I male količine arsena u vodi povezane s niskom porođajnom težinomNiska razina arsena koja se prirodno nalazi u vodi za piće je povezana s povećanim rizikom za prijevremeni porod i nisku porodnu težinu.
Kontakt RSS
I male količine arsena u vodi povezane s niskom porođajnom težinom
Niska razina arsena koja se prirodno nalazi u vodi za piće je povezana s povećanim rizikom za prijevremeni porod i nisku porodnu težinu.

I male količine arsena u vodi povezane s niskom porođajnom težinom

Objavljeno: 11. kolovoza 2017., Datum zadnje izmjene: 7. kolovoza 2017.

Niska razina arsena koja se prirodno nalazi u vodi za piće u mnogim američkim državama je povezana s povećanim rizikom od rođenja prijevremenih i mršavih beba, navodi se u novoj studiji.

Arsen je jedan od najčešćih elemenata Zemljine kore i prirodni kontaminant u vodi u mnogim regijama svijeta. Dok su prethodna istraživanja pronašla vezu između visoke razine arsena u vodi s različitim komplikacijama trudnoće u mjestima poput Kine, Argentine i Bangladeša, manje se zna o tome što se događa bebama na mjestima gdje trudnice piju vodu s malim količinama arsena.

Za sadašnju studiju su istraživači analizirali podatke od 428.804 rođenih u Ohiu od 2006. do 2008. kako bi vidjeli da li se ishodi trudnoće razlikuju ovisno o koncentraciji arsena u vodi. Budući da je do 80 posto domaćinstava u nekim regijama imalo privatni izvor vode - za koji nisu dostupni podaci o arsenu - istraživači su ograničili analizu na regije gdje je manje od 10 posto ili 20 posto kućanstava koristilo takvu vodu.

U regijama gdje je manje od 10 posto stanovništva koristilo privatne bunare, arsen je u javnoj vodi za piće bio povezan s 14 posto većom vjerojatnosti za vrlo malu dojenčad i 10 posto većom vjerojatnosti za prijevremeni porod, objavili su istraživači u "Environmental Research".
"Kontaminacija arsena varira geografski, temeljena je na lokalnoj geologiji", izjavila je autorica istraživanja Kirsten Almberg, istraživačica javnog zdravstva na Sveučilištu Illinois u Chicagu. "Testiranje pitke vode za različite zagađivače, uključujući arsen i olovo je dobar postupak", izjavila je Almberg.

Studija je pronašla negativne ishode trudnoće čak i kada su žene živjele u regijama gdje ih voda iz slavine može izložiti razinama arsena ispod 10 mikrograma po litri (10 μg / L), maksimalnom iznosu koji je siguran od strane Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA). Ovo sugerira da EPA propisi ne mogu štititi žene od reproduktivnih problema povezanih s arsenom, rekla je.

Studija nije bila kontrolirani pokus koji bi dokazao da li ili kako specifične razine arsena u pitkoj vodi mogu dovesti do negativnih ishoda trudnoće.

Ostala ograničenja uključuju nepotpuno ili nedostatno mjerenje arsena za određene regije u određenim vremenskim periodima tijekom studije, kao i mogućnost da trudnice piju vodu iz izvora koji nisu mjereni u studiji.

"Nedostatak je u tome što ne znamo točno koliko je kontaminirane vode koju su majke konzumirale, tako da studija jednostavno pretpostavlja ukupni prosjek za svaku regiju", rekao je Philippe Grandjean, voditelj Zaštite okoliša na Sveučilištu Southern Danska u Odensu.

"To znači da nije moguće istražiti jesu li vidljivi veći štetni učinci u trudnoćama u kojima je majka pila mnogo vode iz vodovoda u usporedbi s majkama koje preferiraju vodu u boci", rekao je Grandjean, koji nije bio uključen u studiju. "Sveukupno, ta nepreciznost znači da je studija vjerojatno potcijenila štetne učinke, a arsen je toksičniji za dijete nego što su izračunali autori".

Žene koje su zabrinute zbog izloženosti arsenu tijekom trudnoće trebale bi testirati svoju vodu ako koriste privatni bunar, rekao je Xindi Hu iz Harvard T.H. Chan School of Public Health u Bostonu. Opskrba komunalnom vodom trebala bi se sva rutinski testirati.

Trudnice mogu uzimati folate jer oni mogu potencijalno smanjiti toksičnost arsena tijekom trudnoće, rekao je putem e-pošte Hu, koji nije bio uključen u studiju.

"Neću predložiti da se pije samo voda iz boce jer bi to bilo kratkoročno hitno rješenje, a ne dugoročno rješenje", rekao je Hu. "Isto tako, voda u bocama nije nužno čišća ili sigurnija od vode iz slavine."

IZVOR: http://bit.ly/2sYSTdU
Environ Res 2017.

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni