32. tjedan32.tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Treće tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Treći trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

32. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.
U 32. tjednu trudnoće pluća vaše bebe potpuno su zrela i sposobna za funkciju disanja.Buduća majka

Najkasnije u 32. tjednu uredne trudnoće, planira se napraviti treći obavezni ultrazvučni pregled.

Na ovom pregledu promatraju se položaj djeteta, položaj i izgled posteljice, te količina plodne vode.

Ukoliko postoje nepravilnosti, ultrazvučni pregled će se ponoviti u kraćem vremenskom periodu. Osim položaja bebe i posteljice, uobičajeno vrše se standardna mjerenja i procjena rasta djeteta.

Sigurno ste već uočili u Vašoj ultrazvučnoj knjižici kratice tipa BPD, FRO, HC, THQ, AC, FL.

Ovim kraticama obilježavaju se odgovarajući promjeri bebine glave, trbuha i bedrene kosti koji se uspoređuju s zadanim krivuljama i tablicama.

Ukoliko postoje odstupanja u veličini djeteta, pretraga se obično dopunjuje mjerenjem protoka krvi kroz arterije koje dopremaju krv u maternicu i arterije pupkovine.

Pretraga se zove Doppler-sonografija ili popularno color-Doppler.

S 32. tjedna ćete posjetiti još jednom centar za transfuziju krvi radi obavljanja drugog antiglobulinskog testa, testa kojim se otkrivaju eventualna protutijela u Vašoj krvi koja bi mogla nauditi bebi.Vaša beba

Konačno je u 32. tjednu sasvim zrela i funkcija pluća.

Plućne alveole obložene su sada s tvari koja se naziva surfaktant i koja smanjujući njihovu površinsku napetost omogućuje širenje alveola kod prvog udisaja nakon porođaja.


 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Sa sazrijevanjem funkcije pluća Vaša beba zapravo se može bez ikakve bojazni roditi.

Jedini problem bi bio njena mala porođajna težina u ovo vrijeme.

Beba bi bila sasvim mršava i naborane kože, a upravo tu će se tijekom narednih tjedana taložiti masno tkivo zaobljujući bebino tijelo.

Sasvim pouzdano tijekom kasne trudnoće razvija se bebin sluh.

U trbuhu je beba dobro zaštićena od vanjskih zvukova, ali isto tako upućena na buku koju stvaraju kucaji Vašeg srca, rad crijeva i neprekidno kolanje krvi kroz krvne žile.

U ovo vrijeme beba čuje i Vaš glas koji je jači od buke izvanjske okoline.Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je oko 41 cm, a teška oko 1.600 - 1.800 g.Savjet

Ovo je vrijeme kada se svim trudnicama ponavlja testiranje na antieritrocitna protutijela.

Ovaj test pokazuje jesu li se u vašoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti vašu bebu.

Tijekom trudnoće uvelike se mijenja metabolizam ugljikohidrata, prije svega zbog stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih (estradiol, estriol) kao i novonastalih hormona (hCG, hPL) posteljice.

Da bi održanje normalne razine šećera u krvi uopće funkcioniralo, gušterača mora tijekom trudnoće stvarati inzulin u većim količinama, jer je zajedničko svojstvo ovih hormona njihovo inzulinsko antagonističko djelovanje.Gestacijski dijabetes

Ako je razina inzulina nedostatna, povećava se razina šećera u krvi, te govorimo o šećernoj bolesti (dijabetesu) nastaloj u trudnoći, gestacijski dijabetes.

Značenje poremećene kontrole razine šećera u krvi tijekom trudnoće je višestruko.

Rast djeteta je često brži, češće su anomalije razvitka, veći je broj prijevremenih porođaja, češće su komplikacije u trudnoći i porođaju.

Češća je žutica, kao i smrtnost novorođenčadi.

Majke su podložnije infekcijama, trudnoća se češće dovršava carskim rezom.

Rizični čimbenici za nastanak gestacijskog dijabetesa:

  • dijabetes u obitelji

  • previše plodne vode

  • prethodni spontani pobačaji i neuspjele trudnoće

  • prekomjerni prirast tjelesne težine

  • češće infekcije gljivicama

  • anomalije i smrt djeteta

  • pozitivan šećer u mokraći

  • porođajna težina djeteta > 4,000 g.
Dijagnoza šećerne bolesti nastale u trudnoći postavlja se pomoću testa opterećenja šećerom - OGTT (oral glucose tolerance test).

Pri tome se određuje vrijednost šećera u krvi natašte, 60 te 120 minuta nakon opterećenja šećerom - uzima se šećerni napitak (75 g šećera otopljenog u 3 dl vode).

Optimalno je pretragu izvršiti između 20 - 24. tjedna trudnoće, a ako su prisutni rizični čimbenici i ranije.

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa se postavlja ako je bilo kada tijekom trudnoće izmjerena razina GUK natašte jednaka ili veća 5,1 mmol/L ili je u OGTT-u vijednost glukoze na početku testa 5,1 mmol/L ili veća, nakon 60 minuta 10.0 mmol/L ili veća te nakon 120 minuta jednaka ili veća od 8,5 mmol/l.

Trudnice s gestacijskim dijabetesom moraju se češće kontrolirati, a preporučuje se dijabetička dijeta od 1,800 – 2,200 kalorija, ovisno o aktivnosti majke.

Ako se razina šećera ne uspije na ovaj način dovesti pod kontrolu, mora se dati i inzulin. Obično je jednokratna doza (kombinirani dugo- + kratkodjelujući inzulin) dostatna.

Potrebna doza inzulina određuje se i kontrolira ponavljajući profil šećera što znači da se razina šećera određuje u 4 mjerenja.

Nekada je trudnica obavezno bila hospitalizirana, a danas se profilom određuju 4 vrijednosti GUK-a kućnim testom, što je za trudnicu puno ugodnije.

Ove trudnice hospitaliziraju se najkasnije 2 tjedna prije očekivanog termina poroda radi intenzivnijeg nadzora djeteta i odluke o dovršenju trudnoće.dr. Vesna Harni


Literatura
32. tjedan