Biomarkeri za procjenu rezerve jajnika i plodnost u ženaBiomarkeri za procjenu rezerve jajnika nisu bili povezani s plodnošću u žena dobi između 30 i 44 godine.
Kontakt RSS
Biomarkeri za procjenu rezerve jajnika i plodnost u žena
Biomarkeri za procjenu rezerve jajnika nisu bili povezani s plodnošću u žena dobi između 30 i 44 godine.

Biomarkeri za procjenu rezerve jajnika i plodnost u žena

Objavljeno: 22. studenog 2017., Datum zadnje izmjene: 3. prosinca 2017.

Biomarkeri koji se koriste za procjenu rezervi jajnika nisu bili povezani s plodnošću u žena dobi između 30 i 44 godine bez povijesti neplodnosti koje su pokušale zanijeti u periodu od 3 mjeseca ili manje, pronašla je sadašnja studija.

"Ovi nalazi ne podupiru upotrebu urinskih ili krvnih testova hormona za stimulaciju folikula (FSH) ili razine antimüllerovog hormona (AMH) kako bi se procijenila prirodna plodnost kod žena s tim karakteristikama", zaključili su istraživači.

Dr. Anne Z. Steiner iz Odjeljenja za opstetriciju i ginekologiju Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, Chapel Hill, i kolege su izvjestili o svojim nalazima u članku objavljenom na netu u JAMA.

"Unatoč nedostatku dokaza o njihovoj korisnosti, biomarkeri ovarijskih rezervi se koriste kao markeri za reproduktivni potencijal ili kao testovi plodnosti", napisali su autori. "Kućni testovi za plodnost se temelje na određivanju koncentracije FSH i komercijalno su dostupni. Osim toga, kliničari koriste ove testove kada odlučuju o krioprezervaciji oocita."

Istraživači su proveli studiju prateći vrijeme u kojem je došlo do trudnoće između 2008. i 2016. godine. Uključili su 750 žena koje su dale krv i uzorak urina. Istraživači su prilagodili dob, indeks tjelesne mase, rasu, trenutni status pušenja i korištenje hormonske kontracepcije tijekom prethodne godine. Također su provodili analize podskupina prema dobi i paritetu.

"Cilj ove studije je bio odrediti u kojoj su mjeri biomarkeri koji se koriste za određivanje rezerve jajnika (AMH u serumu početne folikularne faze, serumski FSH, serumski inhibin B i urinarni FSH) povezani s reproduktivnim potencijalom, mjereno vjerojatnošću koncepcije u skupini žena starije reproduktivne dobi", objašnjavaju istraživači. "Pretpostavljalo se da bi žene s vrijednostima biomarkera koje bi ukazivale na smanjenu rezervu jajnika imale manju vjerojatnost da će postići začeće (fekundabilitet) u 6 ciklusa i 12 ciklusa."

Međutim, istraživači nisu utvrdili povezanost između niskog AMH (<0,7 ng / mL) ili visokog FSH (> 10 mIU / mL) i smanjene plodnosti ili smanjene kumulativne vjerojatnosti koncepcije za šest ili 12 ciklusa kod pokušaja trudnoće nakon podešavanja dobi, indeksa tjelesne mase, rase, trenutnog status pušenja i korištenja hormonske kontracepcije tijekom prethodne godine.

Kod žena s niskim vrijednostima AMH, vjerojatnost koncepcije za 6 ciklusa pokušaja je bila 65% (95% interval [CI], 50% - 75%), odnosno 62% kod žena s normalnim vrijednostima (95% CI, 57% 66%). Slično tome, nije bilo razlike između dviju skupina nakon 12 ciklusa pokušaja (84%, [95% CI, 70% - 91%], odnosno 75% [95% CI, 70% - 79%]).

Kod onih s visokim serumskim FSH vrijednostima, vjerojatnost koncepcije u šest ciklusa pokušaja također nije bila značajno različita u usporedbi sa ženama s normalnim FSH vrijednostima, niti je bilo drugačije nakon 12 ciklusa pokušaja.

"Razine inhibina B u ranoj folikularnoj fazi također nisu bile povezane s rezultatima plodnosti", pišu znanstvenici.

"Iako je smanjenje rezerve jajnika i plodnost povezano s kronološkom dobi, kada se promatraju prosjeci, može postojati manja povezanost između rezervi jajnika određene žene i faktora koji utječu na njezinu plodnost, kao što je kvaliteta jajašca. AMH i razine FSH mogu, međutim, utjecati na poticanje folikula kod onih s smanjenom rezervom jajnika ", objašnjavaju autori. "Moguće je da mali AMH dopušta većem udjelu preostalog dijela primordijalnih folikula da se aktiviraju i postanu rastući folikuli. Osim toga, visok FSH u žena s niskom rezervom može dovesti do "superovulacije" s multifolikularnom ovulacijom, povećavajući vjerojatnost trudnoće ".

"Nekoliko upozorenja"

Nalazi studije "bi se trebali uzeti u obzir u kontekstu nekoliko upozorenja", piše u pratećem uvodu dr. Nanette Santoro s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Colorado Aurora.

Bitno je istaknuti da je studija isključila one s poznatim problemima plodnosti ili s problemima plodnosti njihovih partnera. Osim toga, s obzirom da je jedini raspoloživi ishod trudnoće bio pozitivan test trudnoće, moguće je da je kod žena s niskom razinom jajnika bilo više gubitaka trudnoće i niže stope rađanja žive djece. Također, "iako je naknadna upotreba lijekova za plodnost utjecala na ishode kod skupine žena s niskim AMH, cenzurirani su podaci žena koje su pokrenule terapije potpomognute oplodnje", objašnjava dr. Santoro.

Dr. Santoro ističe, "Nalazi se razlikuju od rezultata prethodne pilot studije od 100 žena u kojima je niska razina AMH bila povezana sa smanjenim mogućnostima začeća [...] Iako je ukupna veličina uzorka bila relativno velika , broj žena u dobnoj skupini od 38 do 44 godina s niskim AMH bio je mali, a gubitak žena u praćenju u ovoj skupini u liječenja plodnosti tijekom 12 mjeseci promatranog razdoblja je možda utjecao na rezultate ", dodaje ona.

Konačno, "stopa pada AMH tijekom vremena kod žena će vjerojatno biti koristan faktor za uključivanje u prognostičke modele, no serijska mjerenja nisu rađena u ovoj studiji. Većina dosadašnjih radova je uključivala proučavanje presjeka pojedinačnih vrijednosti. Moguće je da podskup žena koje imaju brži pad pada razina AMH ima lošiji profil plodnosti", objašnjava dr. Santoro.

Različiti pristupi su potrebni za žene sa i bez neplodnosti

"Za kliničke istraživače koji proučavaju klimakterij, čini se da AMH dugoročno može pomoći ženi da prospektivno utvrdi kada će biti njena zadnja menstruacija", napisao je dr. Santoro. "Čini se da je potrebno razlikovati neplodnu populaciju koja je već pokušavala začeti i stoga se susreće u kliničkoj praksi, od neinfertilnog stanovništva koji se sastoji od skupine žena (od kojih većina nikada neće doći liječniku za neplodnost) koja može imati brojne reproduktivne prednosti koje ublažuju nisku razinu AMH pri tumačenju ovih biomarkera. Cirkulirajući AMH može značiti različite stvari u svakoj od ovih okolnosti."

Kliničari ne bi trebali analizirati žene koje nikad nisu pokušale zanijeti na sličan način kao žene s neplodnosti, zaključuje dr. Santoro. "To ne samo da može pružiti potencijalno pogrešne rezultate i stvoriti anksioznost, već također može dovesti do skupih tretmana za održavanje plodnosti koji nemaju nikakvu vrijednost".
JAMA. Objavljeno online, 2017.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni