30. tjedan30. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Treće tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Treći trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

30. tjedan

Datum zadnje izmjene: 13. siječnja 2017.
Povremeno se javljaju kontrakcije - trudovi u trudnoći.

Buduća majka

U prvo vrijeme probne kontrakcije, sada se već redovito javljaju, pa čak i onda kada ih trudnica uopće ne osjeća.

Premda se radi o sasvim prirodnoj reakciji maternice na njeno rastezanje, ove kontrakcije imaju posebno ime: Braxton-Hicks-ove kontrakcije.

To su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije, pripremne kontrakcije za porođaj. S napredovanjem trudnoće postat će jačeg intenziteta.

Mogu se osjetiti kao stezanja maternice ukoliko položite ruku na trbuh.

U ovo vrijeme dolazi do ispravljanja lumbalne lordoze, slabinske zakrivljenosti kralježnice uslijed težine trbuha, kao i razmekšavanja zglobnih sveza, zbog čega su česti bolovi u slabinskom dijelu leđa.

Iz tog razloga se savjetuju pravilno držanje tijela kod stajanja i sjedenja.


Vaša beba

Vaša beba vjerojatno osjeti Braxton-Hicksove kontrakcije, a pitanje je kako ona to doživljava?

Obzirom da beba pliva u plodnoj vodi i obavijena je plodovim ovojima, najvjerojatnije se ove kontrakcije osjete kao manje ili više snažna masaža.

U svakom slučaju ove kontrakcije ne mogu ozlijediti bebu.

Napreduje sazrijevanje pluća, a beba sada izvodi i ritmičke pokrete prsnoga koša koji oponašaju disanje.

Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodna voda umjesto u želudac uđe na pogrešno mjesto, beba - a i vi možete osjetiti njeno štucanje.

U ovo vrijeme vaša beba ima svoje "faze", fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja koje su vrlo individualno uklopljene u dnevni ritam vaše bebe.


 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

I kao što to po pravilu biva beba je najživlja kada se opustite za vrijeme dnevnog odmora ili kada pođete spavati.

Beba je sve bucmastija, a s odlaganjem masnog tkiva stabilizirati će se funkcija održavanja tjelesne temperature.Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je oko 39 cm i teška 1.100 - 1.400 g.


Savjet

Trudnoća nije vrijeme za konzumiranje droga.

Općenito,najveći problemi nastaju zbog suženja krvnih žila posteljice, te smanjenja placentarnog optoka, kao i dotoka kisika i hranjivih tvari djetetu.

Uobičajena pojava je zastoj rasta djeteta koji rezultira vrlo malom porođajnom težinom bebe.

Uporaba kokaina za vrijeme trudnoće može dovesti do različitih anomalija urogenitalnog trakta bebe, zbog čega se kokain danas svrstava u teratogene tvari.

Marihuana, odnosno njen aktivni sastojak THC, prolazi placentarnu barijeru i prelazi u krvotok bebe.

Znanstveno je potvrđen utjecaj na smanjenje frekvencije bebinog srca.

Teratogeni učinak kao i povišena perinatalna smrtnost, nisu potvrđeni kod konzumiranja marihuane.

U nekim radovima se osobito ističe učinak marihuane na kromosomske lomove, zbog čega se uporaba ove biljke ne preporučuje za cijelo vrijeme trajanja trudnoće.

LSD ne posjeduje embriotoksično djelovanje.

U pojedinačnim slučajevima opisani su također kromosomski lomovi, kao i anomalije na skeletu bebe zbog čega se nikako ne preporučuje konzumiranje za vrijeme trudnoće.

Heroin ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon porođaja računati s nizom mogućih komplikacija.

Većinom je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza.

Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica inficirana je s hepatitisom, a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija, stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih trudnica kod uporabe zajedničkih igala.

U analizi tijeka porođaja osobito je upadljiv veliki broj operativno dovršenih porođaja.

Gotovo sve trudnice u vrijeme porođaja pokazuju znake apstinencijske krize - nemir, ubrzani puls, velike oscilacije tlaka.

Oko 14% novorođenčadi teži na porođaju manje od 2,500 g, a 25% djece se porodi prije 38. tjedna trudnoće.

Nekontrolirani prekid uzimanja heroina u trudnoći ima za posljedicu povećani broj spontanih pobačaja, a u trećem trimestru prijevremene trudove kao i iznenadnu intrauterinu smrt djeteta.

Stoga je uz redovitu antenatalnu skrb nužna supstitucijska terapija u trudnoći: L-polamidon (L-izomer) ili metadon (racemat) koja sprječava tjelesnu i duševnu retardaciju djeteta.

U cilju održavanja vašega zdravlja, kao i zdravlja vaše bebe, svakako se posavjetujte s vašim ginekologom o mogućim komplikacijama i potražite savjet najbližeg psihijatra.

Ako ništa drugo, onda barem spriječite znake apstinencijske krize u vaše bebe i uključite se u program odvikavanja još za vrijeme trudnoće.

Ukoliko je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije porođaja nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.dr. Vesna Harni


Literatura