20. tjedan20. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Drugo tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Drugi trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

20. tjedan

Datum zadnje izmjene: 12. siječnja 2017.
Osjećaj prvih pokreta djeteta i u prvorotkinja - trudnica u prvoj trudnoći.


Buduća majka

U vašem izgledu više nema nikakvih sumnji jeste li ili niste trudnica: vaš struk se bitno proširio, više ga zapravo i nema, a maternica izbočuje trbuh prema van.

Najviša točka maternice (fundus) sada dosiže gotovo pupak (jedan do dva poprečna prsta ispod pupka).

S porastom maternice mogu se početi javljati tegobe uslijed kompresije okolnih organa, pritiska na želudac, bubrege i pluća.

Posljedice ovog pritiska mogu biti lošija probava, često mokrenje, odnosno nedostatak zraka prilikom napora.

Obzirom na znatnije istezanje kože, češća je pojava strija.


Vaša beba

Razvitak, zadebljanje i diferencijacija slojeva kože. Posebne masne žlijezde stvaraju voštanu (sirastu) tvar koja se naziva vernix caseosa, i koja se održava na koži zahvaljujući prisutnosti lanugo dlačica.

Verniks je izuzetno bitan u zaštiti kože vaše bebe od macerirajućeg djelovanja plodne vode.

Počinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama. PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je 22 - 25 cm, a teška oko 280 - 350 g.Savjet

Nakon konterganske katastrofe (Contergan tab) početkom 60.ih godina prošlog stoljeća i pojava fokomelije - udova sličnih kao u foke kod djece majki koje su tijekom trudnoće uzimale lijek Contergan, naglo je porasla svijest o tome što jedan lijek može načiniti u trudnoći.

Bez obzira na ove podatke, još uvijek 80% trudnica uzima različite preparate u prvom tromjesečju trudnoće.

Ovdje se prije svega radi o lijekovima protiv mučnine, sredstvima protiv zatvora, kao i vitaminskim preparatima i hormonima štitnjače.

U nekim situacijama mogu nastupiti komplikacije trudnoće opasne po život trudnice ili djeteta, tako da je medikamentozna terapija nezaobilazna. U takvim slučajevima odluku o lijekovima mora donijeti vaš liječnik.

I inače, a osobito u trudnoći, nemojte uzimati lijekove na svoju ruku.Lijekovi koji su u trudnoći zabranjeni:

  • živa virusna cjepiva, kao što su cjepivo protiv mumpsa, morbila, rubeole i tuberkuloze. Ova cjepiva nemaju izravni teratogeni učinak, ali dovode do porasta tjelesne temperature čime se ubrzava broj staničnih dioba i veća je mogućnost pogreške, te nastanka anomalija.

  • barbiturati: ovi lijekovi prolaze posteljicu i kod vašeg djeteta mogu izazvati sklonost ka krvarenjima.

  • metotreksat: radi se o citostatiku koji može izazvati značajna embrionalna oštećenja.

  • MAO-inhibitori: ova sredstva protiv depresije ne bi trebalo uzimati u trudnoći obzirom da su službene informacije o fetalnim anomalijama odnosno smetnjama u ponašanju djeteta oprečnog sadržaja.

  • oralni antidijabetici: tablete protiv šećerne bolesti trebalo bi već tri mjeseca prije planiranja trudnoće zamijeniti s inzulinom, obzirom na njihov potencijal razvitka fetalnih oštećenja.

  • visoko dozirani preparati joda: sredstva za dezinfekciju rana, neka sredstva protiv kašlja ili kontrastna rendgenska sredstva koja sadrže jod mogu izazvati pojavu strume i hiperfunkcije štitnjače u vaše bebe.

  • tetraciklini: antibiotici koji mogu interferirati s razvitkom koštanog sustava i izazivati žućkastu obojenost zuba vaše bebe.


Lijekovi koji su u trudnoći nepoželjni:

U prvom tromjesečju po mogućnosti izbjegavati antacide, metronidazol i acetilisalicilnu kiselinu, a tijekom cijele trudnoće sulfonamide, diuretike tipa tijazida, benzodiazepine i alkaloide ražene glavice.dr. Vesna Harni

Literatura
20. tjedan