Rast fetusa u pretilih trudnica je drugačijiPretile trudnice koje nemaju ozbiljnih medicinskih problema imaju veću vjerojatnost da će imati velike bebe u odnosu na trudnice koje nisu pretile.
Kontakt RSS
Rast fetusa u pretilih trudnica je drugačiji
Pretile trudnice koje nemaju ozbiljnih medicinskih problema imaju veću vjerojatnost da će imati velike bebe u odnosu na trudnice koje nisu pretile.

Rast fetusa u pretilih trudnica je drugačiji

Objavljeno: 23. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 18. veljače 2018.

Pretile trudnice koje nemaju ozbiljnih medicinskih problema imaju veću vjerojatnost da će imati velike bebe od majki koje nisu pretile, navodi se u nedavnoj studiji.

Dok je pretilost majki odavno povezana s povećanim rizikom za komplikacije u trudnoće i za majke i za fetus, trenutna studija pruža novi uvid u načine na koje razvoj fetusa može biti drugačiji kada su majke pretile. Između ostalog, studija je utvrdila da pretile majke imaju tendenciju da imaju bebe s duljim bedrima i kostima ruke te većim opsegom glave.

"Općenito, čak i među ženama bez većih kroničnih bolesti prije trudnoće, vidjeli smo značajne razlike u rastu fetusa između pretilih i ne-pretilih trudnica", rekao je dr. Cuilin Zhang, glavni voditelj studije u Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development u the National Institutes of Health u Bethesdi, Maryland.

Majke s većim bebama imaju veću vjerojatnost da će imati dojenčad koja će zastati u porođajnom kanalu ili zahtijevati vakuum ili forceps za pomoć tijekom vaginalnog porođaja, a imat će i veću vjerojatnost za porođaj carskim rezom.

Sadašnja studija, koja je uključila 443 pretilih i 2.320 ne-pretilih majki i njihove beba, je pokazala razlike kod fetusa već u drugom tromjesečju.

Sve žene su u studiji bile bez kroničnih bolesti kada su zatrudnile, a nijedan od njih nije imala višeplodnu trudnoću.

Da bi procijenili razvoj fetusa, istraživači su analizirali podatke svakog ultrazvuka, uključujući mjerenja dužine humerusa, femura, opsega glave i opsega abdomena.

Polazeći od 21-og tjedna trudnoće, duljine bedrene kosti i humerusa su bile znatno dulje u fetusa pretilih majki nego u fetusa ne-pretilih majki, objavili su istraživači u znanstvenom časopisu "JAMA Pediatrics".

Razlike su se nastavile do kraja trudnoće, ili 38 tjedana trudnoće. U toj točki vremena, polovica beba pretilih majki je imala duljinu femura od najmanje 71 milimetar, u usporedbi s 70,2 milimetara u beba ne-pretilih majki.

Na kraju trudnoće, polovica beba pretilih majki je imala kosti humerusa barem 62,2 milimetara, u usporedbi s 61,6 milimetara u beba ne-pretilih majki.

Tijekom trudnoće, pretile žene su imale bebe sa znatno većim opsegom glave nego ne-pretile, po rezultatima studije.

Nije bilo značajne razlike u abdominalnom opsegu između beba pretilih i ne-pretilih majki. Međutim, kada su istraživači promatrali samo pretile i majke normalne težine, isključujući žene s prekomjernom težinom, pronašli su da je pretilost povezana s bebama koji su imali veće trbuhe.

Žene izrazito prekomjerne težine su također imale znatno teže bebe od ostalih žena, a razlika je nastala s 30 tjedana trudnoće i trajala tijekom ostatka trudnoće.

Istraživanje je isključilo žene s mnogim zdravstvenim problemima koji mogu pratiti pretilost, poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka, a rezultati bi mogli biti različiti za žene s kroničnim medicinskim problemima.

Također nije rađen kontrolirani pokus koji bi dokazao da li ili kako majčina pretilost utječe na razvoj fetusa.

"Zanimljivo je da ne znamo točno zašto žene s prekomjernom težinom imaju bebe s većom porođajnom težinom", izjavila je dr. Aaron Caughey, istraživač na Oregon Health & Science University u Portlandu koja nije bila uključena u studiju.

Stil života i čimbenici ponašanja kao što su prehrana i navike vježbanja mogu igrati ulogu, rekla je Caughey putem e-pošte. To bi moglo činiti temeljnu razliku u metabolizmu ili razinama šećera ili masnoća u krvi - čak i kod žena bez dijabetesa.

Genetika ili ekološki čimbenici također mogu pridonijeti, dodala je Caughey.

Još uvijek ima puno toga što trudnice mogu učiniti kako bi smanjile vjerojatnost da imaju veliko dijete i komplikacije rađanja koje mogu slijediti.

"Ako žena koja je pretila planira trudnoću, bilo bi dobro da počne poboljšavati svoju prehranu i počne vježbati", rekla je Caughey. "Dokazano je da one pretile žene koje dobiju manje kilograma u trudnoći imaju manju vjerojatnost da će imati velike bebe."
IZVOR: http://bit.ly/2jBd2nB
JAMA Pediatr 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni