Liječenje osteoporozeOsteoporoza u žena. Liječenje osteoporoze u žena. U liječenju osteoporoze razlikujemo dva osnovna terapijska cilja: smanjiti bolove uslijed oštećenja ili prijeloma kostiju i spriječiti nastanak daljnjih prijeloma stabilizacijom koštanog metabolizma. Osteoporoza je asimptomatska bolest, simptomi se javljaju tek kod pojave prijeloma.Postmenopauzalna osteoporoza je jedna od najčešćih i veoma onesposobljavajućih bolesti žena. U liječenju bolova koristimo se nesteroidalnim analgeticima (diklofenak, ibuprofen, paracetamol), primjenom ortopedskih pomagala (zaštitni korset, mider i sl) i fizikalne terapije, kao i primjenom kalcitonina.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Liječenje osteoporoze

Vezano
Vezani članci
Literatura
Datum zadnje izmjene: 14. srpnja 2019.
U liječenju osteoporoze razlikujemo dva osnovna terapijska cilja:
  • smanjiti bolove uslijed oštećenja ili prijeloma kostiju i
  • spriječiti nastanak daljnjih prijeloma stabilizacijom koštanog metabolizma.

U liječenju bolova koristimo se nesteroidalnim analgeticima (diklofenak, ibuprofen, paracetamol), primjenom ortopedskih pomagala (zaštitni korset, mider i sl) i fizikalne terapije, kao i primjenom kalcitonina.

U sprječavanju daljnjih prijeloma temeljna terapija obuhvaća dovoljan unos kalcija (1,000 – 2,000 mg/dan) i vit. D3 (500 - 1,000 IE/dan).

Uz ovu terapiju se primjenjuju s jedne strani antiresorpcijski lijekovi koji će blokirati funkciju osteoklasta, stanica koje razaraju kost, i s druge strane lijekovi koji će dovesti do aktiviranja procesa izgradnje nove kosti, osteoanabolički lijekovi.

Antiresorpcijska terapija ..

obuhvaća tri grupe medikamenata. Prije svega je to primjena hormonskog nadomjesnog liječenja (estrogensko-gestagenska supstitucija, tibolon, raloksifen).

Osim ove terapije primjenjuje se kalcitonin - hormon kojeg proizvode C stanice štitnjače i bifosfonati (etidronat, alendronat).

Osteoanabolički lijekovi ..

lijekovi koji stimuliraju funkciju stanica koje obnavljaju kost obuhvaćaju fluoride tipa NaF - natrijevog fluorida ili monofluorfosfata.


 POJAM I DEFINICIJA


lIJEČENJEPREHRANAVITAMINSKE
NADOPUNENegativna koštana bilanca kod osteoporoze rezultat je ili prekomjerne pregradnje kosti (high turnover osteoporoza) ili patološki snižene pregradnje kosti (low turnover osteoporoza).

Tijekom prvih 10 godina postmenopauze najvjerojatnije se radi o high turnover osteoporozi. U ovom slučaju preporučuje se prije svega hormonsko nadomjesno liječenje, a tek kod postojanja kontraindikacija primjena bifosfonata s kalcijem ili kalcitonina s vitaminom D3.

Kada se radi o osteoporozi nastaloj deset ili više godina nakon nastupanja menopauze radi se najčešće o low turnover osteoporozi, pri čemu je cilj terapije stimulirati osteoblaste. Otuda se prije svega preporučuju fluoridi uz kalcij i vitamin D3, a u drugoj liniji bifosfonati s kalcijem i vitaminom D3.

Rizik za pojavu osteoporoze povećava se uporabom alkohola, kofeina iz kave, životinjskih masti i hrane bogate životinjskim proteinima. Proteini životinjskog porijekla povećavaju tjelesni sadržaj kiselina, a tijelo koristi kalcij kao pH pufer.

Ovaj učinak izostaje kod konzumiranja biljnih proteina, tako da je učestalost osteoporoze u vegetarijanaca daleko niža.

Izbor hrane s malo proizvoda životinjskog podrijetla, a mnogo biljne hrane pospješuje rast i obnavljanje kostiju. Zeleno lisnato povrće sadrži vitamin K, beta karoten, vitamin C, biljna vlakna, kalcij i magnezij koji jačaju kosti.

Ostale namirnice bogate kalcijem su kelj pupčar, mlijeko, orašasti plodovi i sjemenke. Ulje sezamovih sjemenki obiluje kalcijem.

Hrana koju treba izbjegavati uključuje rafinirane ugljikohidrate i šećere, kofein, osvježavajuća gazirana pića i alkohol jer pridonose gubitku kosti.

Žene bi već nakon dvadeset i pete godine trebale unositi približno 1,000 mg kalcija u obliku dodatnih pripravaka i 500 – 1,000 mg iz hrane. Nakon četrdesete ova količina kalcija bi trebala iznositi 1,200 – 2,000 mg.

Žene koje uzimaju hormonsko nadomjesno liječenje trebaju uzimati između 1,200 – 1,500 mg kalcija/dan. Uz kalcij preporuča se uzimanje dodatnog pripravka s uravnoteženim sadržajem vitamina i minerala.

Bor zadržava kalcij u kostima, a nalazi se u voću i povrću. Suplementi kao folna kiselina, selen, mangan, stroncij, bakar i cink, esencijalne masne kiseline i arginin ubrzavaju crijevnu apsorpciju kalcija.

Ostale alternativne metode podrazumijevaju uporabu prirodnog progesterona, homeopatskih lijekova: calcarea phosphoric, corticoid i parathyroid, odnosno tjelovježbu (aerobne, ali i vježbe s utezima), yoga-vježbe i akupunkturu.

Prirodni progesteron iz divljeg jama se uzima u obliku tableta ili krema. Količina od pola čajne žličice se utrljava u kožu dva puta dnevno tijekom 2 tjedna svakog mjeseca.

dr. Vesna Harni


Literatura