Menopauzalne tegobe najsnažnije u ranim 50-tim godinamaMenopauzalni simptomi što su valunzi i noćno znojenje imaju najveći utjecaj na kvalitetu života žena u ranim 50-im godina.
Kontakt RSS
Menopauzalne tegobe najsnažnije u ranim 50-tim godinama
Menopauzalni simptomi što su valunzi i noćno znojenje imaju najveći utjecaj na kvalitetu života žena u ranim 50-im godina.

Menopauzalne tegobe najsnažnije u ranim 50-tim godinama

Objavljeno: 7. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 4. veljače 2018.

Simptomi menopauze kao što su valunzi i noćno znojenje imaju najveći utjecaj na kvalitetu života žena u ranim 50-im godina, navodi se u maloj studiji u SAD-u.

Žene starije od 60 godina su imale bolju procjenu kvalitete života i manje pritužbi na probleme s pamćenjem i fizičke simptome, objavili su istraživači u znanstvenom časopisu "Maturitas", ali su i dalje imale problema poput seksualne disfunkcije, umora i raspoloženja.

"Ova studija naglašava potrebu da kliničari iniciraju razgovore sa ženama o seksualnom zdravlju i psihosocijalnim promjenama povezanim sa starenjem", rekla je dr. Carolyn Torkelson iz Sveučilišta Minnesota u Minneapolisu.

"Žene žive zdrave produktivne živote mnogo godina poslije menopauze, stvarajući tako potrebu za medicinskim uslugama koje su jedinstvene za ovu populaciju", navela je Torkelson.

Za studiju su istraživači proučili podatke iz upitnika koje je popunjavalo 932 žena u Minnesoti koje su bile dio veće studije o tome da li ekstrakt zelenog čaja utječe na razvoj karcinoma dojke.

Žene su u istraživanju u prosjeku bile starosti oko 60 godina. Većina ih je bila bijela, a obično su bile uredne težine ili samo malo povećane težine.

Sveukupno, sudionice mlađe od 55 godina su prijavile više noćnih znojenja i valunga od svojih starijih kolegica.

Ove mlađe žene u studiji također su izvijestile o većim promjenama seksualne želje.

Starije žene su izvijestile o manje ozbiljnim problemima za tjelesne simptome kao što su umor, poteškoće s spavanjem, dobivanje težine i promjene u izgledu.

Studija nije bila kontrolirani pokus dizajniran na način da dokaže da li ili kako simptomi menopauze utječu na kvalitetu života.

Osim male veličine studije i nedostatka rasne i etničke raznolikosti među sudionicama studije, još jedan nedostatak je bio da su sudionice u prosjeku bile zdravije i bolje obrazovanije od prosječne američke žene.

Iako ta ograničenja ne znače da se rezultati ne mogu odnositi na raznolikiju populaciju žena, nalazi još uvijek pridonose dokazima da menopauza može utjecati na kvalitetu života, rekla je dr. Susan Davis, istraživačica na Sveučilištu Monash u Melbourneu, Australija.

"Dobro je utvrđeno da je vrhunac simptoma menopauze tijekom ranih godina postmenopauze", rekla je Davis.

S obzirom na široki raspon načina na koje menopauza i starenje mogu utjecati na svakodnevni život žene, nužno je da liječnici izravno informiraju pacijentice o simptomima koji ne moraju nužno dovesti do spolne disfunkcije ili problema s mjehurom, rekla je dr. Mary Jane Minkin, Medicinska škola Yale u New Havenu, Connecticut.

"Većina žena povezuje valunge s klimakterijem, a neki za sve krive menopauzu, poput povećanja težine od 40 kilograma, što je vrlo malo vjerojatno da će biti strogo vezano uz menopauzu", izjavila je Minkin.

"Skoro sve ankete pokazuju da većina žena ne govori o suhoći rodnice, što je značajno pitanje kod većine žena", dodala je Minkin. "I, na žalost, vezano uz suhoću vaginalnog sustava su simptomi mokraćnog mjehura, poput recidivnih infekcija mokraćnog sustava, koje ni pacijentica ni davatelj usluga često ne povezuju s menopauzom."
IZVOR: http://bit.ly/2yL0jZO
Maturitas 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni