Mišići zdjeličnog dna slabe nakon menopauzeNesvjesna kontraktilnost mišića zdjeličnog dna može biti narušena u nekih žena u postmenopauzi.
Kontakt RSS
Mišići zdjeličnog dna slabe nakon menopauze
Nesvjesna kontraktilnost mišića zdjeličnog dna može biti narušena u nekih žena u postmenopauzi.

Mišići zdjeličnog dna slabe nakon menopauze

Objavljeno: 31. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.

Nesvjesna kontraktilnost mišića zdjeličnog dna (PF – "pelvic-floor muscles") može biti narušena u nekih žena u postmenopauzi, sugerira retrospektivna studija iz Tajvana.

"U žena sa simptomima slabosti mišića zdjeličnog dna, menopauza je povezana sa slabijom podlogom zdjeličnog dna i smanjenim odazivom na nesvjesne kontrakcije PFM-a prilikom naglog povećanja intraabdominalnog tlaka, ali nije povezana sa smanjenom sposobnošću svjesnih kontrakcija PFM-a," Dr. Wen-Chen Huang i dr. Jenn-Ming Yang s Medicinskog sveučilišta Taipei su napisali u svom članku objavljenom online u "Neurourology and Urodynamics".

Dva istraživača su retrospektivno pregledali podatke 162 premenopauzalnih i 215 žena u postmenopauzi u periodu od šest godina u jednoj akademskoj bolnici. Nalazi su uključili kliničke intervjue, pregled zdjelice i četverodimenzionalne ultrazvuke.

Analizirali su ultrazvuk vrata mokraćnog mjehura i hiatus tijekom nehotičnih i dobrovoljnih kontrakcija PFM tijekom kašljanja i maksimalnog stiskanja; također su mjerili duljinu vrata mokraćnog mjehura (BND), kut vrata mjehura, genitohijatalnu dimenziju, genitohijatalno područje i genitohijatalni kut.

Od odmaranja do kašljanja su žene u postmenopauzi imale znatno veće pokrete vratnog mjehura prema straga, znatno manju redukciju veličine genitohijatalnog tkiva i znatno manji kranioventralni genitoilijalni pokret nego kod žena u premenopauzi.

Tijekom maksimalnog stiskanja su žene u premenopauzi i postmenopauzi imale usporedive duljine vratove mokraćnog mjehura i genitohijatalni ultrazvuk.

Dr. Beri Ridgeway, ginekolog u klinici Cleveland u državi Ohio, izjavio je: "Poremećaji dna zdjelice su složeni, a etiologija je vjerojatno multifaktorijalna. Istraživanje čimbenika koji pridonose tim poremećajima je od presudne važnosti, tako da liječnici mogu poboljšati mogućnosti liječenja za ove poremećaje koji oslabljuju dno zdjelice. "

"Poremećaji dna zdjelice se povećavaju s dobi žene", dodao je dr. Ridgeway, koji nije bio uključen u studiju. "Gubitak mišićne mase i čvrstoće obično se javljaju tijekom tog vremena. U ovoj studiji teško je razlučiti je li to povezano s menopauzom (hormoni) ili s godinama."

Glavno ograničenje studije, primijetio je dr. Ridgeway, jest da su dvije skupine heterogene, što ih čini teškim za usporedbu.

"Klimakterijska skupina je starija i teža, a dob i pretilost su povezani s poremećajima dna zdjelice", objasnio je. "Također, menopauza je povezana s godinama pa ne znamo jesu li ti nalazi povezani s menopauzi ili dobi. Autori su to kontrolirali u statističkoj analizi, ali još uvijek brinem o konkretnom zaključku vezanom uz menopauzu."

"S obzirom da je riječ o retrospektivnoj studiji", rekao je, "možemo samo pokazati povezanost, a ne uzročnost. Imam i pitanja za klinički značaj jer nisu postojale značajne razlike među skupina s obzirom na simptome".

Dr. Elaine Waetjen, ginekologinja na Medicinskom fakultetu UC Davis u Sacramentu, u Kaliforniji, također je imala komentare vezane uz studiju.

"Starije žene u postmenopauzi sa simptomima disfunkcije zdjeličnog dna kao što su inkontinencija i prolapsi vjerojatno imaju strukturne promjene u tkivu dna zdjelice koje se zasigurno odnose na starenje i eventualno na promjene u razinama estrogena. ", napisala je dr. Waetjen.

"Vrlo sam zabrinuta da će pacijenti i kliničari izvući iz ove studije da se simptomi ovdje vidljivi isključivo odnose na klimakterij ili nizak estrogen, a ne da su povezani s mnogo kompleksnijim odnosom između starenja i hormonalnih promjena povezanim s klimakterijem", upozorila je.

"Statistički problem s ovom studijom je što se donosi zaključak da je menopauza glavni uzrok tih problema", dodala je dr. Waetjen. "Preporučila bih da kliničari i pacijentice budu oprezni sa zaključkom da je menopauza (kako je ovdje definirana - razlika između" normalnog "i" hipoestrogenizma ") glavni uzrok ovih promjena.

U mnogim studijama o dnu zdjelice starenje ima glavnu ulogu u promjenama dna zdjelice, a to u ovoj studiji nije naglašeno na odgovarajući način."

IZVOR: http://bit.ly/2AzNLSg
Neurourol Urodyn 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni