Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Obogaćivanje hrane folnom kiselinom smanjuje rizik nastanka određenih nekromosomskih prirođenih srčanih grešaka / CHD – congenital heart defects, objavljeno je u znanstvenom časopisu Circulation. Pojavnost nekromosomskih prirođenih srčanihh grešaka pala je 11% u Kanadi, nakon što je 1998. godine uvedeno obogaćivanje hrane folnom kiselinom, napisali su Dr. K.S. Joseph i kolege sa sveučilišta University of British Columbia, Vancouver. 

Rezultati podvlače važnost suplementiranja folne kiseline tijekom perikoncepcijskog razdoblja, rekao je Dr. Joseph. "Sve žene koje planiraju trudnoću trebaju rutinski uzimati folnu kiselinu," rekao je. 

Učestalost defekata neuralne cijevi je smanjena za gotovo 50% nakon što je Kanada započela s fortifikacijom hrane folnom kiselinom 1998. godine. Kako su raniji rezultati ukazivali da folna kiselina može smanjiti i učestalost nekromosomskih prirođenih srčanih grešaka, naveli su Dr. Joseph i kolege, ova istraživanja nisu ubrojala učinak folne kiseline tijekom vremena i kod poznatih rizičnih čimbenika za nastanak CHD. 

U aktualnom istraživanju, autori su pregledali sve poroda nakon 20. tjedna trudnoće, uključujući i kasne prekide trudnoće u Kanadi (osim Quebeca i Manitobe) u razdoblju između 1990. – 2011. godine. Zabilježili su promjene tijekom vremena u starosnoj dobi majki, učestalosti dijabetesa melitusa prije trudnoće, učestalosti rane preeklampsije, višestrukih poroda i prekida trudnoće. 

Ukupno je praćeno blizu 6 milijuna poroda, među kojima je nađeno 72,591 dijete s prirođenom srčanom greškom u vrijeme poroda i tijekom dojenja. Aktualna analiza se fokusirala na 66,980 djece koja nisu imala kromosomoske abnormalnosti / nekromosomoske prirođene srčane greške.

Obogaćivanje hrane folnom kiselinom smanjuje prirođene srčane greške

Sveukupna učestalost prirođenih srčanih grešaka nevezanih za kromosomoske abnormalnosti je procijenjena na 12.3 prirođenih srčanih grešaka na 1,000 poroda. Obogaćivanje hrane folnom kiselinom vodilo je smanjenju konotrunkalnih defekata za 27%, koarktacije aorte za 23%, ventrikularnih septalnih defekata za 15% i atrijskih septalnih defekata za 19%. 

"Premda je obogaćivanje hrane folnom kiselinom zamišljeno prije svega kao mjera za smanjenje oštećenja neuralne cijevi, moguće je da ova populacijska intervencija ima i dodatni dragocjeni učinak na specifične tipove prirođenih srčanih grešaka koje se često dijagnosticiraju," zaključili su Dr. Joseph i kolege.


SOURCE: http://bit.ly/2bXikZM
Circulation 2016.



Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve