Razina vitamina D povezana sa stopom živorođene djece nakon MPOŽene s normalnom razinom vitamina D imaju tri puta veću vjerojatnost da će nakon MPO postupka roditi živu bebu.
Kontakt RSS
Razina vitamina D povezana sa stopom živorođene djece nakon MPO
Žene s normalnom razinom vitamina D imaju tri puta veću vjerojatnost da će nakon MPO postupka roditi živu bebu.

Razina vitamina D povezana sa stopom živorođene djece nakon MPO

Objavljeno: 12. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2018.

Kod žena koje su podvrgnute postupcima medicinske potpomognute oplodnje (MPO), one koje imaju adekvatnu razinu vitamina D imaju tri puta veću vjerojatnost da će roditi živu bebu, u usporedbi sa ženama čije su razine smanjene ili nedovoljne, pokazuju rezultati sustavnog pregleda i meta-analiza. Istraživači sada pozivaju na randomizirano kliničko ispitivanje kako bi proučili potencijalni učinak nadopune vitamina D na stope preživljenja kod MPO.

Justin Chu, doktor medicine, doktor znanosti, iz Tommy's National Centre for Miscarriage Research, Institute of Metabolism and Systems Research, University of Birmingham i Birmingham Women's and Children's NHS Foundation Trust uVelikoj Britaniji, i kolege su izvjestili o svojim nalazima online u časopisu "Human Reproduction".

"Iako je utvrđena povezanost, korisni učinak korekcije smanjene vrijednosti ili nedostatka vitamina D treba biti testiran preko kliničkog ispitivanja. U međuvremenu, žene koje žele postići uspješnu trudnoću ne bi trebale otrčati do svoje lokalne ljekarne i kupiti dodatke vitamina D sve dok ne saznamo više o njegovim učincima. Moguće je predozirati se vitaminom D i to može dovesti do prevelikog nakupljanja kalcija u tijelu što može oslabiti kosti i oštetiti srce i bubrege ", upozorava dr. Chu.

Meta-analiza je obuhvatila 11 objavljenih studija s 2700 žena koje su bile u postupcima MPO (in vitro oplodnja, intracitoplazmatska injekcija spermija i / ili prijenos smrznutih embrija), a koje su podvrgnute testiranju krvi za razinu vitamina D. Sve su studije stavile kliničku trudnoću kao ishod. Istraživači smatraju da su koncentracije vitamina D veće od 75 nanomola po litri krvi (nmol / L) dovoljne, koncentracije manje od 75 nmol / L su smanjene, a manjak je ispod 50 nmol / L.

"Jedno zapanjujuće otkriće je bila da je velika prevalencija nedostatka vitamina D. Među tim ženama smo otkrili da samo 26% žena u studijama ima dovoljne koncentracije vitamina D, 35% ima smanjenu koncentraciju, a 45% ima manjak", izjavio je koautor, Ioannis Gallos, DMS, MD, MRCOG, akademski klinički predavač i subspecijalist u reproduktivnoj medicini i kirurgiji, također iz Tommy's National Centre for Miscarriage Research, Institute of Metabolism and Systems Research, University of Birmingham i Birmingham Women's and Children's NHS Foundation Trust, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sedam studija koje je uključilo 2026 bolesnica je uzelo porođaj kao krajnji ishod.. Žene s odgovarajućom razinom vitamina D su imale veću vjerojatnost da će roditi živo dijete od onih koji su imali smanjenu vrijednost ili nedostatak vitamina D.

Pet studija koje je uključilo 1700 bolesnica je pokazalo da žene s odgovarajućim razinama vitamina D imaju bolje šanse za imati pozitivan test na trudnoću (biokemijska trudnoća) u usporedbi sa ženama čije su razine vitamina D bile manjkave ili nedovoljne.

Slično, žene s odgovarajućom razinom vitamina D su imale veću vjerojatnost za postizanje kliničke trudnoće (kucanje fetalnog srca s otprilike 5 tjedana nakon prijenosa embrija).

Međutim, čini se da vitamin D nije bio povezan s pobačajem u šest studija koje su uključile 1635 bolesnica.

Istraživači kažu kako bi poboljšani uspjeh u žena s urednom razinom vitamina D "mogao biti putem djelovanja vitamina D na endometrij poticanjem implantacije embrija ili kao surogat marker za opće dobro stanje".

Kako je testiranje vitamina D i liječenje nedostatka relativno jeftino, "korisno bi bilo dijagnosticirati i liječiti nedostatak vitamina D kod žena koje planiraju MPO kako bi optimizirali rezultate trudnoće", napisali su znanstvenici.
"Regulacija nedostatka vitamina D kod tih pacijentica bi također bila korisna tijekom trudnoće jer je pronađeno da uredna vrijednost vitamina D smanjuje rizik od opstetričkih komplikacija kao što su gestacijski dijabetes, pre-eklampsija i usporen rast fetusa."

Human Reproduction. Objavljeno online, 2017.

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni