ACOG smjernice za intraamnijsku infekcijuNove ACOG smjernice daju preporuke za intrapartalno liječenje intraamnijskih infekcija.
Kontakt RSS
ACOG smjernice za intraamnijsku infekciju
Nove ACOG smjernice daju preporuke za intrapartalno liječenje intraamnijskih infekcija.

ACOG smjernice za intraamnijsku infekciju

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 27. studenog 2017., Datum zadnje izmjene: 29. studenog 2017.

Nove smjernice daju preporuke za intrapartalno liječenje intraamnijskih infekcija. Američko društvo opstetričara i ginekologa (ACOG) je objavilo mišljenje odbora u "Obstetric & Gynecology".

"Prepoznavanje intrapartalne intraamnijske infekcije i primjena preporuka za liječenje su ključni koraci koji mogu učinkovito smanjiti morbiditet i smrtnost kod žena i novorođenčadi", pišu autori.

Intraamnijska infekcija, također poznata kao korioamnionitis, je infekcija koja rezultira upalom amnionske tekućine, placente, fetusa, fetalnih membrana ili decidua. Infekcija često uključuje višestruke patogene organizme, a tipično je posljedica migracije rastuće cervikalne ili vaginalne flore. Javlja se i kod prijevremenih i terminskih trudnica. Međutim, većina slučajeva dijagnosticiranih i liječenih od strane opstetričara / ginekologa se odnosi na terminske trudnice tijekom porođaja.

Infekcija može biti povezana s akutnim neonatalnim morbiditetom, uključujući neonatalnu upalu pluća, meningitis, sepsu i smrt. Također može rezultirati dugoročnim komplikacijama za dijete kao što su bronhopulmonalna displazija i cerebralna paraliza.

Intraamnijska infekcija može dovesti i do komplikacija za majku kao što je postpartalno krvarenje, endometritis i sepsa.

Prema mišljenju odbora, kliničari bi trebali sumnjati u intraamnijsku infekciju kad je temperatura majke 39,0 ° C ili više ili kada je između 38,0 ° C i 38,9 ° C u prisustvu drugog kliničkog čimbenika rizika kao što je majčina leukocitoza, gnojni cervikalni iscjedak ili fetalna tahikardija.

ACOG preporučuje korištenje antibiotika i antipiretika tijekom porođaja kada se sumnja ili potvrdi intraamnijska infekcija. Budući da je intraamnijska infekcija povezana s disfunkcionalnim porođajem, kliničari bi trebali osigurati normalan tijek porođaja kod pogođenih žena. Međutim, ACOG naglašava da sama intraamnijska infekcija nije indikacija za porođaj tog časa i rijetko je razlog za porođaj carskim rezom

Preporučeni antibiotski preparati za liječenje intraamnijske infekcije su ampicilin i gentamicin, cefazolin i gentamicin ili klindamicin ili vankomicin i gentamicin. Antibiotsku terapiju treba nastaviti nakon poroda kod žena s čimbenicima rizika za postpartalni endometritis kao što su bakteriemija ili kontinuirana vrućica; žene koje su podvrgnute carskim rezom imaju veću vjerojatnost za endometritis od onih koji su vaginalno rodile.

Kliničari također trebaju uzeti u obzir antibiotsku terapiju u slučajevima izolirane groznice majki, osim ako je očigledan sekundarni uzrok.
Također ukazuju na potrebu za kliničkom komunikacijom između kliničara zdravstvenih maternalnih i neonatalnih timova.

"Pravodobno liječenje majki zajedno s informiranjem neonatalnih pružatelja zdravstvene skrbi omogućit će odgovarajuće praćenje i empirijsko liječenje antibioticima kada je to indicirano", zaključili su.

Obstet Gynecol. 2017;130(2):e95-e101

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni