Novi nacrt američkih smjernica za probir raka vrata materniceAmerička radna skupina USPSTF-a je izdala nove nacrte preporuka za probir raka vrata maternice.
Kontakt RSS
Novi nacrt američkih smjernica za probir raka vrata maternice
Američka radna skupina USPSTF-a je izdala nove nacrte preporuka za probir raka vrata maternice.

Novi nacrt američkih smjernica za probir raka vrata maternice

Objavljeno: 27. rujna 2017., Datum zadnje izmjene: 24. rujna 2017.

Američka radna skupina USPSTF-a je izdala nove nacrte preporuka za probir raka vrata maternice.

Glavna promjena u njihovim preporukama od 2012. godine je da se preporučuje testiranje visokorizičnih sojeva humanog papiloma virusa (HPV-HR) kao alternativa samo citološkom ili Papanicolaou (PAPA) probiru od 30 godina starosti; zajedničko testiranje – "kotestriranje" se više ne preporučuje.

Kao i u preporuci iz 2012.godine, USPSTF i dalje preporučuje da žene u dobi od 21 do 29 godina prolaze kroz citološki probir svake 3 godine.

Preporučuju se ne raditi probir kod žena mlađih od 21 godine jer postoje adekvatni dokazi da se, bez obzira na seksualnu povijest, ne smanjuje incidencija raka vrata maternice ili smrtnost u mlađih žena.

USPSTF također ne savjetuje probir u žena starijih od 65 godina koje su imale adekvatan prethodni probir i koje nemaju ni na koji drugi način povećan rizik za rak vrata maternice, kao i u žena koje su imale histerektomiju i čiji je cerviks uklonjen, a nemaju povijest prekanceroznih lezija visokog stupnja ili raka vrata maternice.

"Rak vrata maternice je izlječiv kada se pronađe i tretira rano", izjavila je sudionica radne skupine Carol Mangione, MD, MSPH. "Većina slučajeva raka vrata maternice se pojavljuje u žena koje nisu redovito pregledavane ili liječene, pa je stoga od presudne važnosti za smanjenje smrtnosti od raka vrata maternice osigurati da su sve žene prikladno pregledane i liječene".

Većina slučajeva raka vrata maternice se pojavljuje u žena koje nisu redovito pregledane ili liječene.

Nijedna od ovih preporuka se ne odnosi na žene kojima je dijagnosticiran visoki stupanj intraepitelne cervikalne lezije ili raka, te na žene koje su bile izložene dietilstilbestrolu u maternici ili imaju ugrožen imunološki sustav.

Nacrt prijedloga i preporuka probira su objavljeni za javni komentar na web stranici Radne skupine.

Promjena smjernica

Smjernice za žene u dobi od 30 do 65 godina su promijenjene jer postojeća literatura pokazuje da probiri sa samo citologijom ili samo HPV testom "nude razumnu ravnotežu između koristi i štete" u ovoj dobnoj skupini.

Analize i dokazi o kliničkim ispitivanjima također upućuju na činjenicu da testiranje gotovo udvostručuje broj testova praćenja i ne dovodi do povećane detekcije intraepitelnih lezija visokog stupnja ili raka vrata maternice u usporedbi s probirom koji obuhvaća samo HPV test.

Preporuke su slične onima od Američkog društva za maligna oboljenja (ACS), Američkog društva za kolposkopiju i patologiju vrata maternice (ASCCP) i Američkog društva za kliničku patologiju (ASCP) za žene u dobi od 21 do 29 godina. Za one od 30 do 65 godina se preporučuje probir svakih 5 godina s citologijom i HPV testiranjem, ili samo citološki probir svake 3 godine.

Smjernice Američke akademije obiteljskih liječnika slažu se s onima iz ACS / ASCCP / ASCP.

ACOG navodi da je poželjno kotestiranje citologije i HPV testa svakih 5 godina, ali je prihvatljiv i samo probir citologijom svake 3 godine.

US Preventive Services Task Force (USPSTF) 2017.

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni