Histerosalpingografija s uljnim kontrastom povećava plodnostStopa postignutih trudnoća i porođaja živorođene djece je bila 10% veća u neplodnih žena kod kojih je HSG učinjen s uljnim kontrastom.
Kontakt RSS
Histerosalpingografija s uljnim kontrastom povećava plodnost
Stopa postignutih trudnoća i porođaja živorođene djece je bila 10% veća u neplodnih žena kod kojih je HSG učinjen s uljnim kontrastom.

Histerosalpingografija s uljnim kontrastom povećava plodnost

Objavljeno: 11. listopada 2017., Datum zadnje izmjene: 8. listopada 2017.
Stopa postignutih trudnoća i porođaja živorođene djece je bila 10% veća u neplodnih žena kod kojih je histerosalpingografija (HSG) učinjena s uljnim kontrastom, za razliku od onih kod kojih je HSG učinjen s vodenim kontrastom, pokazuju nalazi multicentričnog randomiziranog istraživanja objavljenog u časopisu "New England Journal of Medicine".

Manja prijašnja istraživanja su imala oprečne rezultate pa su stoga dr. sci. Kim Dreyer iz Sveučilišnog medicinskog centra u Amsterdamu, Nizozemska i kolege dizajnirali studiju "H2Oil" kako bi razriješili dilemu.

Studija je provedena od 2012. do 2014. godine s 1,119 žena u dobi od 18 do 39 godina iz 27 bolnica, kod kojih je nasumično HSG učinjen s uljnim kontrastom (n = 557) ili vodenim kontrastom (n = 562). Oba agensa napravljena su sa strane Paris-based Guerbet: "Lipiodol Ultrafluid" ("Etiodol" u Sjedinjenim Američkim Državama), ethiodizirano ulje maka i "Hystero", sredstvo na bazi vode.

U roku od 6 mjeseci od randomizacije, 39,7% žena u uljnoj kontrastnoj skupini je postiglo trudnoću, nasuprot 29,1% onih u vodenoj kontrastnoj skupini (omjer 1,37). U uljnoj skupini je bilo više živorođene djece, s 38,8% u odnosu na 28,1% (omjer 1,38).

Prednost od 10,6% u stopi trudnoće s uljnim kontrastom se bazira na broju koji je potreban za liječenje 10 jedinki, napominju autori.

S obzirom na karakteristike ispitanica, srednja dob u obje skupine je bila oko 33 godine, a medijan trajanja neplodnosti je iznosio oko 20 mjeseci, pri čemu je približno dvije trećine u svakoj skupini imalo primarnu neplodnost definiranu kao neuspjeh da ostvari trudnoću nakon barem jedne godine nezaštićenih odnosa. Broj motilnih spermija kod očeva u obje skupine je bio sličan, oko 55 milijuna / mL.

Većina žena u obje skupine je imalo prohodne jajovode: 86,1% (uljni) i 88,6% (vodeni kontrast).

Istraživanje je također pokazalo slične stope u obje skupine za način na koji je postignuta koncepcija. 220 trudnoća u uljnoj skupini je zanijelo kako slijedi: 73,6% prirodno, 6,8% nakon intrauterine oplodnje bez blage hiperstimulacije jajnika, 17,7% nakon intrauterine oplodnje s blagom hiperstimulacijom jajnika i 1,8% nakon prijenosa embrija nakon in vitro oplodnje (IVF) ili intracitoplazmatske injekcije sperme (ICSI).

U 'vodenoj skupini' je prirodno zanijelo 72,7% od 161 trudnoća, 9,9% je zanijelo nakon intrauterine oplodnje bez blage hiperstimulacije jajnika, 16,1% je zanijelo nakon intrauterine oplodnje s blagom hiperstimulacijom jajnika, a 1,2% je zanijelo nakon prijenosa embrija nakon IVF-a ili ICSI.

"Stope uspješne trudnoće bile su znatno više u 'uljnoj skupini' i nakon samo jednog tretmana", rekao je koautor Ben Mol, profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu u Adelaideu u Australiji.

"Ovo je važan podatak za žene koje nemaju nikakav drugi način liječenja osim in vitro oplodnje. Daje novu nadu neplodnim parovima".

Nuspojave su bile slične u obje skupine, s mrtvorođenim od 0,7% u obje skupine, stopama pobačaja od 5,2% u uljnoj skupini i 5,6% u vodenoj grupi, te ektopičnom trudnoćom od 0,4% u obje skupine. Iako je troje dojenčadi iz uljne skupine imalo kongenitalne abnormalnosti, to je vjerojatno bio slučajan rezultat i bio je sličan stopi u općoj populaciji. "Nemamo drugih podataka koji bi sugerirali povećani rizik od kongenitalnih abnormalnosti s uljnim kontrastom", napisali su autori.

Naglašavaju da se rezultati temelje na mladim ženama s niskim rizikom za tubarne bolesti i bez poznatih endokrinološkihg bolesti, ali nisu generalizirani na drugim neplodnim populacijama. Također su naveli da su koristili nove ambulantne tehnike kao što je sonografija s pjenom, ali do sada nemaju podataka o efektu tih kontrasta.


N Engl J Med. Objavljeno online, 2017.

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni