33. tjedan33. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Treće tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Treći trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

33. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.
Ukoliko još uvijek želite započeti tečaj za trudnice, 33. tjedan je krajnje vrijeme da to i učinite.Buduća majka

U 33. tjednu trudnoće vrat maternice još uvijek je primjerene duljine i zatvoren.

Ovi pojmovi podrazumijevaju duljinu vrata maternice (cerviks) od nekih 2 cm, a u Vašoj trudničkoj knjižici možete pronaći zapisano i "2 čl.“ ili možda "100%“.

U jednom slučaju ovdje se koriste centimetri, u drugom duljina članka prsta, a u trećem relativni odnos duljine vrata maternice u odnosu na početak trudnoće.

Drugi važni kriteriji u procjeni stanja vrata maternice su položaj (cerviks straga, centriran, sprijeda); konzistencija (cerviks tvrd, mekan), kao i otvorenost (cerviks zatvoren, uloživ za vršak/vrh/jagodicu prsta, prohodan za 1 prst).

Sve ove kvalitete služe za procjenu sazrijevanja cerviksa koje se normalno počinje dešavati potkraj trudnoće.

Prijevremeno sazrijevanje cerviksa svakako ukazuje na prerani porođaj i zahtijeva pojačani nadzor, a vrlo često i hospitalizaciju.

Veoma rano prijevremeno sazrijevanje cerviksa, prohodnost cerviksa za najmanje jedan prst u trudnoći do 28. tjedna liječi se malim kirurškim zahvatom i postavljanjem kružnog šava na vrat maternice, što se označuje kao cerclage.

U ovo vrijeme može se javiti smanjenje libida, ne brinite se ako se to dogodi i Vama.

Katkad možete imati veoma jasne snove, a vjerojatno ćete i češće mokriti.


 PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Vaša beba

Vaša beba se sada već smješta u položaj za rađanje, što ćete vjerojatno saznati na Vašoj sljedećoj kontroli.

Porođajni položaj bebe podrazumijeva nekoliko stvari:

 • odnos uzdužne osi djeteta prema uzdužnoj osi maternice, što se označuje s položaj - situs. Tako razlikujemo uzdužni, poprečni i kosi položaj

 • odnos leđa djeteta prema stijenci maternice, što se označuje sa smještaj - positio. Tako leđa mogu biti lijevo sprijeda, lijevo straga, desno sprijeda itd.

 • odnos pojedinih dijelova djeteta međusobnooznačuje se kao držanje - habitus. Tako glavica može biti savijena prema sprijeda, ispružena i savijena put straga, ručice savijene ili ispružene itd.

 • odnos između prednjačećeg dijela djeteta prema porođajnom kanalu označuje se kao namještaj - praesentatio. Tako npr. kada glavica prednjači, vodeći dio može biti tjeme, ali i čelo ili lice, a kod zatka voditi može zadak, nožice, koljena i sl.Najnovije statistike pokazuju da je kod 100 porođaja u prosjeku 99 uzdužnih položaja i 1 poprečni položaj.

Od 99 uzdužnih položaja, kod djeteta u 94 puta prednjači glavica, a 5 puta vodi zadak. Od 94 porođaja glavicom, u 92 porođaja je vodeći dio tjeme, a u 2 puta neki od drugih dijelova glave (čelo, lice).Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je oko 42 cm, i teška 1.800 - 2.000 g.Savjet

Prerani porođaj je termin koji označuje porođaj između 24. i 37. tjedna trudnoće.

Rani prerani porođaj je porođaj između 24. - 34. tjedna trudnoće, dok se terminom kasni prerani porođaj označuje porođaj između 34. - 37. tjedna trudnoće.

Kod nejasnog termina porođaja, prerani porođaj označuje porođaj djeteta koje teži manje od 2.500 g.

Razlozi nastanka preranog porođaja su obično mnogostruki i vrlo često međusobno isprepleteni.


Rizični čimbenici za nastanak preranog porođaja:

 • nezdrave životne navike kao što su pušenje, prekomjerno uživanje alkohola i kave.

 • lošiji socijalno-ekonomski uvjeti života

 • snažna tjelesna opterećenja u trudnoći

 • psihički stres

 • nesvjesnost značenja antenatalne zaštite i nedovoljna kontrola tijekom trudnoće

 • infekcije u genitalnom, odnosno urogenitalnom području.


Između navedenih čimbenika najznačajniji razlog u nastanku preranih porođaja ostaje uzlazna (ascendentna) infekcija urogenitalnog trakta.

Pri tome su najčešći uzroci infekcije klamidije, ureaplazma/mikoplazma, gljivice, trihomonas i herpes virus, koji unutar preranih porođaja do 2.000 g čine 3/4 uzroka nastanka prijevremenog porođaja.


Znaci preranog porođaja:

 • iznenadni bolovi u donjem dijelu trbuha, tipa grčevitih stezanja koji se javljaju u redovitim razmacima

 • konstantni bolovi u predjelu križa

 • pojava sukrvice ili tamno smeđeg iscjetka iz rodnice

 • otjecanje plodne vode.


U slučaju pojave bilo kojeg od ovih znakova obvezno se posavjetujte s Vašim ginekologom, a u slučaju njegove odsutnosti ili nemogućnosti kontakta javite se svakako u najbližu kliniku.dr. Vesna Harni


Literatura
SaveSave