34. tjedan34. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Treće tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Treći trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

34. tjedan

Datum zadnje izmjene: 14. siječnja 2017.
Porođaj između 34. - 37. tjedna označuje se terminom kasni prerani porođaj. S 34. tjednom trudnoće započinje Vaš rodiljni dopust.Buduća majka

Ako niste bili na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći i ako ste do sada radili, vrijeme je za porođajni dopust.

Rodiljni dopust je Vaše zakonsko pravo, a obuhvaća četrdesetpet dana prije termina i šest mjeseci po rođenju bebe.

Obavezni rodiljni dopust je vrijeme od 28 dana prije termina porođaja i 42 dana nakon porođaja, kojeg svaka trudnica mora koristiti.

Ako želite, možete koristiti rodiljni dopust do godinu dana na teret fonda, a do tri godine starosti djeteta neplaćeni dopust.

Dodatne informacije zatražite od mjerodavnih službi.Vaša beba

Premda je svijet Vaše bebe ograničen na unutrašnjost maternice, ona će se ponašati baš kao i svako novorođenče, osim što naravno neće plakati.

Sigurno ste prepoznali da Vaša beba ima svoj vlastiti ritam budnosti i spavanja, koji se gotovo uvijek razlikuju od onoga što upravo Vi činite.

Kada je budna, beba će oponašati ritmične pokrete disanja, gutati plodnu vodu, a može i štucati.

Pokreće se, sluša, osjeća, možda i raspoznaje mutne obrise, ali prije svega razvitkom moždanih stanica i veza između njih omogućeno joj je da uči.

Beba će puno spavati, njezine oči se pri tome jako pomiču, te stoga pretpostavljamo da može imati i živopisne snove. PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je oko 43 cm, a teška 2.000 - 2.250 g.Savjet

Dobro je neko vrijeme prije porođaja spakirati stvari koje će Vam trebati u bolnici.

Ukoliko se trudovi jave ranije nego što ih očekujete, uz svo iznenađenje najčešće se ne sjetite svih stvari koje će Vam trebati za vrijeme Vašega boravka u bolnici.

Nije loše provjeriti u bolnici hoćete li koristiti bolničke ili vlastite spavaćice, kao i to treba li, osim odjeće koju će beba obući na izlasku iz bolnice, ponijeti još nešto drugo potrebno za bebu.

Dok ste u bolnici, trebat će Vam:

  • dvije spavaćice koje se otvaraju sprijeda, poželjno pamučne i s kopčanjem do pupka (radi lakšeg dojenja)

  • 1 kućni ogrtač i papuče

  • 1 ručnik za tuširanje

  • grudnjak za dojenje, ulošci za grudi

  • higijenski ulošci

  • nekoliko udobnih pamučnih gaćica

  • sve potrepštine za osobnu higijenu

  • čista odjeća za izlazak iz bolnice, kao i

  • odjeća za dijete u kojoj ćete ga ponijeti kući.


Odjeću za izlazak iz bolnice (Vašu i bebinu) možete povjeriti i Vašem suprugu/partneru, spakiranu u zasebnu torbu koju će Vam donijeti na dan izlaska iz bolnice.

Korisne, premda ne i nužne stvari koje će Vam trebati su tople čarape, telefonska kartica i naravno imenik, nešto za čitati i evtl. foto aparat ili video kamera pripremljena za snimanje.dr. Vesna Harni


Literatura