rumph length" - od tjemena do trtice 1 - 3,5 mm, oblika je slova C uslijed savijanja embrionalnog diska.dr. Vesna Harni

Literatura