Hormonski receptori i papilarnim rak štitnjače u postmenopauziPorast estrogenskih alfa receptora povezana je s agresivnim papilarnim karcinomom štitnjače nakon menopauze.
Kontakt RSS
Hormonski receptori i papilarnim rak štitnjače u postmenopauzi
Porast estrogenskih alfa receptora povezana je s agresivnim papilarnim karcinomom štitnjače nakon menopauze.

Hormonski receptori i papilarnim rak štitnjače u postmenopauzi

Objavljeno: 12. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 11. veljače 2018.

Povećana ekspresija estrogenskih alfa receptora se može povezati s agresivnim papilarnim karcinomom štitnjače nakon menopauze, pokazuje mala studija.

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju da postoje razlike u prisutnosti aktivnih estrogenskih receptora kod papilarnog karcinoma štitnjače između žena prije i poslije menopauze. Činjenica da je prognoza papilarnog raka štitnjače značajno različita kod žena prije i poslije menopauze, ukazuje da bi spolni hormoni mogli biti povezani", izjavio je prvi autor dr. John I. Lew iz Sveučilišta Miami na Medicinskom fakultetu Leonarda M. Millera u Miamiju, Florida.

"Status estrogenskih receptora štitnjače može imati prognostičku vrijednost i služi kao potencijalni terapeutski cilj", rekao je.

Tijekom petogodišnjeg razdoblja, Dr. Lew i njegovi kolege su proučavali razvoj histološki potvrđenog paplilarnog karcinoma štitnjače u 20 žena kod kojih je odstranje štitnjača u potpunosti: 9 žena u dobi od 21 do 40 godina u premenopauzi koje su imale redovite menstrualne cikluse i 11 žena u postmenopauzi (u dobi od 55 godina ) čiji je posljednji menstrualni ciklus bio više od godinu dana prije operacije. Nitko nije koristio terapiju s modulatorima estrogena ili s analozima.

Kao što je objavljeno u časopisu "Surgery", kod svake pacijentice su istraživači sakupljali karcinomatozno tkivo i kontrolirali uzorke bez karcinomatoznog tkiva s kontralateralne strane iste žlijezde.

Ekspresija estrogenskog alfa-receptora je bila veća u uzorcima iz karcinoma u odnosu na kontrolne uzorke žena u postmenopauzi, ali ne i u žena u premenopauzi.

Niti u jednoj skupini nije nađena razlika u ekspresiji estrogenskog beta-receptora između karcinomatoznog i kontrolnih uzoraka tkiva.

Povećana aktivnost matrične metaloproteinaze-2, kao mjere invazivnosti tumora, pronađena je samo u postmenopauzalnom papilarnom karcinomu štitnjače.

Stanice papilarnog karcinoma štitnjače u premenopauzalnoj skupini su imale povišenu aktivnost kinaze regulirane izvanstaničnim signalom, ali ne i proteinske kinaze B, u usporedbi s kontrolnim stanicama.

Nasuprot tome, stanice papilarnog karcinoma štitnjače u postmenopauzi su imale smanjenu ekspresiju kinaze regulirane izvanstaničnim signalom i povećanu aktivaciju protein kinaze B, u odnosu na kontrolno tkivo.

Nakon 2 tjedna liječenja etidij bromidom, ekspresija proteina alfa receptora estrogena se povećala samo u premenopauzalnim, a ne i u postmenopauzalnim, karcinomatoznim stanicama.

Ovo istraživanje "moglo bi dovesti do ciljanih sustavnih molekularnih terapija u podskupini pacijenata, kao što su žene u postmenopauzi", rekao je dr. Lew.

Dr. Pauline Funchain iz Cleveland Clinic u državi Ohio, rekla je: "Ovo je zanimljiva studija. Dugo smo znali da postoji razlika u odnosu na spol kod karcinoma štitnjače. Ideja o biološkoj osnovi objašnjava razlike koje vidimo u klinici."

"Onkolozi i kliničari općenito znaju da su naši pacijenti s rakom štitnjače najčešće žene i da karcinom štitnjače imaju lošiju prognozu u postmenopauzi nego u žena u premenopauzi", dodala je.

"To su još uvijek pretpostavke i prerano je nagađati bilo kakve kliničke posljedice", objasnila je dr. Funchain. "Ali preciznije onkološko istraživanje - podudaranje genomike s terapijskim terapijama – je danas ogroman trend. Iako ova studija neće izravno utjecati na liječenje pacijenata, to je još jedna cigla u temeljima našeg razumijevanja. "

"Hormonski milje spola je važan i bit će važniji u liječenju naših pacijenata u budućnosti", rekla je.
IZVOR: http://bit.ly/2k88OHS
Surgery 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni