35. tjedan35. tjedan trudnoće. Trudnoća po tjednima. Treće tromjesečje trudnoće. Kalendar trudnoće. Treći trimestar trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

35. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.
U slučaju preranog porođaja Vaša beba bi težila oko 2,550 g, i bila bi potpuno zrela za izvanmaternični život.Buduća majka

Dobitkom na težini, kao i rastom maternice, Vaši organi su potisnuti s uobičajenog mjesta, što je prirodno i ne treba Vas zabrinjavati.

U ovo vrijeme poteškoće može stvarati zadržavanje ili retencija tekućine, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemoroida, otečeni zglobovi i prsti.

Ne oblačite usku odjeću i ako do sada niste, poskidajte prstenje s ruku.

Potrebe ploda za vitaminima i mineralima u ovo vrijeme osobito su veliki, obratite pažnju na prehranu, kao i vitaminske nadopune u prehrani.

Nakon 34. tjedna, odnosno nakon što vam ostane manje od 6 tjedana do termina porođaja, potrebno je učiniti anogenitalni obrisak na beta hemolitički streptokok (BHSB), bakteriju koja se tijekom porođaja može prenijeti na bebu i uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Ukoliko je BHSB prisutan, za vrijeme porođaja bebine glavice dobiti ćete zaštitnu injekciju antibiotika, a beba će se nakon poroda intenzivnije nadzirati.Vaša beba

Kako se bliži vrijeme porođaja, većina beba leži glavom okrenuta prema izlaznom dijelu porođajnog kanala.

Koncem 28. tjedna negdje oko 30% beba okrenuto je na zadak, a ovaj broj se do porođaja smanjuje, tako da svega 5% beba ostaje okrenuto na zadak i tako se porađa. PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE

Ukoliko je Vaša beba okrenuta na zadak, prisutno je dovoljno plodne vode, a posteljica zauzima povoljan položaj, u ovo vrijeme se može pokušati vanjski okret bebe na glavu.

Vanjski okret sastoji se od nježnih pokreta koji se vrše polaganjem i pomicanjem ruku preko Vašeg trbuha, pri čemu se beba potiskuje iz zauzetog i okreće u željeni položaj.

Vanjski okret se zbog mogućih komplikacija obvezno vrši uz intenzivan nadzor u bolničkim uvjetima.

Vaša beba intenzivno napreduje, prije svega povećava se njena težina, u ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/tjedan.

Zadebljava se potkožno masno tkivo i beba zadobiva konačni bucmasti izgled. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon porođaja mogu naći čak i ogrebotine na licu koje potječu iz intrauterinog života.Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je oko 44 cm, a teška 2.300 - 2.550 g.Savjet

Početak porođaja obilježavaju jedan od dva sljedeća događaja:

  • pucanje vodenjaka

  • početak trudova.Kod pucanja vodenjaka možete osjetiti i/ili vidjeti bistru ili lako zamućeno mliječnu ili bezbojnu tekućinu koja nema nikakvog mirisa.

Druga stvar koju primjećujte je da ovu tekućinu ne možete zadržati kao urin. U slučaju prsnuća vodenjaka potrebno je javiti se što prije u rodilište.

Pucanje vodenjaka označuje pucanje plodnih ovoja i veliku mogućnost infekcije ukoliko porođaj ne započne u najskorije vrijeme.

Druga opasnost je ispadanje pupkovine kod naglog otjecanja plodne vode ili ispadanje ručice ili nožice. U ovom slučaju se, dakle, bez odlaganja i bez čekanja trudova, javite u bolnicu.

Pukne li vodenjak, vi ste u porođaju, neovisno o tome imate li trudove ili ne.


Sasvim druga situacija je kod pojave trudova.

Prve kontrakcije maternice se obično osjećaju kao nježna i bezbolna stezanja u donjem dijelu trbuha.

Ove prve kontrakcije ćete povremeno osjećati već od 35. - 36. tjedna, a označuju se kao trudovi spuštanja.

Trudovi spuštanja spuštaju i učvršćuju bebinu glavu u koštani ulaz male zdjelice. S vremenom kontrakcije/trudovi postaju snažnije i učestalije.

Početak porođaja karakterizira ritmična pojava trudova, u početku svakih pola sata, potom sve češće: svakih 15 - 20 minuta.

Uobičajena je preporuka javiti se u rodilište kada trudovi traju najmanje pola do jednog sata, a njihov ritam je 1 - 2 truda/15 - 20 minuta.

Kada ćete se zaputiti u rodilište ovisi naravno i o udaljenosti od rodilišta.


Kada se javiti u rodilište:

  • kod prsnuća vodenjaka

  • pojava sukrvice/krvarenja uz trudove

  • pojava ritmičnih trudova: 1-2 truda/15 - 20 minuta

  • pojava bilo kakvih promjena bebine pokretljivosti: javljanje veoma snažnih pokreta ili iznenadno smirenje bebine aktivnosti.
dr. Vesna Harni


Literatura