19. tjedan19. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Drugo tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Drugi trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

19. tjedan

Datum zadnje izmjene: 12. siječnja 2017.
Vaša beba je tako velika da se ultrazvučnim putem osim veličine, može pratiti i procjenjivati i njena anatomija.

Buduća majka

Nastavljaju se rast maternice, rast posteljice i rast fetusa.

Povećana maternica sada već zaobljuje vaše tijelo, dolazi do gubitka struka, promjena u vašem držanju, a može utjecati i na način spavanja.

Nastavlja se dobitak u ukupnoj tjelesnoj težini, kao i do sada obratite pozornost kako na količinu, tako i kvalitetu vaše prehrane.

Želite li biti sigurni da je težina koju dobivate posljedica debljanja u trudnoći,a ne i nakupljanja tekućine, mjerite opseg oba bedra u gornjem dijelu tijekom cijele trudnoće.

Ako ste se udebljali, i opseg bedara se razmjerno povećao, radi se o tipičnom debljanju u trudnoći. U suprotnom, može biti riječ i o patološkom nakupljanju tekućine što može izazvati i druge komplikacije tijekom trudnoće (preeklampsija), pa se svakako posavjetujte sa svojim ginekologom.


Vaša beba

Nastavak rasta i finijeg razvitka mozga uz diferencijaciju njegovih funkcija.

U nekoliko proteklih tjedana, motorni neuroni (živčane stanice), kao i moždani živci (njihovi produžetci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mjesta, pa beba sada svjesno upravlja svojim pokretima.

U punom jeku je proces mijelinizacije, omotavanje živaca zaštitnom masnom tvari zvanom mijelin.

Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mliječne. Ekstremiteti dosižu odgovarajuće proporcije.
 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 20 - 23 mm, a teška oko 200 - 250 g.Savjet

Mnoge trudnice imaju problema sa spavanjem, osobito u zadnjem tromjesečju trudnoće i pred porođaj, prije svega zbog bolova u leđima ili grčevima u listovima kao i zbog povećanog trbuha koji ne dopušta omiljeni u položaj za spavanje.

Ponekad su to i pokreti djeteta koje se tijekom noći zna osobito snažno micati. Pokreti djeteta se noću doimaju još snažnijim, jer je trudnica mirnija i opuštenija.

Moguća je pojava i blage napetosti, osobito prije porođaja s približavanjem njegovog termina.

Puno se ne može promijeniti, a možda vam par sljedećih savjet može pomoći:

  • uvečer pojesti još samo lagani obrok, odrecite se teške večere

  • poslije podne nemojte piti više kavu ili čaj

  • umjesto da uvečer sjedite pred televizijskim ekranom, izađite i prošetajte na čistom zraku

  • prije spavanja pokušajte s tehnikama za opuštanje

  • ukoliko se nakon kratkog sna probudite, dignite se i prošetajte slobodno po stanu, dopustite da vašu pažnju odvuku druge stvari

  • čaša toplog mlijeka ili biljnog čaja (kamilica, melisa, baldrian, hmelj) mogu potaknuti usnivanje. Lijekove za spavanje uzeti samo ukoliko to dopusti vaš ginekolog.


Cervikometrija

označuje ultrazvučni pregled vrata maternice: mjerenje duljine cerviksa, proučavanje izgleda unutrašnjeg ušća i cervikalnog kanala.

Na ultrazvučnom pregledu je u ovo doba cerviks T izgleda, bilo koje otvaranje unutarnjeg ušća se prikazuje kao Y, V ili U cerviks, kada obično dolazi do prolabiranja vodenjaka.

Cervikometrija je vrlo važan dio antenatalne skrbi, obzirom da ginekološki palpacijski pregled ne može otkriti izgled i stanje unutarnjeg ušća, niti objektivno odrediti duljinu vrata maternice.


dr. Vesna Harni


Literatura
19. tjedan