Laserska fototerapijaPromjene kože u intimnom području su prirodne i dio su biološkog procesa starenja.
Kontakt Forum RSS
Estetska ginekologija
Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ginekološkim tegobama uslijed starenja kože i promjena u razini estrogena uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije.

Laserska fototerapija

Objavljeno: 15. listopada 2017., Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.Brzi razvitak novih tehnologija i nagomilavanje znanstvenih spoznaja uz nezaobilaznu činjenicu da se ginekologijom bavi i sve veći broj žena, zasigurno su pridonijeli snažnim promjenama koje gotovo svakodnevno zahvaćaju ovo područje:

 • Napredovanjem kolposkopije i poštedne kirurgije te uporabom dijatermijske omčice (LETZ), klasična konizacija ostaje rezervirana samo za liječenje posebnih oblika predstadija karcinoma vrata maternice.
 • Razvitak vulvoskopije omogućio je identifikaciju vulvarnih dermatoza i izdvojio je lihen sklerozus vulve iz skupine obligatnih prekanceroza koje zahtijevaju opsežne kirurške intervencije.
 • Umjesto velikih i mutilantnih zahvata u ginekološkoj onkologiji, u stalnom je porastu proces individualizacije operativnog zahvata, te poštedni zahvati kod ranih oblika karcinoma.
 • Hormonska spirala tijekom prijelaznog razdoblja drastično je smanjila učestalost kiretaža i histerektomija zbog neuzastavljivih materničnih krvarenja.
 • Menopauzalne tegobe uspješno prevladavamo načinom života, promjenama u prehrani, koristimo fitoterapiju, hormonsku terapiju i psihofarmake gdje je to potrebno.
 • Kombiniranim probirom i neinvazivnim prenatalnim testovima točno se postavlja dijagnoza kromosomopatija.
 • Najsuvremeniji 5D ultrazvuk uvodi tehnologiju koja omogućuje prikaze fetusa iz svih kutova, koji nisu uvijek dostupni standardnim pregledom.

Uporedo s jačanjem medicinskog kredibiliteta u dijagnostici, praćenju i liječenju ginekoloških stanja i bolesti, došlo je i do jačanja svijesti o potrebi osobnog angažmana u zaštiti, njezi i primjeni odgovarajućih preparata i postupaka za očuvanje integriteta zdrave kože u intimnom području.


Promjene kože u intimnom području

Promjene kože u intimnom području su prirodne i dio su biološkog procesa starenja neposredno povezanog sa starenjem ostalih organa. Razlog tome je anatomska i fiziološka povezanost kože intimnog područja s organima koje prekriva. Manji, u smislu manje vidljiv i povezan s manje nelagode, je izgled kože koja stari. Prirodnim starenjem i promjenama u strukturi epidermisa, koža postaje tanja, fragilnija, suha, hrapava, neelastična, sklonija je pucanju i manje je otporna prema prodoru stranih tvari i bakterija. Međutim, starenje kože i promjene u razini estrogena u prijelaznom razdoblju i menopauzi, uzrokuju i promjene u strukturi potkožnog tkiva, gdje se smanjuje broj stanica kao i broj krvnih žila uslijed čega nastaju brojne smetnje koje bitno utječu na kvalitetu svakodnevnog, kao i spolnog života žene.

Posebno poglavlje u životu svake žene predstavljaju porod i porođajne traume, ginekološke operacije pri kojima se odstranjuju maternica i jajnici, ali i uzimanje antiestrogena u okviru liječenja nekih malignih bolesti, kao što je to rak dojke. Pored toga, oštećenja u imunološkom odgovoru koja izazivaju kožne bolesti kao što su vulvarne dermatoze - lihen sklerozus, planus i simpleks, izazivaju brojne, često nesnosne tegobe.

Najčešći od ovih simptoma su:
 • svrbež i pečenje vanjskog spolovila i vagine,
 • suhoća i pucanje kože,
 • slabost i gubitak elastičnosti vaginalne mukoze i
 • bolnost prilikom spolnog odnosa.

Ovi problemi često se ignoriraju kako od strane pacijentica tako i od strane liječnika, svrstavajući se u neželjene pojave prirodnog procesa starenja.

Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ovim tegobama na novi, inovativan način, uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije u različitim oblicima kao što su laserska fototerapija, laserska fotodestrukcija i laserski skalpel (laserska kirurgija).


Laserska fototerapija

Laserska fototerapije novi je jedinstveni metod obnavljanja i pomlađivanja tkiva u vulvo-vaginalnom području. Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda koja se umeće u vaginu, laserski sustav oslobađa toplinsku energiju u vidu laserskih stupaca u dubinske slojeve vaginalnog tkiva. Između laserskih stupaca ostaju područja netaknutog tkiva - zbog čega se ovaj tip laserske fototerapije naziva frakcijski laser, što omogućuje poticanje staničnih promjena koje pomažu u promicanju ozdravljenja i smanjuju vrijeme preoblikovanja tkiva nakon tretmana.
 
Laserska svjetlost stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost genitalne kože i mukoze. Postupak preoblikavanja i regeneracija vaginalnog tkiva učinkovita je u ublažavanju bolnosti kod vulvovaginalne atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti vaginalnih stijenki za učinak pomlađivanja vagine.

Mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji stvaraju molekule tropokolagena. Ova tvar sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja i umnožavanju kolagenih vlakana čime se poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu.

Popularni naziv ovog postupka nazvan je prema najčuvenijem zagonetnom smješku 'MonaLisa Touch' ili dodir Mona Lize.

Obnavljanjem tkiva, vaginalna mukoza vraća funkcionalnost i oporavljaju se funkcije:
 • prehrane tkiva,
 • vlaženja,
 • tonusa i
 • osjetljivosti.

Uporaba frakcijskog lasera je najveća prednost 'MonaLisa Touch' postupka, kako za rezultate tako i sigurnost pacijentice, jer je na ovaj način toplinska energija pohranjena u idealnoj dubini u tkivu. Frakcijski laserski tretman ostavlja većinu površinskog epitelnog sloja netaknutom, što je važno iz perspektive sigurnosti. Sam tretman je neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju.

Objavljena istraživanja pokazuju da se najbolji učinak dobije nakon tri fototerapijska postupka, koji se obavljaju u razmacima od 6-8 tjedana. Većina pacijenata primjećuje značajno poboljšanje već nakon prvog postupka. Kod uznapredovalih promjena, pacijentima se preporučuje godišnja kontrola i eventualno ponavljanje postupka.

Bilo da ste u potrazi za ublažavanjem simptoma vaginalne atrofije, ili želite učinak pomlađivanja, laserska fototerapija je održiva opcija, potpomognuta kliničkim istraživanjima i brojnim uspjesima u ginekološkim postupcima.Laserski tretman uz matične stanice


Pored samostalne laserske terapije, frakcijski laser omogućuje i primjenu "PRP" postupka i uporabu matičnih stanica za regeneraciju tkiva intimnog područja. PRP je kratica za "platelet-riched plasma" i označuje postupak kada se iz krvi pacijenta posebnim postupkom izdvaja plazma bogata matičnim stanicama.

Primjena frakcijskog lasera i laserskih stupića stvara sićušne mikropore kojim tkivo usisava plazmu s matičnim stanicam, za razliku od PRP postupka na drugim dijelovima tijela, kada je nužan postupak injiciranja plazme s matičnim stanicama. Matične stanica ubrzavaju postupak regeneracije, te je učinak samog postupka dulji.

Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i kozmetoloških postupaka prema Europskom društvu za estetsku ginekologiju (ESAG).Dr. Vesna Harni